Tatil Sendromu

Uzman Psikolog Yelda Uçtu Öge, tatil dönüşünde iş hayatına uyum sürecini kolaylaştırmak için önerilerde bulundu.

Haberler 09.07.2016 - 10:48 Son Güncelleme : 09.07.2016 - 10:48

Bayram tatilinin uzun olması pek çok çalışanın sabırla beklediği tatil fırsatı oldu. Uzun süren yorucu bir iş temposunun ardından hem fiziksel hem de ruhsal yorgunluk başlar. Tam da bu noktada Ramazan Bayramı tatilinin uzun olması tatile çıkmak, dinlenmek ve stres atmak için iyi bir fırsattır. Ancak tatilin son günlerinde birçok kişide eve dönüş ve işe başlamada isteksizlik ve uyum güçlüğü başlar. Tatil dönüşünde sık sık baş ağrıları, uykusuzluk, iştahsızlık, sabahları erken uyanamama sırt ve boyun ağrıları işe gitme isteksizliği gerginlik gibi şikayetler ortaya çıkar. Özellikle depresyon ve kaygı bozukluğu geçiren kişilerde bu şikayetler daha fazla ortaya çıkmaktadır.

TATİL DÖNÜŞÜ

Öge, tatil dönüşünün, birçok kişi için ise işe ve günlük hayata uyum sürecini zorlaştırdığına ve konsantrasyon problemlerini arttırdığına dikkat çekti. Bu sebeple bazı önerilerde bulunan Öge, şöyle devam etti:

Tatilden geç saatlerde dönüp ertesi sabah işe başlamak adaptasyon sorunu yaşamanıza sebep olabilir. Bu sebeple tatilden en az bir gün önce evde olup, son gününüzü evde dinlenerek geçirin. Tatil boyunca iş ve özel hayatınızla ilgili sorgulamalardan uzak kalın. Bu sorgulamalar sizin psikolojik olarak daha fazla kaygılanmanıza ve yorulmanıza sebep olur. Tatile çıkmanızın sizin için bir anlamı kalmaz. Tatil dönüşünde önemli toplantılar, önemli projeler kendinizi aniden katı bir değişim içinde hissetmenize sebep olur. Bu sebeple çalışma ortamınızdaki ilk haftayı daha esnek bir şekilde programlamaya çalışın. Tatilde yaşadığınız huzuru, tatil dönüşünde de devam ettirebilmek için hobilerinize, spora ve kendinize zaman ayırın. İlk haftalarda daha yumuşak bir geçiş olması için mesai bitiminde, arkadaşlarınızla ve ailenizle birlikte tiyatro, sinema, konser gibi etkinliklere katılın. Beslenme alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirerek tatil botunca bozulan beslenme alışkanlıklarınızı yeniden planlayabilir ve kendinizi daha mutlu hissedebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git