Kulak Burun Boaz Uzman Op. Dr. Nurten Küçük, iitme kayplarnda dikkat edilmesi gerekenler ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.
itme kaybnn kulak kirinden, iltihaba pek çok nedeni olabilir
Her ya gurubunda yaanabilen iitme kayb farkl nedenlerle ortaya çkabilmektedir. letim tipi iitme kayb denilen iitme kayplar d kulak yolunda kir, iltihap ya da d kulak yolunun kapal ya da dar olmasndan kaynaklanabilmektedir. Orta kulak iltihab, sv birikimi, kulak zar yrtlmas, orta kulaktaki kemik sistemde herhangi bir sorun da iletim tipi iitme kayplarna neden olmaktadr. Sensorinöral iitme kayb ad verilen iitme kayplar ise daha çok iç kulak veya iitme sinirindeki sorunlarla ortaya çkan iitme kayplardr. Doutan olan iitme kayplar daha çok bu tip iitme kayplar arasnda yer almaktadr.
Bu belirtilere dikkat!
Normal konumay duymada zorlanyorsanz
nsanlarn ne söylediini anlamak için yüzlerine dikkatle bakyorsanz
nsanlara söylediklerini tekrarlatma ihtiyac hissediyorsanz
Televizyon ve radyonun sesini ar açyorsanz
Konuurken kardaki insan fsldyor gibi geliyorsa
Kulakta enfeksiyon, ar veya çnlama uzun süre devam ediyorsa
Duymaya çabalarken yorgunluk ve rahatszlk hissediyorsanz
Telefonla konuurken bir kulak daha iyi duyuyorsa iitme kaybnz olabilir.
Gebelikteki iitme kaybn kulak arkas etmeyin
Erikin dönemde yaanan iitme kayplar daha sk olarak orta kulak iltihaplanmalar ve bu iltihaplanmalarn kalntlar ile otoskleroz denilen kulak kireçlenmelerinden kaynaklanmaktadr. Bunlarn yannda farkl nedenlerle gelien tek ya da çift tarafl iitme siniri sorunlar da erikinlerde iitme kayplarna neden olabilmektedir. Daha çok 35 yandan sonra ortaya çkan ve iitme kaybna neden olan kulak kireçlenmelerinin (otoskleroz) görülme skl yala birlikte artmaktadr. Kulak kireçlenmelerinin olumasnda östrojen hormonunun önemli etkisi kantlanm olup bu hastaln gebelikte görülme skl daha fazla yaanmaktadr.
çocuunuz söylenenleri sk tekrarlatyorsa doktora bavurun
çocukluk çanda görülen iitme kayplarnn en sk sebebi orta kulak veya sk geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarna bal olarak gelien seroz otitis media denilen orta kulakta sv birikmesinden kaynaklanmaktadr. Söylenenleri tekrarlatan çocuklarn iitme kontrolünden geçirilmesi erken tan bakmndan anne babalarn dikkat etmesi gereken konularn banda gelmektedir. Viral enfeksiyonlar ve alerjilerin daha fazla görüldüü bahar aylarnda ve bakteriyal enfeksiyonlarn artt k aylarnda orta kulak enfeksiyonlar ve sv birikimleri daha fazla yaanmaktadr. Enfeksiyon süresi ve sklnn artmas çocukta gelien iitme kayb ve süresinin uzamasna neden olmaktadr. Kulak enfeksiyonlarnn en sk belirtisi olan kulak ars geçse bile kulak içinde sv birikiminin devam edip etmediinin kontrolünün yaptrlmas, ileriye dönük kulakla ilgili kalc iitme kayb hasarnn önüne geçme açsndan önemlidir. Böylece iitme kaybndan dolay çocuklarn eitim ve sosyal hayatta yaayabilecekleri sorunlarn önüne geçmekte mümkün olmaktadr. Yallarda yaanan iitme kayplar ise daha çok iç kulakta ve iitme sinirindeki dokularn yalanmasna baldr. Genelde uygun bir iitme cihaz kullanm ile hasta günlük hayatn rahatlatacak bir iitme seviyesine ulamaktadr.
Bebeinizin iitme testlerini ihmal etmeyin
itme kayplarnda erken tan ve tedavi yöntemleri olumlu sonuçlar vermektedir. Doumsal iitme kayplar, erken yata geçirilen havale veya viral enfeksiyonlara bal gelien sinirsel tipte iitme kayplarnn genellikle geri dönüümü olmamaktadr. Bununla birlikte erken tan ve tedaviyle iitme cihaz ve koklear implant yani iç kulaa biyonik kulak yerletirme ilemiyle çocuun günlük hayatn sürdürebilmesini salayacak bir iitmeye ulamas salanr. Müdahale edilmeyen iitme azlna ilerleyen zamanda konuma bozukluklar da eklenmektedir. Her yeni doan bebein otoakustik emisyon ad verilen objektif tarama testinden ve ihtiyaç halinde BERA denilen objektif tan testinden geçirilmesi erken tehis açsndan ihmal edilmemelidir. itme kayb belirlenen çocuklarn iitsel takiplerinin yaplmas, erkenden çift tarafl iitme cihaz uygulanmas, eitimlerine bir an önce balanmas ve ileri derece kayplarda zaman kaybetmeden koklear implant ameliyat uygulanmas önemlidir. çocuun konumay örenme yann en aktif olduu 6 yana kadarki dönemde duymamas konumasn da etkilemektedir. Müdahale edilmeyip konumay örenemeyen bu çocuklarn, duyduunu örenip konumaya çevirmesi için de geç kalnm olur.
Tedaviden önce iitme kaybn nedeni belirlenmeli
itme kayplarnn tedavisi yaanan rahatszla göre deiebildii için öncelikle iitme kaybna neden olan sorun belirlenmelidir. Kulakta tkanklktan kaynaklanan iitme kayplar kulak kirinin temizlenmesiyle giderilebilmektedir. D kulak yolunu tkayan kemik veya yumuak doku olumas durumlarnda ise genellikle küçük cerrahi giriimler yeterli olmaktadr. Orta kulakta sv varsa; ilaç tedavisi ya da ventilasyon tüpü tedavisi uygulanmaktadr. Doutan iç kulak veya iitme sinirindeki sorunlardan kaynaklanan iitme kayplarnda; erken dönemde iitme cihaz taklmas, ilerleyen dönemlerde ise biyonik kulak ameliyatlar olumlu sonuçlar vermektedir. çocukluk döneminde geçirilen enfeksiyonlar sonras erikin dönemde kulak zar delinmesi ve aknt ile birlikte iitme kayplar görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda kulak zarnn onarlmas ve orta kulaktaki enfeksiyonun temizlenmesine yönelik cerrahi yöntemler uygulanmaktadr. Kulak kireçlenmesinden kaynaklanan iitme azlklarnda kaybn derecesine ve hastann isteine göre cerrahi ilemler veya iitme cihaz kullanlmas önerilmektedir.