Prof. Dr. Yaramış, yaptığı açıklamada, çocukların uzun süre televizyon izlemesinin zihinsel, ruhsal ve fiziksel gelişimleri açısından birçok olumsuz etkilerinin bulunduğunu, 2 yaşına kadar çocuğun büyüme ve gelişmesi ne kadar önemliyse beyin gelişiminin de o derece önemli olduğunu bildirdi.
Aşırı şekilde televizyon izlemek
Çocukların, diğer insanlarla iletişim kurarak öğrenmeye programlandığını, zihinsel gelişimleri için erişkinler ve diğer çocuklar ile pozitif iletişime ve interaktif oyunlara ihtiyaçları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yaramış, çocukların beyinlerinin yaşamlarının ilk yıllarında hızla geliştiğini ve sadece ilk yılın sonunda doğduğu anınkinden üç katına ulaştığını, çocukların bu dönemde maruz kaldıkları uyaranların, pozitif veya negatif olarak beyin gelişimi üzerinde büyük bir etkisinin bulunduğunu vurguladı.
Çocuklara uzun süre televizyon izletilmesi, her çocuk için olmasa da bazı çocukların dil becerilerini, kelime dağarcıklarını, çevreleri ile olan sözel, görsel ve sosyal iletişimlerini ve motor becerilerini olumsuz yönde etkileyebildiğini belirten Prof. Dr. Yaramış, birçok anne ve babanın inanışına göre erken yaşlarda televizyon izlemenin çocuğun beyin gelişimine katkı sağladığı tezinin, yapılan kontrollü çalışmalarla çürütüldüğüne dikkat çekti.
-Çocukları geleneksel yöntemlerle yetiştirin
Çocukların uzun süre televizyon izlemesinin, astım, alerjik hastalığının yanı sıra hipertansiyon gibi kronik hastalıklara da eğilimi artırdığını, ayrıca ruh sağlıklarını olumsuz yönde etkilediğini bildiren Prof. Dr. Yaramış, açıklamasında şunlara yer verdi:
’’Bu nedenle aileler çocuklarıyla bebek dahi olsa sık sık konuşmalı, göz teması kurmalı. Ev ortamında mümkünse renkli giysiler giyerek bebeğin dikkatini daha çok toplamaya çalışmalıdırlar. Bebekleri, kucağa alarak sevgi gösterisinde bulunulmalı. Çocuklar huysuzluk yapmasın diye kendi başlarına televizyon karşısında saatlerce vakit geçirmelerine izin verilmemelidir. Duygusal ve sosyal iletişimin daha sağlıklı gelişmesi için çocukları aile ortamında mümkün olduğu kadar açık bir şekilde ve geleneksel yöntemlerle yetiştirilmesi önerilmektedir. Düzenli uyku sağlıklı yaşamın bir parçasıdır. Yapılan araştırmalarda, korku ve şiddet içeren çizgi film, sinema filmi ve dizi izleyen çocuklarda; kabus görme, uyku problemi, yalnız kalmaktan korkma gibi sorunların geliştiği belirlenmiştir. Bu nedenle televizyon izlenecekse, çocuğun yaşına, kişilik özelliklerine uygun programlar seçilmeli ve mümkünse ebeveynler çocuklarıyla birlikte kısa sureli televizyon izlemelidirler.’’
Prof. Dr. Yaramış, yapılan çalışmalarda aşırı televizyon izleyen çocukların daha göbekli, kalp hastalıkları ile diyabet risklerinin daha fazla olduğunun belirlendiğini, bu durumun çocuğun okul performansını ve eğitim başarısını da olumsuz yönde etkilediğine işaret etti.