Şiddet görüp şikayetçi olmuyorlar: Görünmeyen sebepleri var

Kişilerarası tekrar eden ilişkiler hakkında bilgi veren Psikolog Dr. Kahraman Güler, eşleri veya sevgilileri tarafından şiddet gören bazı partnerlerin ayrılmak için uygun koşulları olmasına rağmen kimi zaman şikayette bulunmadığından bahsetti. Bu kişilerin ‘Bu olay sizi ilgilendirmez, ben şikayetçi değilim’ gibi tepkilerde bulunduğunu belirten Dr. Güler, “Bu tarz kişiler genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde istismar edilmiş, şiddete maruz kalmış, kötüye kullanılmış aile ortamında büyümüştür” açıklamasını yaptı.

Haberler 30.08.2021 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsann doduundan beri dünyayla iliki içinde olduunu belirten Psikolog Öretim Üyesi Dr. Kahraman Güler; çocukluk ve ergenlik döneminde örenilen yaant, gözlemlenen deneyimler, anne-baba ilikileri, çevredeki nesnelerle olan ilikilerin, kiilerin iliki emasn oluturduunu belirtti. Dr. Güler, Eer kiilerin geçmiinde olumsuz yaanmlklar varsa emasnda ben suçlu biriyim, kötüyüm, sevilmem, deersizim gibi düünceler yer alr. Bakalarna dair de kimse beni sevmez, aldatr, kandrr, insanlar güvenilmez gibi eyler düünür diye konutu. Tam da burada emalarn devreye girdiini belirten Dr. Güler, emalarn kii davran, duygu ve düüncelerini etkilediini, bu yüzden de geçmite yaanan olumsuzluklarn kiileraras ilikilerde tekrarlandn söyledi.

KÖTÜLÜÜN ARDINDAN SEVG GELECEK SANIYORLAR

Sürekli iddet gören baz kadnlarn da elerinden ayrlamadn belirten Dr. Kahraman Güler, Bu kiiler, ilgi ve scakln geçmite gördükleri insanlarda sakl olduunu zanneder. Bu yüzden yetikinlikte de ona kötü davranan insanlara giderler. çünkü kötülükten sonra bir sevgi, ilgi ve scaklk geleceini düünürler. Oysa sürekli kötülüe maruz kalrlar. Belki yüzde 80-90 kötülük alrlar ama yüzde 10 aldklar iyi eyin peinden giderler diye konutu.

Bazen de ilikileri için çok heyecansz, stabil olduunu düünen insanlarn olduunu ifade eden Dr. Güler, Bunun nedeni gerginlie ve çatma ortamna, kavgaya çok alm olmamzdr. Zannediyoruz ki mutluluk ve huzur burada sakl. Bu yüzden o çatmal aile ortamn tekrar ediyoruz. çünkü düümü orada çözeceimizi zannediyoruz açklamasn yapt.

NASIL HEP AYNI NSANLARA DENK GELYORUM?

nsanlarn genellikle Nasl oluyor da hep ayn insanlara denk geliyorum? ki kz arkadama bakyorum da fiziksel, kiisel özellikleri hep ayn, hep ayn tipteki kiileri buluyorum eklinde konutuunu vurgulayan Dr. Güler, çünkü kiinin çocukluk ve ergenlik döneminde örendii olumsuz yaantlar harekete geçiyor. Kendisini ihtiyacn karlayamayaca, içinden çkamayaca ilikilere sürüklüyor. Böyle yaptnda öyle düünmeye balyor: Kehanetim kendini gerçekletirsin istiyorum. çünkü una inanyorlar: Kimse kimseyi sevmez, insanlar herkese kötü davranacak. likiler zaten doyum vermez. Bu yüzden peinen aslnda doyum alamayaca, kendini ifade edemeyecei ilikiler seçerek kopabilmeyi ya da yoksun kalabilmeyi garantiliyor açklamasn yapt.

GÜVEN VERMEYEN NSANLARI TERCH EDYORLAR

nsann her zaman hakl çkmak istediini belirten Dr. Güler, Örnein kii kendisine güven vermeyen insanlarla daha fazla yan yana gelmeyi, birlikte olmay tercih edebilir. çünkü kimseye güvenmedii için bu güvensizlikte hakl çkacaktr. Yani emas hakl çkmaya çalmaktadr. çünkü kiinin kendini anlamas, bakalarn suçlamaktan daha zordur dedi.

KMSE TUTARLI LK KURABLECENE NANMIYOR

nsanlarn bazen ilikide olup hiç sorun yaamamasna ramen ayrlk lafnn dönüp durduunu vurgulayan Dr. Güler unlar söyledi:

Böyle durumlarda ya problem çkartp ayrlrlar ya da partnerlerini öyle zorlarlar ki partneri dayanamaz ve ayrlr. çünkü bu kiiler kimsenin onunla tutarl ve sürekli ekilde kalamayacana, tannacak kadar deerli, yeterli ve önemli olmadna inanyor. Burada terk edilme emas devreye giriyor. Bu ema, çocukluk ve ergenlik döneminde ebeveynleriyle tutarl ve sürekli iliki/ba kuramam kiilerde daha fazla olmaktadr. Ebeveynleri büyük ihtimalle çocuun ihtiyac olduunda orada olmamtr. çocukla çok ilgilenmemitir. Depresyondadr ya da uzun süre hastanede kalmak zorunda kalmtr. Yani ebeveynlerinden uzak ve yakn ilikiden mahrum büyümütür.

çOCUKLUKTA FADE EDLEMEM DUYGULARI çÖZMEYE çALIIYORUZ

ema terapide özellikle çocukluk çanda yarm kalp yaanmam, ifade edilmemi duygular üzerinde younlaldn belirten Dr. Güler, çünkü çou sorun aslnda çocukluk ve ergenlik döneminde ifade edilemeyen duygulardan kaynakldr. Biz o duygularla çalyoruz. Kii rahatlyor, yetikinlik hayatnda kendini ifade etmeyi öreniyor dedi.

Dr. Güler sözlerini öyle sonlandrd:

Kii hangi düünceyle hareket ediyor? Biz terapilerde onu buluyoruz. Sonra düünceyi düzeltip ilevsel hale getiriyoruz. Kii davranlarn kontrol etmeyi öreniyor; bazen de Tamam biliyorum bunun farkndaym. Tamam bu davran da yaptm için böyle niye geçmiyor o zaman duygu? Bir sorunu var diyorlar. Altta çözülmemi bir öfke, bir krgnlk ya da yeteri kadar yaanmam bir duygu... Biz deneyimsel tekniklerle kiinin duygularn yaamasn salyoruz.

Ana Sayfaya Git