Di Hastalklar ve Tedavisi Uzman Yaprak Ustaba, bu nedenle di eti hastalklarna yol açan etkenlerden kaçnmann son derece önemli olduunu belirterek, Bunun yan sra di eti hastalklarna neden olan mikrobiyal bakteri plann düzenli di frçalama ve di ipi kullanmyla uzaklatrlmas gerekiyor. Plak birikiminin 6 aylk kontrollerde yaplan di ta temizlikleriyle kontrol altnda tutulmas da alnacak dier önlemler arasnda yer alyor diyor. Peki di eti hastalklarndan korunmann balca yollar neler? Acbadem Kozyata Hastanesi Di Hastalklar ve Tedavisi Uzman Yaprak Ustaba di eti hastalklarna neden olan etkenleri anlatt, önemli bilgiler verdi.
Sigara
Yaplan aratrmalara göre, sigara di eti hastalna yakalanma riskini 4 kat arttryor. Sigara içen kiilerde lekeler nedeniyle di yüzeyleri pürüzlü hale gelip plak birikimi artyor. Di eti ceplerinde iltihaba neden olan bakteri saylarndaki art kemik kayplarn da beraberinde getirerek Periodontitise (di etindeki iltihabn ilerleyip dier dokular da etkileyecek ekilde kemik erimesine yol açmas) yol açabiliyor. Sigara ayrca baklk sisteminde enfeksiyonlara neden olabiliyor, bakterilere kar savaan nötrofil hücrelerinin etkinliini ve antikor üretimini azaltyor, bu da di eti hastalklarna zemin hazrlyor.
Bakteri pla
Dilerdeki gda artklar doru ekilde temizlenmediinde yüzeyler pürüzlü hale gelerek bakteri birikimine zemin hazrlyor. Di-di eti birleimine yerleen bakteriler, zararl maddeler üreterek di eti hastalklarna neden oluyor. Bakteri pla uzaklatrlamad takdirde tükürükteki minerallerle sertleiyor ve di ta ad verilen kireçsi bir tabaka oluuyor. Bu yüzeyin girintili çkntl olmas, yeni plan tutunmasna ortam hazrlyor. Di talarnn kaldrlp pürüzsüz bir yüzey elde edilmesi ancak di ta temizliiyle mümkün olabiliyor.
Hormonal deiiklikler
Hamilelik srasnda östrojen ve progesteron hormonlarnda art oluyor. Bu hormonal deiiklikler nedeniyle di etlerinde kanama, hassasiyet, ilik ve kzarklk meydana geliyor, hamilelikte görülen bu hastalk gebelik gingivitisi olarak adlandrlyor. Hasta kimi zaman di etlerine dokunamayacak, dilerini frçalayamayacak düzeyde hassasiyet hissediyor. Di Hastalklar ve Tedavisi Uzman Yaprak Ustaba hamilelik sonras yaplan di ta temizliinin ardndan di etlerinin yeniden salkl hale geldiini söyleyerek, Hamilelikte di eti hastalnn alevlenmesini önlemek için anne adaylarnn, hamilelik öncesinde mutlaka bir di hekimi kontrolünden geçmeleri, varsa di ve di eti problemlerinin giderilmesi gerekiyor diyor.
Stres
Stres, di skma ve di gcrdatma alkanlklarn tetikliyor. Dilerin olmas gerekenden daha fazla çineme gücüne maruz kalmas, çene kemiklerinde erimelere ve beraberinde di eti çekilmelerine yol açabiliyor. Stres, baklk sistemini çökerterek di eti hastalklarna zemin hazrlyor. Bu durumda, stresle ba etme yöntemlerine bavurmak gerekiyor. Di eti çekilmesinin ne yazk ki telafisi mümkün olmuyor, düzenli kontrollerle hasarn ilerlemesi durdurulabiliyor.
laç kullanm
Sistemik hastalklarn tedavisi amacyla kullanlan baz ilaçlar di eti büyümesine neden olabiliyor. leri derecede di eti büyümesine yol açtklar takdirde ilaç deitiriliyor. lacn deitirilmedii durumlarda ise di eti büyümeleri tedavi edilse de tekrarlayabiliyor.
Yetersiz ve dengesiz beslenme
Yetersiz ve dengesiz beslenme, baklk sisteminin zayflamasna yol açyor. Bunun sonucunda da di eti enfeksiyonuyla mücadelede vücudun gard düüyor. A, B, C ve K vitamini eksikliklerinde youn di eti kanamalar olutuuna dikkat çeken Di Hastalklar ve Tedavisi Uzman Yaprak Ustaba Bu durumda, mutlaka vitamin takviyesi yaplmal ve besin maddeleri vücudun ihtiyac orannda tüketilmeli diyor.
Diyabet
Yaplan aratrmalar sonucunda, diyabet hastalarnn di eti sal açsndan daha yüksek riske sahip olduklar ortaya konulmu. Diyabet, tükürükteki azalmayla birlikte az kuruluuna, yara iyilemesinde yavalamaya ve damarlarda hasara neden olarak di etlerini enfeksiyona açk hale getiriyor. Diyabetli hastalarda di etlerinde ilik ve kanamalar, çene kemiinde erimeler, dilerde sallantlar görülebiliyor. Bu nedenle az içerisinde oluan deiimlerin mutlaka doktora bildirilmesi gerekiyor. Hastaln kontrol altnda tutulmas di eti sal açsndan son derecede önem tayor.