Terlemeyi hafife almayın!

Çocukluk yaş grubunda her iki çocuktan birinde 'üfürüm' duyulabilmekte olduğunu belirten Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Seyyit Bahaettin Öncü, çocuğun bazı durumlarını ise hafife almamak gerektiğini söyledi.

Haberler 06.09.2021 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp kapakçklarnn açlp kapanmas sonucu muayene esnasnda duyulan sesler normal kalp sesleridir. Bu seslerin dnda kalpte duyulan anormal seslere üfürüm denildiini ifade eden çocuk Kardiyolojisi Uzman Dr. Seyyit Bahaettin Öncü, çocukluk ya grubunda yaklak olarak her iki çocuktan birinde üfürüm duyulabilmektedir. Üfürümlerin büyük ksm masum üfürüm denilen her hangi bir kalp rahatszl olmayan salkl çocuklarda duyulan kalp sesleridir. çocuun muayene esnasnda atei olmas, enfeksiyonu olmas, kanszl olmas, tiroid bozukluu olmas veya ar zayf olmas masum üfürüme sebep olabilir. Masum üfürüm duyulan çocuklarn ailelerinin tedirgin olmasna gerek yoktur, çocuklarnn kalbi salkldr dedi.

TERLEMEY DKKATE ALIN

Kalpte duyulan üfürümler iddetine göre 6 dereceye ayrldna dikkat çeken Öncü, Birinci derece en hafif, altnc derece ise en iddetli olandr. Üçüncü ve üzeri dereceler anormaldir ve bu durumda mutlaka bir anormallik vardr ve aratrlmas gerekir. Üfürümün kaçnc derece olduunu deneyimli bir çocuk hekimi çocuunuzun kalbini dinlediinde anlar ve sizi bilgilendirir. Gerek görmesi durumunda da sizi çocuk kalp doktoruna yönlendirecektir. En sk olarak kalbin karncklar veya kulakçklar arasnda olan, halk arasnda delik diye tabir edilen açklklar neticesinde duyulur. kinci sklkta ah damar veya kalpten akciere kan tayan damarlardaki daralmalar sonucunda duyulur. Anormal üfürümü duyan hekim sizi çocuk kardiyoloji uzmanna yönlendirecektir. Uzman hekim sizi EKG, EKO gibi ileri aratrmalar ile deerlendirerek üfürümün sebebini tespit edecektir ve yaplmas gerekenler hakknda sizi bilgilendirecektir. çocuunuzda tüm vücutta yaygn olarak morarma olmas durumunda vakit kaybetmeden uzman hekime bavurmaldr. Bunun dnda çabuk yorulma, hzl nefes alp-verme, efor yaparken nefes nefese kalma, ar terleme, iddetli göüs ars, çok fazla çarpnt hissediyor olmas, kilo alamyor olmas veya sk akcier enfeksiyonu geçirmesi gibi durumlarn biri ve ya birkaçnn olmas durumunda uzman hekime en ksa zamanda muayene olmaldr diye konutu.

Ana Sayfaya Git