Ercan, AA muhabirine yapt açklamada, sosyal medya kullanclarna yönelik aratrmalar yaptklarn ve aratrmalara göre, insanlarn sosyal medyada genellikle beenilmek için bir eyler paylatn belirtti.
Dünyada son yllarda sosyal medya kullanan birçok insanda bir çeit kayg bozukluu FOMAnn görüldüünü aktaran Ercan, Bu insanlar sürekli sosyal medya için telefona dönüp dönüp bakyor. Türkiyede 50 milyon internet kullancs var. Kullanclar ortalama 5 dakikada bir telefonuna bakyor. Yine yaplan aratrmaya göre, cüzdanmz kaybettiimizde bunun yanmzda olmadn 3 saatte fark ediyoruz ama telefonu kaybettiimizi 5 dakikada anlyoruz diye konutu.
Sosyal medyann insan hayatna çok fazla girdiini vurgulayan Ercan, öyle konutu:
Sosyal medyada bir ey paylatklarnda insanlar hemen kaç beeni oldu, kaç kii gördü? diye bakyor. Sosyal medyada beenilme kullanclar mutlu ediyor. Beenilmeme ile karlaan kullanclarda ise psikolojik sorunlar ortaya çkyor. Sosyal medyada beenilmeme psikolojiyi bozuyor. Bu tamamen istatistiklerle yaar hale getiriyor bizi. Yani hayatmzn her alannda saylar var artk. Saylarla yayoruz. Bu bize unu da veriyor aslnda. Bir yerde trafik kazas ya da patlama oldu veya terör saldrs oldu. Biz orada insan hikayeleriyle deil de ölen saysyla ilgileniyoruz. çok azm, ya da çok fazlaym diyoruz sadece. Örnein srail sahilde oynayan 4 çocuu bombayla öldürdü. Bu normal bir istatistik olarak geçiyor. O çocuklardan bir tanesi daha önce hiç çocuu olmayan 8 yl sonra ilk defa tedaviyle çocuu olmu bir ailenin çocuuydu mesela. Yani bu içine girdiinizde sizi daha da duygulandran bir hikaye. O hikayeleri bilmiyoruz. Bize sunulan sayy biliyoruz sadece.
Bilgiyi takipçi saysna göre derecelendiriyor
Ercan, insanln günlük yaamndaki kadim bilgilerin sosyal medyaya aktarlamadn dile getirdi.
Sosyal medya kullanclarnn tarihi bilgiden ve gelenekten uzak yaadn aktaran Ercan, nsanlar için her ey Googledan ibaret oldu. Googlea yazdnda o bilgi yoksa insanlar inanmyor. Hal böyle olunca ortaya garip sonuçlar çkyor. Fenomen ve profesörü takipçi saysna göre deerlendiriyorlar, kyaslyorlar. Sosyal medya bilgiyi takipçi saysna göre derecelendiriyor. Aslnda öyle de deil tabii ki. Buna göre sosyal medya meslekleri de itibarszlatryor. Bilgi deil de önemli olan sosyal medyaya göre beenilme ya da takipçi says oluyor. eklinde konutu.