Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesinde düzenlenen Geçmiten Günümüze Tbbi Sülük Tedavisi ve Yetitiricilik Teknikleri konferansnda Prof. Salam, dünyada sadece Güney Dou Anadolu Bölgesinde yaad bilinen ve tüm tbbi sülüklerin atas durumunda olan Hirudo Sulukii ismini verdikleri tbbi sülüün tantmn yapt.
Salam, Bingölde su ürünlerine yatrmlar yaplmas durumunda bölgede ylda 28 bin ton balk üretilebileceini iaret ederek, buna ek olarak tbbi sülük yetitiricilii yaplabileceini kaydetti.
Tbbi sülük kullanmnn 2 bin 500 yl öncesine dayandn vurgulayan Salam, 2014 ylnda Salk Bakanlmz tarafndan çkarlm olan Geleneksel ve Tamamlayc Tp Uygulamalar Yönetmelii çerçevesinde de ülkemizde yasal statüye kavumutur. Tbbi sülükler bugün birçok hastaln tedavisinde kullanlyor. Özellikle kan sirkülasyonunun salanmas ve mikro cerrahi operasyonlar sonras doku onarmlar için de kullanlyor. diye konutu.
Sülükler birçok hastaln tedavisinde kullanlyor
Doadan toplanan ve kayna belli olmayan tbbi sülüklerin kullanlmamas konusunda uyar yapan Salam, unlar kaydetti:
Sülük yetitiricilii için toprak havuzlarn özel olarak hazrlanmas, kapal laboratuvar ortamlarnn bulunmas ve sülüklerin steril edilmesi gerekiyor. Sülük yetitiricilii tesisinde sülüklerin beslenmesi için kullanlacak olan kann mutlaka salk kontrolünden geçmi ve ruhsatl kesimhanede kesimi yaplm hayvanlardan temin edilerek kullanlmas gerekir.
Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ulupnar da gölet ve akarsu kaynaklar dikkate alndnda su ürünleri açsndan Bingölde büyük yatrm imkanlarna sahip olduunu söyledi.
Ulupnar, Sadece alabalk yetitiricilii dikkate alndnda dahi Bingöldeki akarsular ve göllerde 200 milyon liralk yatrm imkan doabilir. Hatta dier illerdeki baraj göllerine göre daha avantajl ve karl yatrmlar yaplabilir. dedi.