Göüs ars ikayetiyle acil servise bavuran her 1.000 kiiden 1inde bu hastala rastlyoruz. Virüslere dayand için enfeksiyonlar arttkça bu hastaln görülme skl da artyor diyen Kardiyoloji Uzman Dr. Umut Karabulut, hastalkla ilgili bilinmeyenleri anlatt, önemli uyarlarda bulundu.
Viral enfeksiyonlara bal olarak geliiyor
En sk rastlanan belirtisi göüs ars olan kalp zar iltihab, çok büyük oranda viral enfeksiyonlara bal olarak geliiyor. Daha az görülen dier nedenleri bakteri ve mantar enfeksiyonlaryla tüberküloz olan bu hastaln nadir rastlanan sebepleri ise böbrek yetersizlii, guatr, ailesel akdeniz atei (FMF), kalp krizi, travma, kalp ameliyat komplikasyonu, baz kanserler ve radyasyon tedavisi komplikasyonu olarak sralanyor.
Sk enfeksiyon geçirenler risk altnda
Hastaln en sk rastlanan nedeni virüsler olduu için sk enfeksiyon geçiren (özellikle sk üst solunum yolu enfeksiyonu) kiiler daha büyük risk altnda bulunuyor. Ayrca böbrek yetersizlii, ba dokusu hastalklar, kanser gibi kronik hastalklar olanlar ve kalp hastal veya operasyonu geçirmi olan kiiler de riskli hasta grubunda yer alyor.
Kalp krizi ile kartrlyor
Kalp zar iltihabnn en önemli belirtisi göüs ars. Bu nedenle de kalp krizi ile kartrlma ihtimali olabiliyor. Ancak bu göüs arsnn belirgin özellikleri hastal kalp krizinden ayrarak isabetli tehis konulmasn salyor. Kalp zar iltihabnda göüs kafesi üzerinde hissedilen ar nefes almak ve srtüstü yatmakla artyor. Hastalar bu nedenle oturmak ve öne eilmek ihtiyac duyuyor ve böylece ar azalyor diyen Kardiyoloji Uzman Dr. Umut Karabulut, bu tipik özelliin, hastaln kalp krizinden ve dier göüs ars nedenlerinden ayrt edilmesindeki en önemli ipucu olduunu vurguluyor. Hastalkla ilgili görülen dier belirtiler ise ate, halsizlik, yaygn kas ars, nefes darl daha nadir olarak da srt ars, yutma güçlüü, ar vakalarda bacaklarda ödem, tansiyon düüklüü ve ok tablosu olarak sralanyor.
Ekokardiyografi tehiste altn yöntem
Kalp zar iltihab kan tahlilleri, gerekirse ek biyokimyasal testler, EKG ve akcier grafisi ile tehis edilebiliyor. Fakat kalp ultrasonografisi anlamna gelen EKG (ekokardiyografi) tehis konulmasndaki en deerli yöntem olarak kabul ediliyor.