Spor yaparken!

Koronavirüs sonrası spora başlamak isteyen yetişkin ve çocuklara uyarılarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ömer Fikri Eralp, spor öncesi bazı tetkiklerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Eralp, “Özellikle dolaşım ve solunum problemlerinin olup olmadığı muhakkak tespit edilmelidir. Bunun için ebeveynler, koçlar ve antrenörlere büyük görev düşüyor” dedi.

Haberler 27.03.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs nedeniyle evde geçirilen zaman hareketsizlii de beraberinde getirdi. Koronavirüs geçiren ya da geçirmeyip spora balamak isteyen yetikin ve çocuklara Dr. Ör. Üyesi Ömer Fikri Eralp uyarlarda bulundu. Koronavirüse maruz kalan veya asemptomatik olan çocuklarn bazlarnda MIS-C yani multisisteminflamatuar sendrom hastalnn da görülebildiini hatrlatan Eralp, çabuk yorulma, morarma, nefes ritminde problem, taikardi görüntüsü veren hzl kalp atmlar olabilir. Bu belirtilere çok dikkat edilmesi gerekir. Aday aday sporcularn kardiyak muayeneleri yaplmas gerekiyor. Kardiyak skntlar genetik, dogmatik ya da sonradan edinilmi problemler olarak karmza çkyor. Kardiyoloji uzmannn tehis koyma ya da muayene bulgular son derece önemli diye konutu.

BU BELRTLERE DKKAT!

Eralp, spora balamak isteyen çocuklar için Erken yorulma, ar terleme, sklkla nefes alma, morarma gibi eforun dayanlmaz belirtileri ve dinlenme ihtiyac duyan kz veya erkek çocuklarn muhakkak gözlenerek kalp problemlerinin olup olmadnn test edilmesi gerekiyor. Bunun için nefes ve nabz önemli. Kalp ritminin bir sesi vardr. Stetoskopla dinleyen hekimler bu sesin dnda slk sesi gibi bir ses duyabilirler. Bu kalbin pompa problemini çartran bir belirti olabilir. Bu üfürme olarak da bilinen durumlar mutlaka gözlenmelidir dedi.

EBEVEYNLERE VE ANTRENÖRLERE BÜYÜK GÖREV DÜÜYOR

Spora balamadan önce baz tetkiklerin yaplmas gerektiini ifade eden Eralp, Her çocuk spora balarken çok kapsaml tetkikler yaplsn demiyorum ama sporu yaptran, egzersizi planlayanlarn göz ucuyla da olsa çocuklar takip etmesi son derece önemli. Spora dönüldüü zaman gözlem, takip ve ekip önemli. çocuu en yakn gözlemleyenler de ebeveynlerdir. Koçlara, antrenörlere, öretmenlere de gözlem açsndan büyük görev düüyor ifadelerini kulland.

GÜNLÜK AKTVTELERN YAPABLENLER HAFF EGZERSZLERLE SPORA BALAMALI

Akademik yaynlarn kiilerin koronavirüs sonras 1-1,5 ay sonra normal hayata döndüünü ortaya koyduunu belirten Eralp, spora balama süresiyle ilgili unlar söyledi:

Günlük aktiviteleri yapabilir olmalarn baz alabiliriz. Ev içi hareketlilik, sokaa çkma, alveri yapma gibi rutin ihtiyaçlar tamamlyor ve sorunsuz yapyorlarsa aeorobik tarz egzersizlerle spora balayabilirler. Yük getirmeyen, oksijen kullanmnn zora sokulmad egzersizler, yürüyüler yaplabilir. Zorlama, direnç egzersizleri, geçmite yaplan alkanlklarnn hala sürdürülebiliyor olmasna dikkat edilmesi gerekir.

SPORDA AN ÖLÜM RSK KDEN KYE DEEBLR

Eralp, sporda ani ölüm kavramnn olduuna vurgu yaparak, Ani ölüm çok profesyonellerin de bana gelebiliyor. Sporu amatör ruhla, fiziksel ve ruhsal sal için yapan bireylerin de bana gelebiliyor. Ani ölümle ilgili birçok vaka tespit edilmi ve bildirilmitir. Ama her vakann kendi özelinde bir nedeni vardr. Gözden kaçan kardiyak problem neticesinde performans sporcusu olmu biri de ani ölüm vakas olarak bildirilebilir. Ani ölüm de kiiden kiiye deiebilir ve dolam sisteminde problemlerin olup olmadyla çok alakaldr ifadelerini kulland.

Kovidin vücut sistemleri üzerinde ciddi problemler yarattn belirten Fikri Eralp, Özellikle dolam ve solunum sistemleriyle ilgili problemlerin olduu bildiriliyor. Bununla ilgili yaplm akademik çalmalar sürüyor. Egzersizin insan yaamnn vazgeçilmezi olmasndan hareketle; kiilerin egzersizlerini tempo gerektirmeyen, yorgunlua yol açmayan, kendilerini iyi hissettiren, motivasyonu yüksek, sosyal yönü de olabilen egzersizlere yönelmeleri gerekir diye konutu.

Ana Sayfaya Git