Sünnette 3-6 yaşa dikkat

Yaz sezonunda yoğunlaşan sünnet konusunda çocuğun yaşı için uyarı yapıldı. Uzmanlar, çocukların 3-6 yaş arasında sünnet edilmelerinin psikolojik travmaya yol atabileceğini belirtti. Uygun yaşın ise yeni doğan dönemi olduğu belirtildi.

Haberler 12.07.2012 - 12:50 Son Güncelleme : 12.07.2012 - 12:50

Sünnetin yaşta yapılabileceğini ifade eden Doruk Sağlık Grubu Genel Cerrahı Dr. Bülent Şen, Özellikle 3-6 yaş arası çocuklarda yapıldığında psikolojik travmalara neden olabiliyor ve bu nedenle de pek önerilmiyor. Yenidoğan döneminde sünnet edilebilir. Çünkü cerrahi işlem daha rahattır. Yara iyileşmesi daha çabuk olur, sünnet sonrası bakım kolaydır. Henüz kişilik oluşmadığı için psikolojik travmaya da neden olmaz. dedi.

SÜNNET YAŞIHNA DİKKAT

Ailede kanama hastalığı olan, düşme ya da diş çekimi sonrası uzun süre kanama öyküsü bulunan çocuklara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Şen, iğne yapıldıktan sonra veya bir darbe sonrası büyük şişlik ve çürükleri oluşan, zaman zaman kendiliğinden diş eti ya da burun kanaması olan çocukların mutlaka kan testlerinin yapılması ve bundan sonra sünnet edilmesi gerektiğini ifade etti.

KRONİK HASTALIKLAR

Dr. Şen, şu bilgileri verdi: Ailede bulunan kronik hastalıklar, önceden geçirilmiş ve hastanede yatmayı gerektirmiş hastalıklar ve ameliyatlar da doktor tarafından bilinmelidir. Sorunları olan hastalarda sünnetten önce gerekli önlemler alınarak tehlikeli durumların ortaya çıkması önlenmelidir. Sünnet sırasında derinin fazla kesilmesi, kanama, şekil bozuklukları, idrar yolunun zarar görmesi gibi kalıcı sakatlıklar ve enfeksiyon karşılaşılabilecek problemlerdir. Sünnetin, konusunda deneyimli kişilere yaptırılması ile bu tür komplikasyonlar en aza indirilebilmektedir. Sünnetin çocuk cerrahları, genel cerrahlar ve ürologlar gibi uzman kişiler tarafından yapılması en sağlıklı ve güvenli yoldur.

Şen, sünnet sonrası en önemli dönemin ilk 24 saat olduğunu vurguladı. Şen ortaya çıkabilecek sorunların en çok bu dönemde gerçekleştiğini, bu nedenle sünnet sonrasındaki ilk hafta aşırı hareketlilikten kaçınmakta yarar olduğunun altını çizdi.

Ana Sayfaya Git