Seyahate çkacak kiinin düzenli kulland ilaçlar varsa onlar da seyahatten önce gözden geçirilmelidir. Kronik hastal olan kiiler (eker, kalp, kanser gibi) daha riskli gruba dahildirler. Ayn ekilde gebe kadnlar da dier kiilere göre daha fazla risk tarlar.
Akla gelen en sk enfeksiyonlar turist ishali, stma, sar humma, kolera, hepatit A ve B, tifo, zatürre, griptir. Gidilecek lokasyona göre gerekli alar yaptrlmaldr.
AILARIN SEçLMES
Alarn seçilmesi seyahat edilecek ülkeye, kiinin baklk durumuna, daha önce yaplm alarna, eer enfeksiyon edinilirse ciddiyetine, ann kendisinin yapaca yan etkilere göre yaplr.
Tatile gidecek kiinin varsa alerjisi olan ilaçlar bir liste haline getirilerek yannda bulunmasnda fayda vardr.
shalden korunmak için eller skça ykanmal, kapal ielerdeki sular tercih edilmelidir. Musluk suyu ve musluk suyundan yaplm buzlu içecekler içilmemeli ve paketsiz açkta yiyecekler ve deniz ürünleri, pimemi etler, soyulmam meyveleri soslar, salatalar gibi riskli olabilecek yiyeceklerden uzak durulmaldr.
Güvenli olmayan yerlerde dövme, akupunktur ve piercing yaptrmak Hepatit B, C, AIDS gibi kanla bulaan hastalklarn görülme orann arttrr. nelerin tek kullanmlk olmasna dikkat edilmelidir.
GEBELER ZN SEYHAT
Gebeler için en uygun seyahat gebeliin 3-6 ay arasdr. Gebelerin kayak, dalma, su kaya gibi sporlar yapmalar sakncaldr. Gebeler ve emziren kadnlar her ilac rahatlkla kullanamayacaklar için ilaç seçiminde dikkatli olmak gerekir.
Uzun yolculuklarda uzun süreli hareketsizlie bal bacaklarda phtlama yaygn görülen bir sorundur. Özellikle yal, kalp veya eker hastas kiilerde bu duruma rastlanr ve bu kiilere de phtlamay önleyen ilaçlar verilir.
Araç tutmas ve jet lag da sklkla görülen ve seyahat kalitesini azaltan sorunlardr. Araç tutmas olan kiiler için yolculuk öncesi alabilecekleri ilaçlar mevcuttur.