Türkmen, bir doku spazmı olan krampın, bir ya da birden fazla kas demetinde, sert bir adale yumrusu tarzında, aniden meydana gelen kısa veya uzun süreli kasılmalar olduğunu ifade etti. Dr. Türkmen, dolaşım bozukluğu nedeniyle bacaklara yeteri kadar kanın gitmemesi, omurgada meydana gelen sinir sıkışmaları, aşırı tuz ile su kaybı ve bazı dış etkenlerin krampı tetiklediğini dile getirip, krampın daha çok saatçi, berber, terzi ve sporcularda görüldüğüne dikkat çekti.
KRAMP GİRİNCE NE YAPILMALI?
Dr. Türkmen, deniz veya havuzda yüzerken meydana gelen kramplarda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Dr. Türkmen, kramp giren kişiyle ona yardımcı olan kişinin çok sakin ve sabırlı olması gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu: Deniz ya da havuzda kramp girmişse yapılması gereken tek şey sakin olup, karaya doğru sırt üstü, kendinizi yormadan yüzmektir. Panik yapmanız en çok kendinize zarar verir. Çünkü heyecan, kas krampını beş kat artırır. Eğer suyun içinde yanınızdaki kişiye kramp girdiyse siz suyun içinde arkadaşınızın bacağını ovalayarak ya da hafif vuruşlar yaparak rahatlatmaya çalışabilirsiniz.
SICAK ÇARPMALARINA DA DİKKAT
Kramplar, kişiyi normalden daha fazla yorgun düşürür. Bu nedenle krampta azalma olmuyorsa vakit kaybetmeden sırt üstü yüzerek karaya ulaşmaya çalışmak, yapılacak en doğru hareket olacaktır. Kıyıya geldiğinizde hastayı düz bir zemine yatırın. Bir elinizle kramp girmiş ayağı diğer elinizle de hastanın baldırını sıkıca kavrayın. Kramp giren ayağı yavaşça eski haline getirmeye çalışırken, baldırına da hafifçe baskı uygulayın. Bu sayede bacak ile ayak arasında 90 derecelik bir açı oluşturmuş olacaksınız. Bir süre bu pozisyonda durduktan sonra hastanın ayağını ileri ve geriye yavaşça hareket ettirerek krampın azalmasına yardımcı olun.
Suda tek başınayken kramp girmesi halinde kolların yanlara açılıp, yelpaze hareketiyle sırt üstü yüzülmesini ve sakin sakin kıyıya ulaşılması gerektiğini kaydeden Dr. Türkmen, Uzaktaysanız yardım için bağırabilirsiniz ama asla panik yapmamalısınız. Sıcak havalarda, kramp girmelerine karşı çok daha fazla dikkat edilmeli diye konuştu.