Tüberküloz sadece akciğerlerde görülmüyor

Sık yaşanan idrar yolu enfeksiyonları, ateş ve halsizlik, idrarda kan görülmesi… Tüm bu belirtiler, böbrek tüberkülozuna işaret edebilir.

Haberler 07.03.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüberküloz yani verem halk arasnda bilinenin aksine yalnzca akcierlerle ilgili bir hastalk deildir ve böbreklerde de ortaya çkabilir diyen Üroloji Uzman Op. Dr. Doukan Sökmen, böbrek ve idrar yollarnda da sk görülen ancak tans genellikle güç olabilen tüberküloz hastal ile tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Tüberküloz taklit yetenei en baarl mikroptur

Tüberküloz hastalnn etkeni Mikobakteryum tüberkülosis ad verilen mikrop olarak bilinmektedir. Akcierler için erken yaplan a ve mevcut tedaviler ile son dönemlerde çok gündemde olmasa da, dirençli mikroplarla böbrekte ve idrar yollarnda yeniden görülme ihtimali bulunmaktadr.

Baklk sisteminin zayflndan faydalanyor

Akcierle ilgili olmayan verem hastal, tüm vakalarn %10unu kapsamaktadr. Bu %10luk ksmn %30-40n böbrek ve idrar yollar tüberkülozu oluturur. Böbreklere ve cinsel organlara tüberkülozun yaylmas, dardan alnan mikrobun kan ve lenf yoluyla vücutta yaylmas ile gerçekleir. Yani, tüberküloz metastaz yapan bakteriyel bir enfeksiyondur. Tüberküloz mikrobu alndktan sonra ya enfeksiyon oluturur ya da pasif hale gelir. Pasif hale gelen mikrop odaklar uzun yllar sonra kanser hastalarnda, baklk sistemini basklayan AIDS gibi hastalklarda, kemoterapi gibi vücut direncini düüren durumlarda ve kortizon kullanmnda yeniden aktifleerek böbrek, prostat gibi dier iç organlarda hastalk oluturur. Böbrek dnda yine üreme ve boaltm sisteminin dier organlarnda da görülebilen bu hastal böbreküstü bezi, mesane, testis, prostat ve iç idrar kanallarnda da sorunlara neden olabilir.

drar yollar ve böbrek tüberkülozunun belirtilerini dikkate aln

drar yollar veya böbrek tüberkülozu pek çok deiik bulgu ve belirtiler ile ortaya çkabilir. Hastada özellikle açklanamayan ieme bozukluklar ve idrar kültüründe kantlanmayan enfeksiyon bu hastaln habercisi olabilir. Sürekli idrar yolu enfeksiyonu olan birinde yaplan idrar kültürleri hep negatif çkyorsa ve buna ramen hastann ikayetleri kronik olarak devam ediyorsa idrar yolu tüberkülozu akla gelmelidir.

Erkeklerde daha çok görülüyor

Bu hastalk erkeklerde kadnlara oranla iki kat daha yaygn görülür ve genellikle 40l yalarda ortaya çkar. Bel ars ve idrarda kanama, böbrek tüberkülozlu hastalarn 3te 1inde görülen ciddi bir belirtidir. Hastal daha da ilerlemi olan hastalarda; ate, itahszlk, kilo kayb, gece terlemeleri gibi genel belirtiler de tabloya eklenir.

Erken tan hem ikayetleri hem de daha ciddi problemleri önlüyor

Hastaln tansnda hastann öyküsünün alnmas ve muayene dnda; sabah alnan idrar örneklerinde bakteri tespiti yaplr, idrarda bakteriyi aratrmaya bal kültürlere baklr ve özel tan testleri (PCR) yaplr. laçl böbrek filmi, tomografi; hatta gerekliyse idrar yollarna endoskopi (sistoskopi) yaplarak alnan parçalarn incelenmesi sonucu tan konulabilir. Tedavide en önemli adm, erken tan konulup tedaviye balanmasdr. Tedavi srasnda uzun dönem ilaç kullanmnn yannda etkilenen bölümün cerrahi olarak çkartlmas ve hasarl bölgeyi düzeltmeye yönelik tedaviler de düünülmelidir. Böbrek tüberkülozunda kiiye özel tedavilerin uygulanmas önemlidir.

Ana Sayfaya Git