Türk Toraks Dernei Tütün Kontrolü çalma Grubu Üyesi Prof. Dr. Ouz Klnç, sigara bamllnn tedavisi mümkün olan bir hastalk olduuna deinerek, sigaray brakmak isteyenlerin ramazan ayn deerlendirebileceini belirtti.
Klnç, yapt yazl açklamada, sigara bamllnn, istendii zaman terk edilen bir durum, basit bir alkanlk veya sosyal bir davran olmadna iaret etti.
Yüksek tansiyon, eker hastal ve verem gibi tedavisi mümkün bir hastalk olan sigara bamllnn, salk çalanlar tarafndan müdahale edildiinde bilimsellii kantlanm etkili ilaçlarn yardmyla kolayca tedavi edilebildiini anlatan Klnç, tüm tütün mamulleri, elektronik sigara ve dier stlm tütün ürünlerinin güçlü bir bamlla yol açan nikotin içerdiini, nikotin bamllnn da madde bamllklaryla edeer bir bamllk olduunu anlatt.
Klnç, ramazan aynda gün boyunca herhangi bir maddenin tüketilemedii bir sürece girildiini ve bu süreçte bamllarn sigaradan uzaklaabileceklerini vurgulayarak, içicilerin bu dönemde bamllklarn kontrol altna alabileceklerini, dolaysyla bunun bir frsat olabileceini belirtti.
Bamllarn tedavilerini ramazan ay süresince planladklar, sigara brakma poliklinikleri ve hekimlerden yardm aldklar takdirde bilimsellii kantlanm yöntemlerle sigaradan kurtulmalarnn kolaylaabileceine iaret eden Klnç, ramazanda sigaradan kurtulup tekrar balamak istemeyenler için u önerileri sundu:
Sigara bamllarnn beyinlerinde bunu geçici bir süreç olarak kodlamamalar gerekiyor. Bunun sadece ramazanda deil, yaam boyu kurtulmalar gereken bir davran olduunu idrak etmeleri lazm. Böyle düünürlerse, Sadece ramazan aynda deil bütün ömür boyu sigaray brakacam. derlerse ve yola bu ekilde çkarlarsa ramazan ay sigaray brakmak için gerçekten bir vesile olabilir.
SGARANIN LK TEMAS ETT ORGANLAR OLAN AKCER VE KALPTE CDD RSKLER OLUUYOR
Prof. Dr. Ouz Klnç, sigarann 8 binden fazla kimyasal madde içerdiini ve bunlarn yaklak 90nn kanserojen olduunu hatrlatarak, uyarlarn öyle sralad:
Sigaradan çekilen her nefeste, öldürücü ya da sakat brakc bir hastaln hücresel düzeyde balama riski yüzde 50dir. Günde sadece 1 sigara içilse bile sigarann ilk temas ettii organlar olan akcier ve kalpte ciddi riskler oluuyor. Sigarann her dozu ve her kullanm ekli zararldr ama sahurda ve iftarda üst üste içilmesi yüksek konsantrasyonda nikotin ve dier zehirli maddelerin kana karmasna yol açar. Bu da altta yatan ya da tans konmam hastalklarn ciddi boyutlara ulamasna neden olabilir. Hatta ani kalp krizleri ve beyin kanamalar geliebilir.
Her 10 sigara içenden 7sinin sigaray brakmak istediini söylediini, ancak sadece 3ünün sigara brakmak için herhangi bir giriimde bulunduunu kaydeden Klnç, hastalarn kendi kendilerine sigara bamllndan kurtulmalarnn her zaman mümkün olmadn, 100 kiiden 3 veya 4ünün bu bamllktan kurtulabildiini, gerekli uygun müdahaleler, etkili tedaviler uygulanrsa tütünden kalc olarak kurtulma orannn kendi kendine kurtulmaya göre 10 kat fazla olabildiini anlatt.
Klnç, Salk Bakanl tarafndan tannm, bilimsellii kantlanm yöntemleri uygulayan, kamu kurumlarnda birinci, ikinci, üçüncü basamakta bulunan sigara brakma polikliniklerinde hastaln tedavisinin yaplmasnn baar orann yükselttiine iaret ederek, tütün ürünlerini kullanmaktan kurtulmak isteyenlerin Alo 171i arayarak en yakn sigara brakma polikliniinden randevu alabildiini ve buralarda yaplan tedavinin ücretsiz olduunu belirtti.
Tütün mamüllerinin vücuda alnmas ne kadar erken kesilirse vücudun sala doru yönelmesinin de hzl olduunu ifade eden Klnç, sigaradan kurtulduktan 20 dakika sonra hücre hasarlarnn iyilemeye baladn vurgulad.