Psikolog rem Sürmez, tükenmilik sendromuna çounlukla i yaamnn neden olduunu belirterek Tükenmilik sendromu; yorgunluktan ba arsna, uyku ve yeme bozukluklarndan mide ve barsak rahatszlklarna, egzama, kant ve saç kran gibi cilt hastalklarndan konsantrasyon bozukluu hatta depresyona dek birçok soruna yol açabiliyor. Baz tedbirlerle bu önemli soruna kar fayda salamak mümkün diyor. Uzman Psikolog rem Sürmez, tükenmilik sendromuna kar alabileceiniz 8 etkili öneriyi anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.
Düzenli egzersiz yapn
Düzenli egzersizin fiziksel yararlar kadar psikolojik yararlar da çok fazla. Bireyin özsaygsn artrarak stres yönetimi üzerindeki etkisi egzersizin en önemli faydalarndan biri. çünkü, egzersiz yaparak vücut endorfin gibi mutlu kimyasallar salglamaya balyor. Aratrmalar egzersizin, bireyde yaratt olumlu etkiyle depresyon, kronik ar, anksiyete ve uyku problemlerinde önemli etkisi olduunu gösteriyor. Beden formunuzu güçlendirdikçe, fiziksel olarak kendinizi gelitirdikçe sadece iyi görünmekle kalmayp problemlere daha farkl bakma, çevrenizde olup biteni daha salkl alglama ve doru iletiim kurma becerinizi de gelitirebileceksiniz.
Kahvalt ve öle yemeinizi ihmal etmeyin
yaamnn younluunda öün atlama, yetersiz beslenme, ar kafein, eker, tuz ve ya tüketme gibi salksz beslenme düzeninin yaygn olduu görülüyor. Oysa doru beslenme alkanl fiziksel salmzn yan sra duygu durumumuzu da iyiletirmeye fayda salyor. Birçok aratrma beslenme ile stres yönetimi arasnda dorudan iliki olduunu gösteriyor. Her sabah güne kahvaltyla balamak kan ekerini düzenleyerek ie daha enerjik balamanz ve i younluuna bedensel ve duygusal olarak daha hazrlkl girmenizi salayacaktr. Öle öününde de ayak üstü beslenme ve salksz attrmalklar yerine en az 20 dakika ve oturarak yemek yemee zaman ayrarak ruhunuzu ve bedeninizi doyurarak dinlenmek faydal.
Ailenize ve arkadalara daha çok zaman ayrn
Aile ve sosyal hayat keyifli ve tatmin edici olan bireyin iteki motivasyonu da daha yüksek olabiliyor. hayatnn ve günlük yaamn kouturmasnda karlatnz skntlarla ba etmede aile ve arkadalar çok önemli bir rol oynuyor. çevrenizdeki insanlardan destek al sevdiklerinizle, ailenizle ve arkadalarnzla daha fazla vakit geçirmeye özen gösterin. Sosyal alan, iteki younluun ve yükün atlabildii özel bir alan. hayat ve aile/sosyal hayat dengesi sizin iteki baarnz için de önemli bir formül olacaktr.
Hobi edinmenin gücünü küçümsemeyin
Günlük hayatn rutinleri, i yaamnn sorumluluklar sizi bir süre sonra keyifsiz bir ruh haline sokup yaam enerjinizi düürebilir. Sürekli bir yere, bir ie koturarak geçirdiiniz yaamn içinde küçük bir pencere açp kendi özel alannz yaratmaya özen gösterin. Zaman çok kymetli ve hiç anlamadnz bir ekilde hzla akyor. te aldnz tüm yüklerin enerjisini i yaam dnda kendi ilgi alanlarnza göre edineceiniz hobilerle boaltabilirsiniz. Sosyal ve kültürel faaliyetlerin günlük yaamn stresiyle ba etmedeki önemini unutmayn.
Mesleki olarak kendinizi gelitirin
yerinizde üstlendiiniz görev ve sorumluluklar, eitimini aldnz alann ve bilgi düzeyinizin dndaysa ii anlamak ve yetitirebilmek için daha çok enerji harcamanz ve zamanla kendinizi yetersiz hissetmeniz mümkün. Bu nedenle mesleinize ve sorumluluk alannza yönelik bilginizi artrmak için kendinizi gelitirmenizi salayacak eitim almanzda fayda var.
Gerekirse destek isteyin
Tükenmilik daha çok i yaamnn sebep olduu bir sknt olduu için öncelikli olarak üstlendiiniz iin türü, miktar veya kapasitenizi çok ar zorlamas durumunda gerekirse destek isteyin.
Hayatnz sadece ie odaklamayn
ve ev hayatnn dengesi çok önemli. Bu dengenin bozulmas bireyi zamanla tükenmilie ve aile içi bölünmelere götürebiliyor. Sadece ie odakl yaamayp, i stresi dnda kendinizi ortaya koyabileceiniz ve rahatlayabileceiniz, ruhunuzu ve zihninizi de dinlendireceiniz alanlar ve frsatlar yaratn.
Uzmana bavurmaktan çekinmeyin
Uzman Psikolog rem Sürmez Tükenmilikle mücadele etmede gerekli tedbirleri aldktan birkaç ay sonra buna ramen kendinizi mutsuz ve tükenmi hissetmeye devam ediyorsanz psikologdan destek almaktan çekinmeyin. Nasl ki bir hastalktan dolay doal olarak hekime bavuruyorsanz, geçmeyen tükenmilik hissini de önemseyin ve çözüm bulmak için mutlaka uzmana bavurun diyor.