Salk Bakan Yardmcs Emine Alp Mee, Bugün saylar 78 ilimizde 172e ulam olan Toplum Ruh Sal Merkezleri, Salkl Hayat Merkezlerinin yaygnlatrlmas, toplum temelli tedavi ve rehabilitasyon çalmalarnn yaplmas ve sosyal destek hizmetlerinin de güçlendirilmesiyle daha etkin hale gelecektir. dedi.
Avrupa Birlii (AB) ve Dünya Salk Örgütü (DSÖ) tarafndan finanse edilen, Salk Bakanl ile Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca yürütülen Ruhsal Engelli Bireyler çin Sosyal çerme Projesi Ruh Sal Hizmetlerinde Kalitenin Arttrlmas Konferans Program bir otelde gerçekletirildi.
Mee, açlta yapt konumada, ruhsal hastalklarn, kiinin ve çevresinin yaamn ve hayat kalitesini etkileme, önemli bir hastalk yükü oluturma, multidisipliner ve çok paydal bir yaklam gerektirme ve dlanma gibi zorluklar ve yansmalar bulunduunu söyledi.
Ruhsal engelli bireylerin sosyal olarak dlanmasnn küresel bir halk sal ve insan haklar sorunu olduunun altn çizen Mee, dier taraftan sosyal içermenin, ruhsal hastal bulunanlar dahil, herkes için bir insan hakk ve kaliteli ruh sal hizmetleri üretiminin ve ruhsal hastalklardan kurtulmann da önemli bir parças olduunu vurgulad.
- Ulusal Ruh Sal Politikas metni
Salk Bakanl tarafndan 2006da hazrlanan Ulusal Ruh Sal Politikas metninin, DSÖnün ruh sal politikalar ile ilgili önerdii 7 modülü temel aldn anlatan Mee, Ulusal Ruh Sal Eylem Plan (2011-2023) kapsamnda Toplum Ruh Sal Merkezleri (TRSM) oluturulduunu ve 2011 ylndan bu yana bu merkezlerin hizmet verdiini kaydetti.
Mee, Bugün saylar 78 ilimizde 172e ulam olan Toplum Ruh Sal Merkezleri, Salkl Hayat Merkezlerinin yaygnlatrlmas, toplum temelli tedavi ve rehabilitasyon çalmalarnn yaplmas ve sosyal destek hizmetlerinin de güçlendirilmesiyle daha etkin hale gelecektir. Ruhsal Engelli Bireyler çin Sosyal çerme Projesinin hem salk hem de sosyal bakm hizmetleri kapsamndaki ruh sal hizmetlerinin kalitesinin artmasna önemli katklar salayacana inanyorum. ifadelerini kulland.
DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu da sosyal bakma eriimin daha iyiletirilmesi, herkesin eit frsatlara sahip olmas gerektiini dile getirdi.
Farkl geliim gösteren kiilerin kar karya kald en önemli sorunun damgalanma ve ayrmclk olduunu vurgulayan Ursu, bu konuda bireyin yan sra toplumun da birlikte hareket etmesinin önemine deindi.
Ursu, bunun için yaplacak eitsel ve sosyal çalmalarla toplumsal farkndaln artrlmas gerektiini ifade etti.
- Oyuncu Ceyda Düvenci: Ücretsiz terapiler ve saatleri artrlmal
Programda, çocuklarndan birine Serebral Palsi (beyin felci) tans konulan ve uzun zamandr bu konuda toplumsal farkndaln artrlmas için çalmalar yapan oyuncu ve sunucu Ceyda Düvenci de yaadklarn anlatt.
Toplumda farkl geliim gösteren bireylerle karlatklarnda gösterilen tepkinin deimesi gerektiini vurgulayan Düvenci, darya çktklarnda baz insanlarn verdii tepki yüzünden çocuunun Anne, ben hasta deilim ki niye bana Geçmi olsun diyorlar diye sorduunu ve bu durumun onu çok üzdüünü aktard.
Düvenci, kznn kendisiyle bark ve hayata sk skya tutunan biri olduunu belirterek, Eer ben pedagog desteiyle büyütmeseydim kzm bugün sürekli sinir krizleri geçiriyor olabilirdi. O nedenle devlet tarafndan ücretsiz verilen terapiler çok önemli ve bunlarn saati artrlmal. ifadesini kulland.
- Sunucu Özge Uzun: Asl biz onlara engel koyuyoruz
ki çocuundan biri farkl geliim gösteren sunucu Özge Uzun da geçtiimiz günlerde olu ile çektikleri video hakknda bilgi verdi.
Özge Uzun, engelli, özürlü ifadelerine ilikin deerlendirmede bulunarak, Onlar bizim hayatmzn önüne nasl bir engel koyuyorlar da biz onlara engelli diyoruz ya da nasl bir özür koyuyorlar ki özürlü diyoruz. Asl biz onlara engel koyuyoruz. diye konutu.
Konumalarn ardndan Salk Bakan Yardmcs Mee, Düvenci ve Uzuna plaket verdi.