çocuk Ergen Psikiyatri Uzman Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, sünnet konusundaki korkularn yenmesinde ailenin tutumunun çok önemli olduunu söyledi.
Önce anne-baba korkularn yattrmal
Ailelerin sünnetin nasl bir ilem olduu hakknda hekimlerinden bilgi edinmelerinin ve kendi korkularn yattrabilmelerinin önemli olduunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, çünkü çocuun sakin kalmas, ailenin sakin olmas ile balantldr. Bir- iki ya arasnda ksa açklamalar yeterli olabilirken okul dönemi çocuklarna neden sünnet yaplaca ve sünnet ilemi, doru zamanda, öncelikle güvendii aile yakn (tercihen baba) sonra hekimi tarafndan anlayabilecei dilde anlatlmaldr dedi.
Korkutucu söylemler düzeltilmeli
çocua kar destekleyici olunmas gerektiini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, çevreden duyduu, örnein pipisinin tamamen kesilecei, cannn çok yanaca gibi onu korkutmu söylemler yattrc bir dille düzeltilmelidir. Sünnetin pipisinin ucundaki bir bölümün düzenlenmesiyle ilgili olduu, tümden kesmenin söz konusu olmad, anestezi uygulanaca ya da cannn bir miktar acyabilecei belirtilmelidir diye konutu.
3-6 ya arasnda sünnet yaplmamal
Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, özellikle 3-6 ya arasnda sünnetten kaçnlmas gerektiini belirterek sünnet için en ideal iki zaman bulunduunu söyledi. Yrd. Doç. Dr Yüksel, unlar söyledi:
Sünnet tbben zorunluluk olduu hekim tarafndan bildiriliyorsa çocuun ya kaç olursa olsun yaplmaldr. Böyle bir zorunluluun olmad hallerde çocuklar sünnet etmek için 2 ideal zaman bulunmaktadr. Bu dönemler yenidoan dönemi (özellikle ilk 3 hafta) ya da 6-10 ya arasdr. Özellikle 3-6 ya aras sünnetten kaçnlmaldr. 3-6 ya aras çocukta kastrasyon anksiyetesi olarak adlandrlan kendisine ceza verilmesi amacyla pipisinin kesilmesi endiesi bulunmaktadr. Ayn zamanda bu dönem beden bütünlüünün önem kazand, korkularn youn yaand, küçük yaralanmalarn abartlabilecei bir dönemdir. Yine 10 ya sonras ergenlie adm atan çocua sünnet yaplmas tavsiye edilmemektedir. 6 ya sonras yaplacak sünnetler, elenceli törenlerin ve hediyelerin çocuun kaygsn azaltmakta faydal olabilecei nedeniyle toplumumuzda tercih edilmektedir.
Sünnet çocuklar nasl etkiler?
Sünnetin dinimizce ve salk açsndan önerilen bir ilem olduunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, sünnetin yaplma zaman, anlatl ekli ve yapl koullar uygun olduu sürece çocuun ruhsal geliiminin olumsuz etkilenmesinin azalacan söyledi. Kaç yanda olursa olsun sünnet çocuk için korku duyulan bir giriimdir diyen Yüksel, Yeni doan bebeklerin ac duymad düüncesinin son zamanlarda yaplan çalmalarla doruyu yanstmad görülmütür. Birtakm çalmalarda yenidoan bebeklerin sünnet esnasnda, kalp atm hzlarnn normalin üstüne çkt, salnan kortizol miktarnn artt bildirilmitir. Küçük çocuklar sünnet ilemini vücutlarna zarar verecek bir ilem olarak görebilir ve ilem sonras kabuslar, öfke ataklar, utanç, kekemelik gibi belirtiler yaayabilirler. Sünnetin uzun dönem etkileri ise net bilinmemektedir. Ancak iki yandan önce ya da alt yandan sonra, çocuun ruhsal ve fiziksel olarak hazrland, uygun artlarda yaplan sünnet ileminin, ruhsal açdan büyük sorunlar oluturmad varsaylmaktadr diye konutu.