KBB Uzman Op. Dr. Nurten Küçük, akut farenjit ve tedavisi hakknda bilgi verdi.
Enfeksiyonlara bal olarak geliiyor
Farenjit küçük dil bölgesi ile bademciklerin arka tarafndaki farinks denilen az boluunun iltihab ve iritasyonu eklinde tanmlanmaktadr. Akut ve kronik olarak 2 ekilde ortaya çkabilmektedir. Akut farenjit enfeksiyon kaynakl geliirken kronik farenjit ise daha çok yutak bölgesinin enfeksiyonlar dnda çeitli nedenlerle sürekli tahri olmasyla meydana gelmektedir. Akut farenjitte neden olan enfeksiyonlar, bakteriler, virüsler çok nadir olarak da mantarlardan kaynaklanabilmektedir. Akut farenjitte enfeksiyonun çeidine göre tedavi yöntemi deiebilmektedir.
HALSZLNZE ÖKSÜRÜK DE EKLENEBLR
Akut farenjitte sklkla üst solunum yollar ile ilgili ikayetler ve ate görülmektedir. Vücutta halsizlik, krgnlk, yemek yemede zorlanma ve öksürükte görülen dier belirtiler arasnda yer almaktadr. Hastann kan tahlillerine bakldnda ise enfeksiyon deerlerinden CRP, lenfosit, nötrofil, lökosit gibi deerlerde yükselme görülebilmektedir.
BULAICI OLDUU çN çOK DKKAT EDLMEL
Akut farenjit genelde viral olmakla beraber ara ara bakteriyel enfeksiyon olarak da geliebilmektedir. çok nadir olarak mantar kaynakl enfeksiyonlar da görülebilmektedir. Bakteriyel ya da viral kaynakl farenjit bulacdr. Genelde hava damlacklar yolu ile ya da el temas ile bulamaktadr, Ayrca tüketilen besinler iyi temizlenmezse farenjit kayna olabilmektedir.
EVDE KEND KENDNZE YLEMEY BEKLEMEYN
Akut farenjitin tehisi fizik muayene, boaz kültürü ve kan testi sonucunda konmaktadr. Fizik muayenede yutak bölgesinde ime, kzarklk, beyazlk ya da grilik oluumu kontrol edilmektedir. Gerektii durumlarda boazdan örnek alnp incelemeye gönderilebilir. Kan tahlillerinde ise enfeksiyon deerlerinde yükselme olup olmad aratrlmaktadr.
FARENJT LARENJTE çEVREBLR
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediinde enfeksiyon daha aaya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciere kadar inerek akcier enfeksiyonlarna neden olabilmektedir. Akut farenjitin viral mi bakteriyel mi olduunun iyi ayrt edilmesi gerekmektedir. Viral enfeksiyonlarn neden olduu akut faranjit tablolarnda ar kesici, boaz pastili ve spreyi gibi tedaviler verilmektedir. Antiseptik gargaralar ve bol su tüketimiyle boaz hijyeni salanarak tedavi edilebilmektedir. Eer bakteri kaynakl olduu düünülüyorsa ya da boazdan alnan örnekte bakteri üremesi bulunuyorsa antibiyotik tedavisine balanmas gerekmektedir. Antibiyotikle beraber ar kesici ve ate düürücü ilaçlar, burunu etkileyen bir durum varsa burnu açmak için burun spreyleri kullanlmaktadr. Boaz hijyenini salamak açsndan bol su içilmelidir. çok scak olmamak kaydyla bitki çaylar da tercih edilebilir.