Prof. Dr. Abdullah Demirta, böbrei su ile çalan bir motor ya da makine gibi düünerek günde 2 litre civarnda su tüketilmesi gerektiini söyledi.
Türkiyenin böbrek ta kuanda yer aldn ifade eden Demirta, u bilgileri verdi:
Bu yüzden hem ülke hem de Kayseri olarak ta hastalklaryla youn karlayoruz. Ta hastalklar ihmal edildii zaman en önemli komplikasyonu böbrek çürümesi ve böbrek yetmezlii eklinde karmza çkyor. Böbrek ta kendini kolik dediimiz çok iddetli bir aryla gösteriyor. Bu ar kvrandrc, yerlere yatran, doum sancsndan sonra en yüksek derecede yer alan bir ar. Bu nedenle böbrekteki ta ya da kanaldaki ta bu ary yaptnda fark etmemek mümkün deil.
SESSZ TALARA DKKAT
Böbrek arsyla ortaya çkan hastalklarda tedavinin mümkün olduunu anlatan Demirta, unlar aktard:
Sessiz dediimiz talar var. Genellikle çok ta hastal geçiren, tedavi olan hastalarda bazen ta idrar kanaln tam tkar ve sessiz hale gelir. Ta hareket edemedii için ar oluturmaz ve böbrei çürümeye doru götürebilir. Ayrca böbrek ta için yaplan endoskopik cerrahilerde de tedavinin bir komplikasyonu olarak oluan darlklar olabilir. Rutin kontrolleri aksatmamak gerekir.
Böbrekte ta olumasnn pek çok nedeni olduuna dikkati çeken Demirta, talarn kalsiyum tabanl, enfeksiyon, sistin, ürik asit ta gibi çeitlendiini belirtti.
Demirta, kahve, çay gibi oksalattan zengin gdalarn tüketilmesinin ta oluumu için zemin hazrladn aktararak, u ifadeleri kulland:
Böbrek ta hastalarnda biz ta alp analize gönderiyoruz. Tan mahiyetini öreniyoruz, ne cins bir tasa ona göre diyet önerisinde bulunuluyor. Genel olarak kalsiyum tabanl talar, özellikle tuzdan kaynaklanr. Dolaysyla tuz tüketiminin azaltlmas ta oluumunu da azaltr. Et ve hayvansal kaynakl proteinler kalsiyum ta oluumuna zemin hazrlar. Ülkemizde Güneydou ve Dou Anadoluya gittiimizde susuzluk da arttkça ta hastalnn daha çok görüldüünü söyleyebiliriz.
ARI HSSETTKLERNDE MUTLAKA DOKTORA BAVURSUNLAR
Sol böbrei ta ameliyatnn ardndan ortaya çkan komplikasyondan dolay yüzde 7 çalan ule çopursuzun tedavisiyle ilgili de bilgi veren Demirta, klasik tedavilerde bu hastann böbreinin alnmas gerektiini ancak literatüre giren Demirta ki Aamal Tedavi yöntemi sayesinde böbrei alnmaktan kurtardklarn dile getirdi.
ule çopursuz ise youn aryla hastaneye gittiini, böbreindeki tan kanala dütüünü örendiini ve tan alndn anlatt.
Bir ay süreyle böbreine stent takldn belirten çopursuz, öyle devam etti:
Sonrasnda youn arlar yaamaya baladm, hastaneye gittiimde stentin idrar torbasna dütüü söylendi. Abdullah hocaya geldim, bir tel takarak böbrein çalp çalmadna bakld. Tel taklnca böbreim cevap verdi ve sonrasnda ameliyata girdim, böbreimin iyiletiini gördük. Ylda bir kere kontrole giriyorum. Böbreinde ta ikayeti olanlar ya da daha önce operasyon geçirenler ar hissettiklerinde mutlaka doktora bavursunlar.