Tüketilen içecekler!

Ramazanda birlikte tüketilen içecekler, dişlerde hassasiyet yaratabiliyor

Haberler 09.04.2022 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Di Hekimi Sevgi Alagöz, Özellikle Ramazan aynda iftar ve sahurda çay ve kahve gibi scak içecekler souklarla birlikte tüketiliyor. Bu durum hassasiyet yaratabilir. Ancak di hassasiyeti tedavi edilebilir bir hastalktr. Herhangi bir sorun varsa ilerlemeden engelleyebilmek için vakit kaybetmeden di hekiminize bavurmalsnz. ifadelerini kulland.

Açklamada görülerine yer verilen Di Hekimi Sevgi Alagöz, nefes alp verirken, scak, souk, tatl, yiyecekler ve içecekler tüketirken aniden ksa süreli di szlamas yaanyorsa, di hassasiyeti olabileceini aktard.

Özellikle ramazan aynda iftar ve sahurda çay ve kahve gibi scak içeceklerin souklarla birlikte tüketildiini hatrlatan Alagöz, bu durumun hassasiyet yaratabileceini ancak di hassasiyetinin tedavi edilebilir bir hastalk olduunu kaydetti.

Alagöz, herhangi bir sorun varsa ilerlemeden engelleyebilmek için vakit kaybetmeden di hekiminize bavurulmas gerektiini belirterek, u ifadeleri kulland:

Hassasiyetin sebebine göre hastann beslenme alkanlklarnn düzeltilmesi, di hassasiyetini azaltabilir. Tükürüün dileri ykamasndaki yetersizliinin giderilmesi, fluorürlü veya kalsiyum içerikli sakzlar ile fluorlu az gargaralarnn kullanlmas, limonata, kola, meyve suyu vb. içeceklerin tüketilmesinin azaltlmas, bu ürünlerin azar azar tüketilmesi yerine tek seferde tüketilmesi gerek.

Yanl di frçalama bile di hassasiyeti oluturabilir. Andrc özellie sahip yiyecek ve içeceklerin gece yatmadan tüketilmesinden kaçnlmas gerektii ve tüketilmelerinden hemen sonra dilerin frçalanmas yerine azn su ile çalkalanmas, frçalamann en az 1 saat sonra yaplmas konularnda hastalarmz bilgilenmelidir. Ayrca dilerin uygun yöntem ile yeteri süre frçalanmas salanmal.

KULAKTAN DOLMA BLGLER YA DA TAVSYE ÜZERNE HçBR ÜRÜNÜ KULLANMAYIN

Alagöz, herhangi bir (dental defekt) di minesinde anmlk, patolojiye bal olarak gelien ar semptomlar ya da di hassasiyeti sonucu oluan arnn tehis aamasnda ayrt edilmesinin doru tedavi plan için gerekli olduunu belirterek, hastadan alnacak iyi bir örnek ile birlikte klinik muayene, doru tedavi eklinin belirlenmesi bakmndan oldukça önemli olduunu ifade etti.

Di kontrolleri ve tedavilerinin ertelenmemesi uyarsnda bulunan Alagöz, u bilgileri verdi:

Günümüzde di hassasiyetinin tedavisinde kullanlan materyaller, uygulama ekillerine göre hastalarn evde kullanabildikleri ve profesyonel olarak di hekimlerinin klinik ortamnda uygulayabildikleri ürünler olarak gruplandrlabilirler. Di hassasiyetini azaltacak olan herhangi bir ürünü mutlaka hekiminiz önermeli. Kulaktan dolma bilgiler ya da tavsiye üzerine hiçbir ürünü kullanmayn. Dentin kanallarnn kaplanmas veya tkanmas amacyla kullanlan ajanlar, sinir iletimini bloke eden ajanlar, lazer tedavileri hekim kontrolünde klinikte uygulanmas gereken tedavi yöntemleridir ve ertelenmemelidir.

Ana Sayfaya Git