Tüp bebek tedavisi!

Yurt dışında özellikle rahim zarında kalınlaşma problemi yaşayan hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda, kişinin işleme tabi tutulan kanından elde edilen trombositten zengin plazmanın tekrar kendisine verilmesiyle uygulanan "PRP" tedavisinden başarı sonuçlar elde edildi.

Haberler 28.03.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yurt dnda yürütülen bilimsel aratrmalar, tüp bebek tedavisinde, rahim zarnda kalnlamann salanmasnda ve yumurta kalitesinin artrlmasnda, kiinin kendi kanndan elde edilen trombositten zengin plazma tedavisinin (PRP) baarl sonuçlar verdiini ortaya koydu.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tp Fakültesi Kadn Hastalklar ve Doum Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Bozkurt, halk arasnda ksrlk olarak bilinen infertilitenin, kadn ve erkein herhangi doum kontrol yöntemi uygulamamasna ramen bir yl içinde çocuk sahibi olamamas eklinde tanmlandn söyledi.

Salkl ve genç çiftlerde gebelik oranlarnn yaklak yüzde 85-90 olduunu ancak ksrln çiftlerin yaklak yüzde 10-15ini etkilediini ifade eden Bozkurt, bu sorunda yüzde 15 orannda yumurtlama bozukluunun, yüzde 30-40 orannda tüplerde yapklk ve kapanmalarn ve yüzde 30-40 orannda erkek faktörünün etkili olduunu anlatt.

Yumurtlama bozukluu ve erkekte görülen faktörlerin, yumurtlama salayc tedaviler ve alama yöntemiyle giderilebildiini ifade eden Bozkurt, açklanamayan ksrlk durumlarnda da bu yöntemlerin balangç olarak kullanlabildiini bildirdi.

Prof. Dr. Bozkurt, bunlardan cevap alnamamas durumunda veya kadn ya da erkekte üremeye engel sorunlarn varlnda tüp bebek yöntemine bavurulduunu anlatt.

Bozkurt ayrca, genetik bozukluu veya kaltsal hastal bulunan çocua sahip çiftlerin, genetik tanya imkan veren tüp bebek tedavisi ile salkl çocuk sahibi olma ans elde edebildiini vurgulad.

- Tüp bebek baarsnda rahim zarnn olgunlamas önemli

Tüp bebek tedavisi baar oranlarnn, hastann tansna göre deimekle birlikte dier tedavi yöntemlerine göre daha yüksek olduunu belirten Bozkurt, Ancak bu tedavinin de yüzde yüz baarl olmadn biliyoruz. Her ey çok iyi olduu halde, mükemmel embriyo transferi yaplmasna ramen hasta yüzde yüz gebe kalamayabilir. Bu durumda pek çok faktör olabilecei gibi en çok düünülenler arasnda rahim zarnn uygunsuzluu öne çkyor. bilgisini verdi.

Bozkurt, tüp bebek tedavileriyle ilgili çalmalarn çounun, tedavi baarsn artrmaya yönelik olduunu dile getirerek unlar kaydetti:

Tüp bebek tedavilerinde baarl gebelik elde edebilmek için salkl embriyonun salkl rahim zaryla etkileime geçerek tutunmay salamas gerekir. Tutunmay salamak için uygun bir rahim ve rahim zarnn reseptivitesi denilen embriyonun yerlemesini salayacak mikro çevre olmaldr. Bu çerçevede pek çok hücresel ve moleküler olaylar devreye girer. Bu, tüp bebek ilemi baars için önemli bir basamak oluturur. Rahim iç zarnda olgunlama salanamazsa tutunma ilemi gerçeklemez.

Özellikle rahim zarna ilikin daha önceden geçirilmi operasyon, kürtaj, biyopsi ve enfeksiyon gibi nedenlerle hasarlanm ve yapklklar olumusa rahim zarnn kanlanmas bozularak fonksiyonunu yitirebilir. Bu bozukluklar tedavi edilse bile rahim zar eski fonksiyonunu kazanp tekrar iyileemeyebilir ya da bilinen bir bozukluk olmadan yeterince kalnlaamayabilir.

- PRP serumu, hastann rahim zarna uygulanyor

Mevcut tedavilere ramen istenen baar orannn yakalanabilmesi için baz destek uygulamalar yapldna dikkati çeken Bozkurt, Özellikle rahim zar ince kalan ve önceden rahim zarnda oluan yapklklar açldktan sonra bile tedaviyle kalnlamayan hastalarda, kendi kanlarndan elde edilen trombositten zengin plazma tedavisi uygulanyor. dedi.

PRP uygulamasnn tüp bebek tedavisindeki baar oranna ilikin yurt dnda yaplan çalmalarn sonucunun açklandn bildiren Bozkurt, u bilgileri aktard:

Birçok aratrmadan benzer baar sonuçlar elde edildi. Yeni yaymlanan makalelerde, tüp bebek tedavisi uygulamalar srasnda rahim zar kalnl ince olan hastalara, mevcut tedaviye ek olarak hastann kendi kanndan elde edilen PRP serumunun rahim zarna uyguland belirtildi.

J. Hum Reprod Sci dergisinde yaymlanan aratrmada, daha önceki tedavilerinde rahim zar ince olan, rahim zar kalnlamas salanamayan ya da baarsz olan ve dier nedenler ekarte edilen hastalar incelendi. Aratrmada, tüp bebek tedavisi srasnda PRP tedavisi uygulanarak, rahim zar kalnlamas saland ve yüzde 61 pozitif gebelik testi elde edildii bildirildi.

JBRA Assist Reprod dergisinde yer alan bir baka aratrmadan da söz eden Bozkurt, Daha önceden rahim yapklklar olan ve bunun için ameliyatlar geçiren hastalarda da rahim zar düzgün gelimeyen hastalara PRP tedavisi uyguland ve yer alan hastalarn hepsinde rahim zar kalnlnn artt ortaya kondu. ifadesini kulland.

Prof. Dr. Bozkurt, Int J Reprod Biomed dergisindeki aratrmaya da deinerek, Bu aratrma da tekrarlayan tutunma baarszl olan hastada, PRP tedavisi sonras baarl canl doum salandn gösterdi diye konutu.

- Yumurta kalitesini artrmada da etkili olabilecek

PRP tedavisinin tüp bebekte sadece rahim zarn uygun hale getirmek için kullanlmadnn altn çizen Prof. Dr. Bozkurt, bu yl Gynecol Endocrinol dergisinde yaymlanan makalede çok önemli sonuçlar elde edildiinin paylaldn söyledi.

ABDde tannan otoritelerce yeni yaymlanan makalede daha ileri veriler elde edildiini anlatan Bozkurt, Aratrma sonucunda, kötü yumurtalk rezervi olan, serum AMH ve FSH düzeyi bozulmu bir yldan fazla adet görmeyen hastalara PRP destei yapld. Bu hastalarn yumurtalklarna ultrason eliinde PRP enjekte edildi. Uygulama sonunda, hastalarda serum AMH ve FSH düzeylerinde düzelme salanarak, ortalama 2,5 ay sonra yaplan tüp bebek denemelerinde baarl yumurta toplama elde edildi. PRP, yumurta kalitesinin artrlmasnda etkili olabilecek gibi görünüyor. eklinde konutu.

PRPnin, yaygn hücre hasarna kar doku rejenerasyonu, hücre çoalmas ve damarlanmay arttrdnn, vücutta travmaya kar savunma mekanizmas oluturduunun ortaya konduunu belirten Bozkurt, Bilim insanlar, çalmalarla yumurtalkta her adet döneminde oluan travma ve tamir mekanizmasnda kök hücrelerin önemli rolü olduu gösterdi. dedi.

Bozkurt, bu konuda yaplacak ek çalmalara ihtiyaç duyulduunu dile getirerek, Böylesine olumlu sonuçlar alnmaya devam ederse ksrlk tedavisinde çr açlabilir. leri çalmalarla erken menopoza giren hastalarda belki de dourganlk tekrar salanabilir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git