Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Tacettin Mirzaolu, romatizmal hastalklar ve korunma yöntemleri hakknda bilgi verdi.
Romatizmal hastalklarn farkl türleri vardr
Romatizma,kas ve iskelet sitemini tutan, öncelikle ar ve hareket kstll, daha az olarak da ilik ve kalc ekil bozukluu ile kendini gösteren hastalklar topluluunun genel addr. Romatizmal hastalklar; deri ve trnaklar, göz, solunum sistemi, böbrekler, karacier, kalp ve damarlar, sinir sistemi ve mide-barsak sistemi de youn olarak etkilenmektedir. Osteoartrit, romatoid atrit, raynoud (rayno) hastal, ankilozan spondilit, sistemik lupus eritematozus gibi farkl türleri vardr.
Souk havalarda arlar daha belirginleiyor
Souk hava romatizma nedeni deildir. Ancak romatizmal arlar soukta daha belirgin olarak hissedilir. Bunun en önemli sebebi eklem içindeki svnn akkanlnn deimesidir. Ancak romatizma her mevsimde ortaya çkabilecei unutulmamaldr. Souk havalardan en çok görülen romatizmal hastalklarn banda ise tpta kullanlan adyla osteoartrirt yani kireçlenme gelmektedir. Kireçlenme tipik olarak diz, kalça, el ve omurgalar etkilemektedir. Havalarn soumasyla oluan basnç deiikliklerini hasta eklemlerinde hisseder ve yamur yamadan günler önce dizde ar, sz ikayetleri balar. Bu duruma kadnlar daha duyarldr.
Tedavi yöntemi nedene göre deiiyor
Kn artan eklem arlarnn tedavisi arya neden olan hastala göre deiir. Eer arnn nedeni kireçlenme ise baz öneriler ile ar kontrol altna alnabilir. Ar romatizmal hastalklarda ise ilaç tedavisi önceliklidir. Arlarnn bunlardan hangisinden kaynaklandnn ayrmn bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman rahatlkla yapabilir. Bu nedenle bu yaknmalar olan hastalarn FTR polikliniine bavurmalar gerekir. Doktora danmadan bilinçsizce ilaç kullanlmamaldr.
Romatizmal hastalklardan korunmak için öneriler:
Özellikle souk havalarda hastann kendini iyi hissedebilecek scak ortamlarda bulunmas gerekir. Darya çkmalar gerektii zaman ise eldiven, atk ile el ve boyun eklemlerini korumalar önerilir.
Ar kilolu romatizma hastalarnn mutlaka kilo vermeleri önerilir. Bunun için bir beslenme ve diyet uzmanndan destek alnabilir.
Beslenme düzenine balk, srgan otu, yumurta gibi besinler eklenebilir. Ceviz, keten tohumu, semizotunun yan sra zeytinya, kalsiyum ve c vitamininden zengin besinler de tüketilebilir.
Günde ortalama 2,5 lt su tüketilmesi önerilir.
Stresten uzak durulmaldr. Bunun için stres azaltc etkinliklerde bulunulabilir.
Sigaradan ve sigara dumannn olduu ortamlardan uzak durulmaldr.
Vitamin D düzeyi düükse takviye alnmaldr.
Uyku düzenine dikkat edilmeli, yeterince dinlenilmelidir.