Filiz YAA
DYARBAKIR(SÖZ)-Üroloji Uzman Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, Hastaln ilk dönemlerinin de sessiz seyrettii göz önünde bulundurularak özellikle 40 yan üzerindeki kiilerin salk kontrollerini aksatmamalar gerekiyor diyor.
Atklar kandan temizleyerek idrar oluturma görevi bulunan böbrekler, omurgann her iki tarafnda bulunuyor. Yumruk büyüklüünde ve fasulye eklinde olan bu organlarda meydana gelen kanserler hiç de küçümsenmeyecek oranda görülüyor. Tüm kanser türlerinin yaklak yüzde 2.5unu böbrek kanseri oluturuyor. Üstelik erkeklerde iki kat daha fazla görülüyor.
Risk faktörlerine dikkat!
Böbrek kanserinin nedenleri kesin olarak bilinmese de baz risk faktörleri olduu biliniyor. Üroloji Uzman Prof. Dr. Mustafa Sofikerim bu faktörleri öyle sralyor;
* leri Ya: Yan ilerlemesi, tek bana önemli bir risk faktörü. çou böbrek kanseri 50 ya ve üzeri hasta grubunda ortaya çkyor.
* Sigara: Aratrmalar 10 yl sigara içiminin böbrek kanseri riskini yüzde 6 artrdn, eer içicilik 10-20 yla uzanyorsa, risk orannn yüzde 45e yükseldiini gösteriyor.
* Obezite: Ar kilo ya da obezite insülün, östrojen gibi hormonlarn artna neden olabiliyor. Bu art kolestrol metabolizmasnda ve baklk sisteminde baz deiikliklere neden olduundan, böbrek kanseri oluumunda da rol oynayabilir.
* Yüksek tansiyon: Baz tbbi aratrmalarda, yüksek tansiyon hastalarnda 2-3 kat fazla böbrek kanseri gelitii görülüyor. Yüksek tansiyona bal olarak gelien hücresel hipoksinin ve kronik inflamasyonun kanserin geliimini tetikledii bildirilmektedir.
* Böbrek yetmezlii: Böbrek fonksiyonlarndaki azalma, önemli bir risk faktörüdür.
* Kaltsal özellikler: 1. Derece yaknlarnda; anne babada, kz ya da erkek kardelerinde böbrek kanseri olmas, riski yükseltiyor.
* Radyasyona maruz kalma: Tedavi amacyla radyasyon tedavisi görülmesi ya da baka nedenlerle sk radyasyonla karlalmas durumunda böbrek kanseri riski artyor.
* Toksik madde: Mesleki nedenle boya, akü, balata atklar gibi maddelere sürekli maruz kalndnda böbrek kanseri görülme oran artyor.
lk evrelerde belirti vermiyor!
Böbrek kanseri ilk evrelerde genellikle belirti vermiyor. Ancak idrarda koyu krmz ya da kahverengiye yakn kan görülmesi, yorgunluk, halsizlik, ani gelien ve geçmeyen bel ars, srtta geçmeyen ar, sebebi bilinmeyen kilo kayb, itahszlk ve yüksek ate gibi belirtiler böbrek kanserini akla getiren ikayetler arasnda yer alyor. Hastaln tansnda kan ve idrar testlerinin yol gösterici olabildiini belirten Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, Ultrasonografi, BT ya da MR gibi görüntüleme teknikleri ile böbrekteki tümör ya da anormal dokular aratrlabilir. Biyopsi ilemi de tanda kullanlan bir dier yöntem diyor.
Evresine göre tedavi farkllayor
Kanserin evresi ve hastann genel durumuna göre böbrek kanseri ameliyatna karar verildiini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, tedavi yöntemlerine dair öyle konuuyor:
Kanser dier organlara sçramadysa genellikle cerrahi yöntemler ilk akla gelen tedavi yoludur. Cerrahi için uygun olmayan kimi hastalarda radyofrekans, ablasyon, kriyoterapi gibi yöntemlerle tümörün yok edilmesi de mümkün olabiliyor. Metastazlar bulunan hastalarda kanserli dokular hedef alan kimi ilaçlar ve kemoterapiler kullanlabiliyor. Daha ileri hastalklarda ise hastann yaam kalitesinin artmas ve semptomlarnn gerilemesi adna radyoterapi ve renal arter embolizasyonu ad verilen ilemler yaplabiliyor.