Tükürük bezlerinin, yüz, ba, az, burun ve yutak bölgesine yaylan geni bir yap olduunu söyleyen Kulak Burun Boaz Uzman Prof. Dr. Ünal Bayz, bu bezlerin yüz ve ba bölgesinde toplam 6 adet büyük; az, burun ve yutak bölgesinde de bine yakn mikroskobik ölçüde yer aldklarn sindirime yardm etmesinin yan sra az, burun, yutak gibi boluklarn örten mukoza tabakasn nemlendirdiklerini anlatt.
Kulak Burun Boaz Uzman Prof. Dr. Bayz, tükürük bezi kanserinin aza tükürük salgs yapan bezlerin birinin kanserlemesi sonucu olutuunu, uzun yllar youn olarak yanl beslenmeden sigara tüketimine, kimyasallardan cep telefonlarna kadar birçok nedenden meydana gelebileceini vurgulad. Prof. Dr. Bayz, Bu tümörlerin yüzde 70e yakn iyi huylu olurken, yüzde 30a yakn kötü huylu tümörlerden oluuyor. Türkiyede her yl 4 bin iyi huylu, 800e yakn kötü huylu tükürük bezi tansna rastlyoruz dedi.
TÜKÜRÜK BEZ TÜMÖRLERNN BELRTLER NELERDR?
Tükürük bezi tümörlerinin belirtileri sebebiyle ya veya lenf bezesi ile benzetiini söyleyen Prof. Dr. Ünal Bayz, Kulak önü, kulak memesi alt, çene alt az, boaz, yutak bölgesinde ilik olarak kendini gösteren iyi huylu tükürük bezi tümörleri genellikle yava büyür. çevre dokulara zarar vermezler. Ancak kötü huylu tümörler daha hzl büyümenin yan sra çevre dokulara yaylp yüz felci, iddetli ar gibi rahatszlklara neden olabilirler. Ayn zamanda lenf bezlerine yaylarak farkl organlara sçrayabilir diye konutu.
Genel olarak boyun altnda ilik, az içi kzarklk ve apse, yüz bölgesinden boyun bölgesine kadar uyuma, çene kemiinde kayma, iddetli kulak arlar gibi belirtilerle kendini gösterdiini söyleyen Prof. Dr. Bayz, Az, boaz ve yutak bölgesindeki mikroskobik tükürük bezlerinden kaynaklanan tümörler de o bölgelerde yava büyüyen kitleler olarak görülür. Bu kitlelerle birlikte yüzeyindeki ciltte renk deiiklii, yara, ar, yüz felci gibi belirtiler de varsa acilen hekime bavurmak gerekir. Bu durumda kötü huylu bir tümör olasl artrmaktadr ifadelerini kulland.
KANSERN NEREDE çIKTIINI Y TESPT ETMEK GEREKR
Tehis sürecinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Ünal Bayz, tedavi aamalar hakknda ise unlar söyledi:
Tümörün türünü ve yerleimini anlayabilmek ve doru tehisi yapabilmek için öncelikle hastada fiziksel olarak ba ve boyun muayenesi yaplr. Paralel olarak hastann kapsaml öyküsü çkarlr. Ardndan uygun tahliller ile birlikte, MR, tomografi gibi görüntüleme teknikleri; endoskopi ve biyopsi incelemesi yaplr. Tüm bu inceleme sonucu elde ettiimiz verilere göre hastaya cerrahi ilem, radyoterapi ya da kemoterapi yöntemi ile tedaviye balanr. Tümörün durumuna göre tedavilerden sadece biri ya da üçünün deiik ekillerde uygulanmas söz konusu olabilir. Tükürük bezi kanserleri dier kanserlere göre daha özel bir tabloda seyreder. Doru tedavi için kanserin nerede ortaya çktn iyi tespit etmek gerekir. Tedavi belirleme aamasnda bizim için hastann tercihleri, yaam beklentisi de oldukça önemlidir. Cerrahi operasyon gerektiren tümörlerde ilk düünülen hastaln yayld dokuyu almaktr. Ancak tükürük bezinin doal yaps ve yayn alan sebebiyle kolay bir operasyon deildir. Özellikle kulak yönündeki tükürük bezinde mimiklerimizi yapmamz salayan yüz sinirleri bulunur. O yüzden özellikli cerrahiler arasnda yer alr. Baz türlerine ise cerrahi operasyonun yan sra dier tedavi yöntemleri de kullanlr.