Kardiyoloji Bölümünden Prof. Dr. Bilal Boztosun, scak havalarda kalp saln korumann yollarn açklad. Prof. Dr. Boztosun, Yaz aylarnda vücudunuz sy düürmek için terler, bu da gereinden fazla sv kaybetmeniz anlamna gelir. Vücuttaki sv, tuz ve minerallerin kayb kan basncn düürür, kalp atmlarnda arta yol açar. Bu kayb birçok insan su veya ekersiz içeceklerle telafi eder. Ar scak hava kalp ve dolam sistemi üzerine ek yük getirerek kalp hastalar için riskli bir durum yaratabilir. Bu yüzden ar scak havalarda kendinize dikkat etmeli ve vücuttaki sv kaybn telafi etmelisiniz diye konutu.
GÖÜS ARISI KAYET ARTABLR
Scak havann gerektiinden daha zayf çalan kalp üzerinde ciddi riskleri bulunduuna dikkat çeken Boztosun, u tavsiyelerde bulundu:
Doktorunuz size kalp yetmezlii sebebiyle sv almndan kaçnmanz gerektiini belirtmise kendisiyle görüerek ilaçlarnzn düzenlenmesi ve gözden geçirilmesini talep ediniz. Kalp yetmezlii için özellikle idrar söktürücü, tansiyon düürücü, kalp hzn etkileyen, kan sulandran ilaç kullanyorsanz, ba dönmesi sersemlik hissi yayorsanz mevcut ilaçlarn ayn dozlar yaz aylarnda nabz ve tansiyonda dalgalanmalara yol açabilir ve ilaç dozlarnn ayarlanmas için doktorunuzla görümelisiniz.
DKKAT EDLMES GEREKENLER
Prof. Dr. Boztosun, dikkar edilmesi gerekenler konusunda u tavsiyelerde bulundu:
Scak havalarda uzun süre günein altnda bulunmayn. Gölge veya kapal ortamlar tercih edin. Özellikle günein altnda ar efor sarf etmekten kaçnn. Hafif, terletmeyen, hava alan açk renkli kyafetler giyin. Kullandnz kalp ilaçlarnn dozunu hekiminizle görüerek düzenlemek gerekebilir. Sk sk nabz ve tansiyon takibi yapmanz mevcut ilaçlarn olas yan etkileri konusunda sizi erken uyarabilir. Ar terlemeye bal mineral kayb olabilir, bu yüzden bol sv almakta fayda var. Zira vücuttaki sv miktar gereinden fazla azalrsa, bu kanda koyulamaya ve pht olumasna yol açarak kalp krizi veya felç riskini arttrabilir. Ancak beraberinde kalp yetmezlii olan hastalar ar miktarda sv aldklar zaman vücutta ödem görülebilir bu yüzden doktorlar ile görüerek sv miktarn ayarlamalar gerekir.
TÜKETLEN GIDALARA DKKAT ETMEK GEREKR
Boztosun konuya ilikin açklamasna öyle devam etti:
Scak havalarda su ve mineralleri takviye edebilmek amacyla ar soda ve maden suyu içilmesi tansiyonun yükselmesine yol açabilecei gibi, kalp yetmezlii hastalarnda vücutta sv birikmesine yol açabilir. Scak havalarda ar ve çok scak yemekler yerine; hafif, lif içerii yüksek ve serinletici souk çorba, salata ve meyve gibi hafif yiyeceklere arlk verilmelidir. Kafein ise idrar söktürücü etkisi sv kaybnn daha da derinlemesine yol açar ayrca kalp hzn arttrarak kalbin i yükünü arttrr. Enerji içeceklerinin yüzde 96nn içinde kafein bulunur ve 250 ml enerji içeceinde 2 adet espressoya e deer kafein bulunur. Bu içecekler kalpte çarpnt, ellerde titreme, ritim sorunlarna hatta ani ölümlere yol açabilir. Kalp hastal olanlarn kesinlikle bu içecekleri kullanmas önerilmez.
BLMSEL DAYANAI OLMAYAN ÖNERLERDEN UZAK DURUN
Detoks sular vücuttaki alkol, ilaçlar ve dier toksinlerin atlmas amacyla son yllarda popüler oldu diyen Boztosun u uyarlarda da bulundu:
Aslnda bunlar ilaç tedavisi olmaktan ziyade bilimsel dayana olmayan diyet önerileridir. Vücudun kendisi zararl toksinlerin birikimini engelleyerek vücuttan atlmasn salama yeteneine sahiptir. Detoks sularnn faydal olduuna dair her ne kadar bilimsel kant bulunmasa da bu diyet rejimini uygulayan kiiler daha dinç ve salkl olduklarn ifade ettii gerçei de yadsnamaz. Bu balamda bu sularn kullanmnda özünde mahsur bulunmamakla beraber ishal, ba ars, vücutta sv kayb, uzun süre kullanmda beslenme yetersizlii, kas gücünde azalma ve kilo kaybna yol açabilecei unutulmamal, beraberinde dengeli beslenme, fiziksel egzersiz, düzenli uyku düzeninin salanmasnn getirecei faydann çok fazla olaca bilinmelidir.