Sigarayı bırakmak için ‘Ramazan’ büyük fırsat!

Diyarbakır Memorial Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Güngör Ateş, Ramazanla birlikte günün büyük bir bölümünde sigaradan uzak kalan ve sigarayı bırakmak isteyenler için Ramazan ayının önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Haberler 03.07.2015 - 17:17 Son Güncelleme : 03.07.2015 - 17:17

Dünyada her yıl 6 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü belirten Ateş, sigara yaygınlığı ve neden olduğu sonuçlar bakımından sigara içmenin bir hastalık olarak kabul edildiğini söyledi.

Ramazanın bu alışkanlıktan kurtulmak için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Ateş,

RAMAZANDA ALIŞKANLIKLARDAN KURTULABİLİRSİNİZ

Ramazanla birlikte günün büyük bir bölümünde sigaradan uzak kalan ve sigarayı bırakmak isteyenler için Ramazan ayı önemli bir fırsattır. Bir kısmı bunu kötüye kullanıyor, iftardan sonra çok sigara içimine bağlı olarak bu kalp hastalıkları için özelilikle önemli bir risk faktörü oluşturabilir. Mide rahatsızlıklarını, mide kanamalarına akut kalp spazmlarına yol açabilir, çok yoğun sigara içimi. hemen oruçta orucun açtıktan sonra bir paket sigara içiyor. Ama bir kısmıda bunu fırsata çevirip sigara bırakmak yöntemi olarak kullanıyor. Bu da önemli bişey olabilir. Manevi bir güçle bundan arınmak isteyenler için de bu amaçla kullanabilir diye konuştu.

Ateş, sigarayı bırakmak isteyenlerin destek tedavisiyle birlikte bir hekim kontrolünde bırakmalarının sonuçlarının daha başarılı olacağını kaydetti.

Ateş, Kendi başına sigara bırakma denemelerinde 100 insandan 5i sigarayı bırakabiliyorken destek tedavilerinde 100de 40-50lere varan başarı oranı var. Bu nedenle destek tedavilerinde motivasyonla birlikte sigaranın bırakılması sonuçları göreceli olarak çok daha iyidir dedi.

Dünyada en çok ölümlerin meydana geldiği 10 hastalıktan 6sının sigaradan kaynaklı olduğuna işaret eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ateş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

SİGARAYI BIRAKMAK İçİN BİR FIRSAT OLABİLİR

Dünyada her yıl yaklaşık 6 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölüyor. Ülkemizde her yıl yüz binin üzerinde insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölüyor. Şöyle söyleyelim en çok öldüren 10 hastalıktan 6sı sigaraya bağlı gelişen hastalıklardır. Koah, akciğer kanseri dediğimiz beyne beyindeki felç olayları, kalp krizi olayları kalp krizi de dahil olmak üzere yaygın görülen sık görülen ölüm ve hastalıkların en önemli nedeni sigaradır. 2009 yılında yaklaşık dünyada 8 milyon Türkiyede ise yaklaşık 240-250 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölmesi bekleniyor. Sigarayı bir sağlık tehdidi olarak gördük ve bu sağlık tehdidinin de ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu toplum sağlığını nasıl tehdit ettiğini görüyoruz. Sigara içen iki kişiden biri sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor.

Ateş, Sigara yaygınlığı ve neden olduğu sonuçlar bakımından aslında içmenin kendisi bile bir hastalık olarak kabul ediliyor artık. Dünya Sağlık Örgütleri Sigara içme hastalığı diye uluslararası hastalık sınıflandırma sisteminde bunu bir hastalık olarak gören bir yaklaşım mevcut şeklinde konuştu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır