Temizlik hastalığına dikkat

Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, temizlikte aşırıya kaçmanın hastalık olabileceğini söyledi.

Haberler 26.06.2019 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd.Doç.Dr. Rdvan Üney, Ar evham, endie ve takntlarn görüldüü ve bunlarn oluturduu skntlar ortadan kaldrmak için kiinin çeitli eylemler yapt hastala Obsesif Kompulsif Bozukluk denir. Takntlar daha çok bulama ve temizlikle ilgili ise buna toplumda temizlik hastal denmektedir. Bu kiiler kendilerini oldukça titiz ve temiz kiiler olarak tanmlarlar. Kiinin aklna kendisinin, elbisesinin ya da etrafndaki herhangi bir eyin kirli, pis ya da mikroplu olduuyla ilgili bir düünce gelir, bu düünceyi saçma da bulsa tuhafta bulsa engelleyemez. Bu düünceyi geçirmek için ar temizlik uras balar. Böylece kirlilikle ilgili skntsn hafifletmeye çalr. Taknt hastal toplumumuzda her 100 kiiden 2-3ünde görülür. Ancak bunlarn yars temizlik takntsn daha youn bir ekilde yaarlar. Kadnlarda erkeklere göre üç kat daha sk görülür. Genelde yirmili yalarda balar dedi.

TEMZLK HASTALII

Temizlik hastalnda kiinin kendisinin, elbiselerinin ya da ev ve evdeki her eyin kirlendiini, tozlandn ya da mikrop bulatn düündüünü ifade eden Dr. Üney, temizlik hastal olan kiide görülen davranlar öyle sralad: Sürekli elleri ykamak. Bu yüzden kiinin elleri soyulur veya egzama olur. Banyoda bir saati akn ykanmak. Tuvalette uzun süre kalmak. Ar sabun ve dezenfektan kullanmak. Darda giydii elbiseleri eve girer girmez çamar makinasna atmak. Marketten ald her eyi tekrar tekrar ykamak. Her gün evi batan sona temizlemek. Elbiseleri bir defadan fazla ykamak. Yüksek su faturalar.

MSAFR KABUL ETMEZ

Temizlik hastalnn balangcnda kiinin ar temiz olarak alglandn daha sonra çevresindekileri yormaya ve üzmeye baladn kaydeden Dr. Üney, Birçou evi kirlenecei için misafir kabul etmez. Dardan ei veya çocuu geldiinde onlarn kap önünde soyunmalarn ve eyalarn çamar makinasna atarak hemen dua girmelerini dahi isteyebilir. Ev kirlenecek diye evin odalarn kullandrmaz. Ev sürekli çamar suyu kokar. Temizlikle uramaktan ailesine zaman ayramaz duruma gelir. Giderek tahammülü azalr, çocuklarna ar kzabilir, hatta onlara iddet uygulayabilir.

BOANMA NEDENLER

Eiyle veya birlikte yaad kiilerle sürekli tartr. Bazen eini ar temizlie zorlamas ve ar tartmalar evliliinde sorunlara hatta boanmalara neden olabilir. Buna ramen temizlik takntsndan vazgeçemez. Bu kadar insann hayatn etkileyen bir hastalk mutlaka tedavi edilmelidir. Yaknlar sürekli temizlii kafaya fazla taktn, biraz bo ver dese de bunun faydas olmaz. Tedavi için mutlaka psikiyatriye bavurmas gerekir. Psikiyatrik tedavi biraz uzun ve zaman alcdr. Tedavide antidepresan ilaçlarla birlikte çeitli psikoterapi yöntemleri kullanlmaktadr. çevrede üzerine gitme tedavisi diye söylenen tedavi yöntemi ancak bir profesyonel kii (Psikiyatrist/Psikolog) tarafndan yaplmaldr. Aksi takdirde bazen üzerine gittikçe temizlik hastal daha da artabilmektedir açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git