Tavukkarasında erken teşhis önemli

Doç. Dr. Nur Acar Göçgil, tavukkarasında 100’den fazla genin sorumlu olduğunu, bu nedenle hastalığın seyrinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini, bazı hastalarda küçük yaşta bazılarında ise 10- 20’li yaşlarda ortaya çıkabildiğini belirterek “Anne babalar çocuklarını çok iyi gözlemlemeli ve onların hava karardığında ya da loş ışıkta sağlıklı bir şekilde görüp göremediklerini kontrol etmeli.

Haberler 13.10.2017 - 08:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Nur Acar Göçgil, dünyann yan sra ülkemizde de sayl merkezlerde gerçekletirilen ve hastaya bir anlamda yeniden hayat veren biyonik göz ameliyatnn ilk uygulayclarndan. Doç. Dr. Nur Acar Göçgil, bugüne dek dünyada yaklak 280 hastaya, ülkemizde de 13 hastaya uygulanan bu mucizevi tedaviyi anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Halk arasnda tavukkaras ya da gece körlüü olarak adlandrlan Retinitis Pigmentosa, genetik geçili olan ve özellikle akraba evliliklerinde sk rastlanan bir hastalk. Kiinin önce görü alann daraltan, zamanla renkler ve k derken sonunda görme yetisinin kaybolmasna yol açan hastalk, yaam kalitesini düürüyor, bakasna zorunlu hale gelmesine, genç yata sosyal hayattan kopmasna ve içe kapanmasna neden olabiliyor. 2000li yllara kadar tpta tedavisi olmayan hastalk olarak görülen tavukkarasnda artk umut giderek daha güçlü yükseliyor. Tedavide umut veren o yöntemin ad biyonik göz!

Göz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Nur Acar Göçgil, son yllarda dünyada yaklak 280 tavukkaras hastasnn yeniden bir miktar görebilmesini salayan ve ülkemizde de bugüne dek 13 hastaya hayat olan Biyonik Göz (Epiretinal implant) ameliyatnn ilk uygulayclarndan. Dünyada ve ülkemizde sayl merkezlerde gerçekletirilen biyonik göz ameliyatn 25 ya doldurmu olan ve tavukkaras nedeniyle görme yetisini kaybeden ancak görme sinirleri salam kalan hastalarda uygulanabildiini belirten Doç. Dr. Nur Acar Göçgil Bu hastalar daha çok depresyonda, umutsuz ve içe kapanm kiiler oluyor. Onlara yeniden hayat verebilmek, yeniden bir ölçüde görmelerini salayabilmek artk teknolojideki ilerleme ve hekimlerin tecrübesiyle mümkün hale geldi. Ameliyatn ardndan hastann gayreti, rehabilitasyon dediimiz süreçte verdiimiz egzersizleri düzenli çalmas ve ailenin de destei, görmenin boyutlarn belirleyici çok önemli faktörler oluyor diyor.

Elektronik çip ve kameral gözlük

Biyonik Göz ameliyatnn ardndan kiinin kameral gözlük kullanmaya baladn belirten Doç. Dr. Nur Acar Göçgil, ameliyat sürecini öyle anlatyor: Ameliyatn mutlaka bu konuda tecrübeli ve onaylanm hekimlerce yaplmas gerekir. Genel anestezi ile yaklak 2-4 saat süren ameliyatla hastann gözünün içine ve göz küresinin yanna yerletirdiimiz implant iki parçadan oluuyor. Gözün içine yerletirdiimiz kiiye özel üretilen, elektronik anteni, antenin ucunda elektronik kablo ve 60 elektrottan oluan çipin olduu silikon bir implant. Dardan baktnzda hiçbir ekilde fark edilmiyor. Hasta, ameliyat sonras hastanede doktor kontrolünde özel birtakm eitim sürecinden geçiyor. Biyonik göz, üzerinde kamera bulunan bir elektronik gözlükle çalyor. Kii gözlüü kullanmay örenip rehabilitasyon sürecinde egzersizlerini de yaptkça yava yava görmeyi hatrlyor ve görmeye balyor. Elektronik gözlüün üzerindeki kamera, görüntüleri merkezde 20cm*20cm derecelik alanda alp, hastann yannda tayaca küçük bir el çantasnn içindeki mini bilgisayara iletiyor. Görüntüler bilgisayarda gözün anlayaca elektronik sinyallere dönütürülüyor ve bu sinyaller gözlükteki elektronik antene, oradan da elektronik çipe gönderiliyor ve elektriksel veri eklinde kalan retina hücrelerini uyaryor. Ameliyattan sonraki rehabilitasyon sayesinde hasta kendi gayretine de bal olarak objeleri görmeye balyor. Dünyada görülme skl 4 binde 1 olan tavukkaras hastas saysnn ülkemizde 20 bin, biyonik göze uygun özellikteki hasta saysnn da yaklak 2-3 bin civarnda olduu tahmin ediliyor.

Kendi ihtiyaçlarn karlayabiliyor

Doç. Dr. Nur Acar Göçgil Hasta grinin tonlarnda siluet tarznda görmeye balyor. Örnein odadaki eyalar, bir iki metre uzaklktan öncelikle odann kaps, masa gibi büyük cisimleri, daha sonra masann üstündeki bardak, kak gibi daha küçük objeleri görüp, 10-20 cm büyüklüündeki yazlar okuyabiliyor, kendisine uzatlan eli görüp tokalaabiliyor, yemeini yiyebilip ihtiyaçlarn kendisi yapabilir hale geliyor diyor. Ameliyat sonrasnda rehabilitasyon sürecinde azimli ve yapc olmak, egzersizleri yaparken aile ya da yakn çevreden destek almak, sigara içmemek ve salkl beslenmek de çok önemli.

Ana Sayfaya Git