Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasna ilikin yapt açklamada sigarann sadece akcier deil dier kanser türlerine de neden olduuna dikkati çekti. Prof. Dr. Akkoyunlu, kanserin çamzn vebas olduunu belirterek Antibiyotiin bulunmasndan sonra enfeksiyon hastalklarna bal ölümlerin azalmas ile kanser insan hayat için en büyük tehditlerden biri oldu. Temel olarak çok hücreli canllarda tek tek tüm hücreler planl olarak çoalr, belli bir ilevi yerine getirir, programl olarak yalanr ve programl olarak ölür. Bu planlama her hücrenin DNAsnda kodlanm olarak bulunur. te bu DNAdaki kodlarn bozulmas ile hücreler sonsuz üreme, normal ilevinden sapma veya ölümsüzlük kazanr ifadelerini kulland.
HAREKETSZLK RSK ARTIRIYOR
Prof. Dr. Akkoyunlu, öyle devam etti:
Klinik karl kanser olan bu genetik koddaki deiiklik saptandnda genel olarak savunma sistemi tarafndan ortadan kaldrlr. Radyasyon, sigara, kanserojen gdalar, kanserojen virüsler gibi birçok nedene bal olarak çok miktarda hücrenin etkilenmesi savunma sisteminin engelleyebilecei miktarn üstüne çkarsa kanser kaçnlmaz olur. Yine hareketsizlik gibi savunma sisteminin devaml basklanmas ve vücudun kendini yenileme mekanizmalarnn bozulduu durumlarda da maalesef kanser daha çok görülür. Maalesef kanser hücresi ölümsüzlük ya da snrsz çoalma yetisi kazanmasna ramen çou zaman hücre yaps hala insan hücresi eklinde olduu için kullanlan tedaviler birçok kanser türünde ya yan etkileri fazla ya da etkinlikleri istenen düzeyde olmamaktadr.
EN BÜYÜK SLAH ERKEN TEHS
Son dönemde kanser tedavisinde ciddi gelimeler yaandn ifade eden Prof. Dr. Akkoyunlu, u bilgileri verdi:
Ancak hala en büyük silahmz kansere yakalanmamak ve erken dönemde tehistir. Kanser risk faktörlerini bilmek ve saknmak bu nedenle oldukça önem kazanmaktadr. unu bilmeliyiz en büyük risk faktörü sigaradr. Her yl milyonlarca insann ölümünden sorumlu olan sigara sadece akcier kanseri deil idrar torbas kanseri, kaln barsak kanseri gibi neredeyse bilinen tüm kanser türlerinin riskini artrr. Sigarann yannda radyasyon maruziyeti, yetersiz uyku, dengesiz beslenme, kirli hava, stresli yaam, alkol ve uyuturucu kullanm ve genetik bozukluklarda kanser riskini artrr. Ksaca düzenli ve dengeli yaam, doal ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku ve zararl maddelerden uzak durmak bizi kanserden uzak tutma adna en önemli maddeler olacaktr.