Türkiye Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlk Dernei Bakan (EKMUD) Bakan Prof. Dr. Hürrem Bodur, dünya genelinde antibiyotiklerin yüzde 30-40nn yanl veya gereksiz yere kullanldn belirterek Souk algnl, nezle, grip gibi viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarnda antibiyotiklerin etkisi yoktur. dedi.
EKMUD Bakan Prof. Dr. Bodur, son yllarda tüm dünyada olduu gibi Türkiyede de giderek artan ve yaygnlaan antibiyotik direncinin, tedavisinin zor hatta imkansz enfeksiyonlara neden olduunu ve halk saln tehdit eden boyutlara ulatn söyledi.
Bodur, dünya genelinde antibiyotik tüketiminin son 15 ylda yüzde 36 art gösterdiini belirterek en sk tüketilen ilaçlar içinde antibiyotiin gelimi ülkelerde daha alt sralarda olduunu aktard.
- Ulusal bir eylem planna ihtiyaç var
Antibiyotiklerin doru kullanlmas için son yllarda yürütülen faaliyetler sonucunda antibiyotik tüketiminde bir miktar azalma olduuna iaret eden Bodur, ancak hem antibiyotik tüketimi hem de antimikrobiyal direnç açsndan istenilen seviyelere eriilemediine dikkati çekti. Bodur, bu nedenle eitici ve farkndalkla ilgili yürütülen faaliyetlere ek olarak antibiyotiklerin doru kullanlmas ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin bir arada ele alnd ulusal bir eylem planna ihtiyaç olduunu vurgulad.
- Antibiyotik kullanmnn yüzde 30dan fazlas gereksiz
Yaplan çeitli çalmalara göre, dünya genelinde antibiyotiklerin yüzde 30-40nn yanl veya gereksiz kullanldn dile getiren Bodur, öyle konutu:
Antibiyotiklerin en fazla yanl kullanld alanlardan biri üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlardr. Dünya genelinde antibiyotiklerin yüzde 75i akut solunum yolu enfeksiyonlar için kullanlmaktadr. Üst solunum yolu enfeksiyonlarnn çou yüzde 70i viral etkenlere bal olmasna ramen bu hastalarn yarsndan fazlasnda gereksiz antibiyotik kullanld görülmektedir. Souk algnl, nezle, grip gibi viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarnda antibiyotiklerin etkisi yoktur.
- Basit enfeksiyonlar bile ölüme sebep olacak
Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 25inin enfeksiyonlara bal olduunu ifade eden Bodur, direnç arttkça tedavisi zor enfeksiyonlarn artmas, toplumda enfeksiyon hastalklarnn daha uzun sürmesi, yaylmas, salgnlarn sklamas ve ölüm riskinin artmas gibi sonuçlarla karlatklarn bildirdi.
Bodur, tp dünyasnn son 30 yldr üstünde durduu antibiyotik direnç sorununun önüne geçecek acil eylem planlar oluturulmazsa antibiyotik sonras çan kaçnlmaz hale geleceini ve basit enfeksiyonlarn bile ölüme sebep olabileceini söyledi.
Bodur, Dünya Antibiyotik Farkndalk Haftas ve Avrupa Antibiyotik Farkndalk Günü dolaysyla Antibiyotikleri Doru Kullanalm, Eldekileri Koruyalm sloganyla tüm vatandalarn ve doktorlarn gerekli hassasiyeti göstereceine olan inancn dile getirdi.