Yrd. Doç. Dr. Canan Uzun, azda en sk meydana gelen kanser türünün yass hücreli karsinom olduunu ve tüm az kanserleri içinde yaklak yüzde 90 orannda görüldüünü belirterek, Aratrmalar sigara kullanmnn az kanserlerine yakalanma riskini 2 ila 5 kata kadar artrdn göstermektedir. Bu risk ne kadar süre sigara kullanld ve içilen sigara saysyla da ilikilidir. dedi.
Uzun, sigara içmenin insan vücuduna zarar verdii gerçeinin günümüzde açkça ortaya konulduunu, buna ramen sigara kullanmnn hala yaygn bir alkanlk olarak sürdürüldüünü söyledi. Sigara içme orannn gelimi ülkelerde azalmaktayken, gelimekte olan ülkelerde hala yüksek seviyelerde bulunduunu dile getiren Uzun, bu ülkelerde yeni sigara bamllarnn ortaya çknn da devam ettiini aktard.
Yrd. Doç. Dr. Canan Uzun, Ülkemizde ise sigara kullanmnda son yllarda azalma salanm olmasna ramen çok üzücüdür ki sigaraya balama yanda düü olduu kaydedilmektedir. Sigaraya kar verilecek mücadelede, günümüz iletiim çanda bilhassa çocuk ve gençleri sigara üreticilerinin özendirici kara kampanyalarndan soyutlamak mümkün deilken, zararlarna dair toplumdaki bilinç düzeyinin artrlmas son derece önemli. diye konutu.
Bu amaçla, sigarann özelde az dokular üzerine etkilerinden bahsetmek istediini vurgulayan Uzun, unlar kaydetti: Sigarann az dokularna olan etkileri, di dokular ve azdaki mevcut restorasyonlarda renklenmeler gibi en masum etkileri olarak kabul edilebilecek kozmetik problemlerden balayp, az kanserlerine kadar varabilen ciddi rahatszlarla sonuçlanabilmektedir. Sigara içen hastalarda di kayplar içmeyenden daha fazla olmaktadr. Dil yüzeyinde renklenme, kötü az kokusu, kök çürükleri, tat duyusunda azalma, kll dil, mantar enfeksiyonlar sigara kullanmna bal olarak azda geliebilecek olumsuzluklardan yalnzca birkaçdr. Sigara içen bireylerin az ortamlarnda, di ve di eti sal için tehdit oluturan hastalk yapc mikroorganizmalarn daha younluklu mevcut olduu farkl çalmalarda ispat edilmitir. Sigara içenlerde di eti hastalklaryla daha sk karlalmaktadr. Ayrca sigara içen bireylerde di eti hastal di destek dokularnda daha büyük ykmlarla iddetli seyretmekte ve bu hastalarda cerrahi ve cerrahi olmayan di eti tedavileriyle salanabilen iyileme sigara içmeyen bireylere göre daha düük olmaktadr.
- Sigara implant uygulamalarnda baarszlk için önemli risk faktörü
Canan Uzun, sigarann klcal damarlardaki dolama zarar vererek, dokularn oksijenlenmesini engellediine iaret ederek, u bilgileri verdi: Sigara, ba dokusu hücrelerinin di kök yüzeyine tutunmasn bozmakta ve savunma hücrelerinin faaliyetleri ve ömürleri üzerine de azaltc etkilerde bulunmaktadr. çerdii zehirli kimyasallarn etkisiyle yara yeri iyilemesi için gerekli hücresel faaliyetlere zarar vermektedir. Di çekimi ve dier cerrahi operasyonlar sonrasnda yara yerinin iyilemesi sigara kullanm nedeniyle bozulabilmekte ve çene kemiinin iltihaplanmas gibi sancl ve skntl süreçler dourabilmektedir. Yine son yllarn popüler dental tedavilerden olan implant uygulamalar için sigara kullanm implatn kaybedilmesiyle sonuçlanan baarszlk nedenleri için önemli bir risk faktörüdür. Solunan her sigara duman, güçlü kanser yapc etkiye sahip kimyasallar ihtiva eder. Bu kimyasallar hücre için hayati öneme sahip olan DNAda deiimlere neden olarak kanserler için balatc ve ilerletici olabilir. Azda en sk meydana gelen kanser türü, yass hücreli karsinomdur ve tüm az kanserleri içinde yaklak yüzde 90 orannda görülür. Aratrmalar sigara kullanmnn az kanserlerine yakalanma riskini 2 ila 5 kata kadar artrdn göstermektedir. Bu risk ne kadar süre sigara kullanld ve içilen sigara saysyla da ilikilidir.
Sigaraya maruz kalan azlarda, diler, dileri destekleyen di eti ve çene kemii, az içini batan baa döeyen mukoza, dil, dudak, yumuak ve sert damak, özetle tüm dokularn salnn tehdit altnda olduuna dikkati çeken Uzun, sözlerini, Bu bakmdan sigara içmeye hiç balanmamasnn ve mevcut kullanclarn sigara içme alkanlndan kurtulmalarnn mükemmel bir kazanç olaca üphesizdir. diyerek tamamlad.