Tiroid ameliyatları artık iz bırakmıyor

Türkiye’nin ilk ağız içi – dudak altı tiroid ameliyatını olan 40 yaşındaki Fatma Başer, ertesi günü taburcu oldu ve normal yaşamına geri döndü. Kanser açısından kuşkulu nodülleri olduğu için ameliyat olan restoran işletmecisi Başer, “Öncelikle kanser riski taşıyan nodüllerden kurtulduğuma şükrediyorum, ayrıca boynumda tiroid ameliyatı izi olmadığı için de çok mutluyum.” dedi. Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Özer Makay, “iz bırakmayan tiroid ameliyatı bir inovasyondur.” dedi.

Haberler 17.07.2017 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin ilk az içi dudak alt tiroid ameliyatn olan 40 yandaki Fatma Baer, ertesi günü taburcu oldu ve normal yaamna geri döndü. Kanser açsndan kukulu nodülleri olduu için ameliyat olan restoran iletmecisi Baer, Öncelikle kanser riski tayan nodüllerden kurtulduuma ükrediyorum, ayrca boynumda tiroid ameliyat izi olmad için de çok mutluyum. dedi. Ameliyat gerçekletiren Doç. Dr. Özer Makay, iz brakmayan tiroid ameliyat bir inovasyondur. dedi.

Ege Tp Fakültesi Endokrin Cerrahisi Polikliniine bavurduunda, yaplan testler sonucu kanser riski tayan nodülleri olduunu örenen Fatma Baer, klasik ameliyat yönteminin yan sra önerilen boyunda iz brakmayan az içi endoskopik tiroid ameliyat alternatifini kabul ederek Türkiyenin ilk defa uygulanan Transoral endoskopik tiroidektomi hastas oldu. Detaylar anlatlnca ameliyat kabul eden Baer, ayn akam yemeini de yiyebildiini, ameliyat sonras hiçbir ikayeti olmadn belirterek zsiz tiroid ameliyat olmakla isabetli bir karar vermiim. Boynumda bir ameliyat iziyle dolamaktan rahatsz olabilirdim. Estetik olarak da anlaml bir karar oldu. diye konutu.

Boyunda iz yok!

Yllardr endokrin cerrahisinde inovasyon için çalan Genel Cerrah Doç. Dr. Özer Makay, Endoskopik yöntemler teknolojik ilerlemeden, yani inovasyondan gerçek anlamda nasibini ald. bugün inovasyon alanndaki gelimelere paralel olarak, az içerisinden (transoral) endoskopik tiroid ameliyatlar yapyoruz. dedi. Bu yöntemle ilk olarak 2010 ylnda Almanyada ameliyat yapldn belirten Doç. Dr. Makay, Bugün ise dünyann pek çok merkezinde bu ameliyatlar uygulanyor. Tabii ki klasik cerrahi yöntem altn standart olma özelliini koruyor. Açk ameliyat olarak da tanmlanan klasik tiroid ameliyatn boynun ön ksmndan yaptmz bir kesi ile gerçekletiriyoruz. Transoral endoskopik tiroid ameliyatnda ise, boyunda iz olmakszn, az içerisinden, dudan altndan küçük kesilerle yaplan yöntemden bahsediyoruz.diyerek unlar söyledi:

Endoskop dediimiz kamera, anatomik yaplar normalden daha büyük gösterdiinden, hasar görme ihtimali olan paratiroid bezlerini ve ses telini uyaran siniri daha kolay tanmlyor. Bu özellikli giriimde; dudan hemen altndan girerek özel aletlerle boyuna olan ksa mesafeye tünel oluturuyor ve kamera eliinde klasik kapal cerrahi aletler eliinde sorunlu tiroid bezini alyoruz. Ses kskl açk yöntemde var olduu gibi kapal tiroid ameliyatlar için de söz konusudur. Bu riski ortadan kaldrmak için biz endoskopik tiroid ameliyat uyguladmz her hastann ameliyatnda sinir monitörü kullanyoruz.

Tiroid kanseri vakalarna da uygulanyor

Transoral endoskopik tiroid ameliyat, iz istemiyorum diyen her hastaya alternatif olarak önerilemiyor. Tiroid bezinin çok büyük olmas, tiroid bezindeki nodülün 4 cmden büyük olmas, tiroid bezinin göüs kafesinin arkasna sarkm olmas, hastann daha önce tiroid ameliyat geçirmi olmas ve kanserin ilerlemi olmas gibi durumlarda bu yöntem önerilemiyor. Bunun dnda kalan ve boynunda iz istemeyen tüm hastalar az içi tiroid ameliyat için adaydr diyen Doç. Dr. Özer Makay, Bu yöntem, tiroid kanserinde de uygulanabilir ve uygulanyor da. Hatta, tiroid çevresindeki lenf bezlerinin alnmas gerektii durumlarda, kamerann yukardan aaya olan bak açs sayesinde, bu lenf bezlerinin de olmas gerektii gibi alnmas pekala mümkün oluyor. bilgisini verdi.

Ana Sayfaya Git