Türk bilim insanları cerrahide 3D teknolojisine imza attı

Türk bilim insanlarınca, gerçek organların radyolojik görselleri kullanılarak, 3D teknolojisiyle geliştirilen hasarlı organ modelleri üzerinde ameliyat öncesi uygulama yapılmasına imkan sağlandı.

Haberler 30.01.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gerçek organlarn radyolojik görselleri kullanlarak, bizim gelitirdiimiz sistemlerle 3D olarak hastalkl organ modelleri hazrlanyor. Daha sonra gerçeiyle birebir ayn olan bu modelleri kullanarak, eitimlere katlan tp doktoru ve örencilerine bu organ modelleri üzerinden cerrahi tedavi uygulamalarn istiyoruz

Türk bilim insanlarnca, gerçek organlarn radyolojik görselleri kullanlarak, 3D organ modelleri gelitirildi. Türk hekimler tarafndan bu organlar üzerinde yurt dndan ve yurt içinden gelen hekimlere ilk kez ameliyat tekniklerinin uyguland eitim verildi.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tp Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Emre Huri, Avrupa Birlii ERASMUS Plus Yükseköretim Program kapsamnda, Yenilik ve yi Uygulama Deiimi için stratejik ortaklk alannda Cerrahi Uygulamalarda 3D Yazc ile Üretilen Organlarla ve Dier Sanal Gerçeklik Yöntemlerinin Kullanld Eitim Projesi (MedTRain3D Mod Sim)nin hayata geçirildiini belirtti.

Koordinatörlüünü HÜ Tp Fakültesi Üroloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Hurinin üstlendii proje kapsamnda ilk kez Türkiyede gerçekletirilen eitime, çekya, talya, Güney Kore ve Yunanistandan hekimler katld.

Ürololoji, kadn-doum uzmanlar, genel cerrahi, anatomi uzmanlar, bilgisayar, biyomedikal mühendislerden oluan bir ekipte, Türkiyeyi 30 bilim insannn temsil ettiini ifade eden Huri, proje kapsamnda gerçek insan organlarnn 3 boyutlu modellenerek 3 boyutlu yazcyla elde edildiini söyledi.

Bu modellerin, gerçekle birebir ayn ekilde hastalkl organ olarak hazrlandn anlatan Huri, Gerçek organ radyolojik görseller kullanlarak 3D modelleme, 3D yazc ve sanal gerçeklik simülasyonuyla yerli ve milli simülatörler gelitirildi. Gelitirilen 3D modelleri, hastalarn ilgili organlarndaki yapyla birebir ayn üretildi. dedi.

Bu çalma kapsamnda ameliyat öncesinde hastalkl bir model organ üzerinde çalma imkan elde edildiini aktaran Huri, bunun gerçek uygulama öncesinde tecrübe kazanlmasna olanak saladn vurgulad.

Huri, unlar kaydetti:

Gerçek organlarn radyolojik görselleri kullanlarak, bizim gelitirdiimiz sistemlerle 3D olarak hastalkl organ modelleri hazrlanyor. Daha sonra gerçeiyle birebir ayn olan bu modelleri kullanarak, eitimlere katlan tp doktoru ve örencilerine bu organ modelleri üzerinden cerrahi tedavi uygulamalarn istiyoruz.

Örnein bir böbrek ta modeli yaplyor ama bu hastann organnn ayns eklinde üretiliyor. Ta, hastann böbreindekinin ayns olacak ekilde üretilen 3D model içine yerletiriliyor. Eitime katlan kii, ameliyat önce bu model üzerinde gerçekletiriyor. Bu, doktora hem gerçek ameliyat öncesinde bir tecrübe kazanm salarken, ayn zamanda komplikasyonlarn neler olabileceini de gösteriyor. Ayrca, hangi hastalk, hangi cerrahiyi içeriyorsa, üretim de ona göre yaplyor. Hatta hekime, büyük riskli hastalarda önce bu model üzerinde çalma imkan da salanabiliyor.

Üretilen model üzerine damarlar, dokular, tümör, ta, kanlanma gibi ne varsa onlarn da yerletirildiini ifade eden Huri, bu modellerin Hacettepe Üniversitesinin öncülüünde, ODTÜ Teknokentte görev yapan bilim insanlarnca gelitirildiini söyledi.

- Yaklak 200 tp doktoruna ve örencisine eitim verildi

Proje kapsamnda ilki Türkiyede gerçekletirilen eitimlere, 4 ülkeden yaklak 200 tp doktoru ve örencisinin katldn aktaran Huri, 3D teknolojisiyle gelitirilen hastalkl organlar üzerinde çalma imkan bulan bilim insanlar, 11 ayr cerrahi bölümde 40a yakn birbirinden farkl cerrahi ve anatomik uygulamalar gerçekletirdi. diye konutu.

Huri, endoskopik böbrek ta, endoskopik prostat ve laparoskopik böbrek cerrahileri, prostat muayenesi, idrar kaçrmada kullanlan ask cerrahi modellerinin yan sra anatomik 3D organ modelleme, karacier, jinekolojik ve genel cerrahi alanlarnda da üretilen modeller üzerinde uygulama yapabilme ansna sahip olduklarn dile getirdi.

- Kadavra eitimine de kolaylk salayacak

Cihazlarn doru kullanm ve gerçek organlardan modellenip oluturulmu 3D uygulamalarla anatomi eitiminin de e zamanl verilebildiine iaret eden Huri, Türkiyede yeterli kadavra olmad için tp fakültesi örencilerinin cerrahi alannda uygulamal eitimde büyük sknt yaandn da vurgulad.

Huri, gelitirilen 3D modellerin gerçekle hem dokusal hem yapsal anlamda birebir ayn olduu için kadavra eitiminde de büyük kolaylk saladnn altn çizerek, öyle devam etti:

Anatomi olmadan cerrahi örenilemez. Bu nedenle mutlaka örencilerin organlar üzerinde çalma yapmas gerekir. Bu nedenle, tomografi ve MR görüntüleri kullanlarak 3D boyutlu yazclarla, benzer yumuaklkta fonksiyonlarn katld modellerle örencilerin çalabilmesi mümkün hale geldi. Amacmz, tp eitiminde kalitenin artmas, cerrahi eitimlerin hasta öncesi uygulamadan önce verilmesi, hasta komplikasyonlarnn azalmas, bu ekilde örenme erisinin ksalmas ve maliyetlerin azalmasdr.

Salkta eitim, cerrahi planlama, implant ve sert-yumuak doku organ modellemeleri ile gelitirilen organ ve sistemlerin gelecekte gelimelere çok açk olduunu kaydeden Huri, Türkiyenin bu konuda dünya ile yarr hale gelmesi bu projenin ana amaçlarndan biridir. Milli ve yerli olan proje ürünlerimiz ile önemli bir baarya daha imza atm olmann gururunu yayoruz. dedi.

Doç. Dr. Huri, yerli ve milli üretimle hazrlanan organ modelleriyle eitimlerin ikincisinin Türk heyetinden bilim insanlarnn katlmyla talyada, üçüncüsünün ise Yunanistanda gerçekletirileceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git