NADİR HASTALIKLAR
Nadir hastalık, 2 bin kişiden 1inde veya daha az görülen hastalıkların tümünü içinde barındıran bir şemsiye terim olarak kullanılıyor. Yani bu hastalıkların bazıları 2 bin kişiden 1inde görülse de bazı nadir hastalıklara milyonda 1 rastlanıyor. Bu hastalıkların içinde; nadir olanlar, ultra-nadir olanlar, hatta nano-nadir olan hastalıklar var. Hal böyle olunca adı nadir olsa da nüfusun yüzde 6 ila 8ini etkiliyor. çok sayıda kişinin yaşamını etkileyen bu hastalıklara dikkat çekmek üzere her 4 yılda bir takvimlerde gördüğümüz 29 Şubat, bu özelliğinden dolayı Nadir Hastalıklar Farkındalık Günü için seçilmiş. Her yıl 28 ya da 4 yılda bir 29 Şubatta çeşitli farkındalık çalışmalarıyla toplumun dikkatinin nadir hastalıklara çekilmesi ve bilgilendirilmesi hedefleniyor. Nadir hastalıklarla ilgili çocuk Genetik Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Alanaydan bilgi aldık.
çOCUKLUK çAĞINDA TANI KONUYOR
Nadir hastalıkların yüzde 80inin nedeni genetik olunca, hastaların neredeyse yarısını çocuklar oluşturuyor. Bu hastalıkların yüzde 95inin tedavisi olmadığı için çocukların yüzde 30u 5 yaşına gelmeden hayata veda ediyor. Hastaların yüzde 50sine çocukluk çağında teşhis konulduğunu belirten çocuk Genetik Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Alanay, Nadir hastalık görülen bireylerde tanı süreci bazen yılları alıyor, bu süreçte hastaların farklı branştan pek çok hekime görünmesi gerekebiliyor, bazı hastalarda tanı geç konulduğu için de tedavi şansı ortadan kalkıyor. Ayrıca çoğu nadir hastalığın tedavisi bulunmuyor. Bu nedenlerle ne yazık ki nadir hastalıkla dünyaya gelen her 10 çocuktan 3ü beş yaşından önce hayatını kaybediyor diyor. Bir yaş altındaki çocuk ölümlerinin yüzde 35i yine bu nadir hastalıklardan kaynaklanıyor.
AKRABA EVLİLİKLERİ BU çEKİNİK KALITILAN NADİR HASTALIKLARI ARTIRIYOR
Ülkemizde yaklaşık 6-7 milyon kişinin nadir hastalıklara sahip olduğu tahmin ediliyor. Erken tanı ve tedavi uygulanmadığı durumda çoğu nadir hastalık metabolik, kronik ve hatta ölümcül şekilde ilerleyebiliyor. Nadir hastalıkların yüzde 80inin genetik faktörlerden kaynaklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Yasemin Alanay, Nadir hastalıklarda genetik nedenler ilk sırada. Tüm hastalıkların ancak yüzde 20si çevresel ya da bilinmeyen nedenlere bağlı olarak gelişiyor. Yüzde 80inin genetik olması, akrabalar arasında olan evlilik sonucu çocukların bu hastalıklarla karşılaşma olasılığını yükseltiyor. Maalesef ülkemizde akraba evliliği yüzde 21, yani her 5 evlilikten biri akraba evliliği. Bu yüksek oran anne babanın taşıyıcılığı nedeniyle ortaya çıkan nadir hastalıkların sıklığını artırıyor. Bunun sonucunda da genetik geçişli ve çekinik olarak kalıtılan hastalıklara ülkemizde Avrupa ve ABDden daha çok rastlanıyor diyor.
TEDAVİDE YETİM İLAç KULLANILIYOR
7 binden fazla hastalığı kapsayan nadir hastalıklar, farklı kişilerde ve aynı ailenin farklı üyelerinde bile farklı seyir izleyebiliyor. Tedavisi olan ancak nadir olduğu için pahalı ilaçların kullanılması gereken durumlarda aileler özel bakım ve tedavi yöntemlerine, ilaçlara, sarf malzemelerine, özel besinlere ve tıbbi cihazlara ulaşmakta güçlük çekiyor. Araştırma-geliştirme süreçlerinin ise oldukça uzun, zor ve maliyetli olması nedeniyle nadir hastalık ilaçları Yetim İlaç olarak adlandırılıyor. çoğu yurtdışında üretilen bu ilaçların ruhsatlı olmayanları ancak Türk Eczacıları Birliği (TEB) aracılığıyla hastalara ulaştırılıyor.
NADİR HASTALIKLAR MERKEZİ VE İSTİSNA PLATFORMU KURULDU