Türkiye, en çok cilt hastalıklarını merak ediyor

Hasta ve danışanların internetteki aramalarına ilişkin araştırmaya göre, cilt hastalıkları Türkiye genelinde en çok aranan hastalıklar arasında ilk sırada yer alırken, aramalar "ben" ve "cilt lekeleri" özelinde yüzde 7,7'lik bir dilimle başı çekiyor

Haberler 11.03.2018 - 11:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede hasta ve dananlarn internetteki aramalarna ilikin aratrmaya göre, internet kullanclar en fazla cilt hastalklarn aryor.

Salk aratrmas yapan kullanclarla salk profesyoneli, doktor ve uzmanlar bir araya getiren Doktor Takvimi internet sitesi, 2017 ylndaki 46 milyon oturumunu inceleyerek hasta ve dananlarn internetteki aramalarna ilikin aratrma yapt.

Aratrma sonuçlarna göre internet, salk aratrmas yaparken ilk bavurulan kaynak oluyor. Her iki kiiden birinin kendisini internet kullancs olarak tanmlad Türkiyede, salk aratrmas yapan internet kullanclarnn says da oldukça fazla.

Cilt hastalklar, Türkiye genelinde en çok aranan hastalklar arasnda birinci srada yer alyor. Cilt hastalklarn, alerji ve hemoroid takip ediyor. Hastalklarn aranma oranlar yüzde 3,97, yüzde 2,59 ve yüzde 2,47 eklinde sralanyor.

Dermatoloji brannda yaplan aramalar ben ve cilt lekeleri özelinde yüzde 7,7lik bir dilim ile ba çekerken, kadn hastalklar ve doum brannda riskli gebelik ve vajinismusla ilgili yaplan aramalar genel veride yüzde 3,18lik bir paya sahip.

Soru sorulan hastalklarla aranan hastalklar arasnda çok büyük bir farkllk görülmezken, riskli gebelik, çocuk hastalklar ve vajnismus gibi kadn ve çocuk saln ilgilendiren konular daha fazla soruluyor.

- eker hastal, hemen hemen her ehirde ilk 10 arasnda

nternet kullanclarnn en fazla arad hastalklar arasnda yer alan eker hastal, en fazla aranan ilk 3 hastalk içinde olmasa da hemen hemen her ehirde ilk 10 arasnda bulunuyor. Hastaln Türkiyede bölge ayrmakszn yaygn bir ekilde görülmesinin, bunun en temel sebeplerinden biri olduu tahmin ediliyor.

Konu kanser hastalna geldiinde durum biraz daha farkllayor. çok ciddi bir rahatszlk olduu için arama ve bilgi alma aamasnda, tehis konulana kadar kimse kendisine kanser gibi bir rahatszl konduramyor. Bu da aramalara, çok fazla kanser aramas olmamas eklinde yansyor. En çok aranan 30 hastalk içinde herhangi bir kanser aramas görülmüyor. Tehis konulduktan sonra ise hastalar genellikle hekimlerle diyalog kurup, sorularn direkt olarak onlara soruyor.

- Kadnlar daha aktif

Kadnlar yüzde 59,5lik oranla erkeklere göre salk aramalarnda ve bu aramalar yaparken teknoloji kullanmnda daha aktif. Ya aralklarna bakldnda 25-34 ya grubunun yüzde 43,2lik oranla en aktif grubu oluturduu görülüyor. Bu ya araln yüzde 24lük oranla 35-44 ya aral takip ediyor. Bu iki ya grubunda en çok arama yapanlar yine kadnlar.

En çok aranan hastalk ve belirtilerin ilk 10una bakldnda bu cinsiyet krlm görülebiliyor.

- Karadeniz Bölgesinde alerji ve alerjik astm çok aranan hastalklar

En çok aranan hastalklar Ankara, stanbul ve zmir olmak üzere üç büyük il üzerinden ele alndnda ilk 5te cilt hastalklar, bel ft, çocuk ortopedisi hastalklar, hemoroid ve eker hastal yer alyor.

Geçen yl Ankarada riskli gebelik, stanbulda iltihapl romatizma ve zmirde en fazla konuma bozukluklar arand. Bölgesel bazda ise ç Anadolu Bölgesinde en fazla cilt hastalklar, Karadeniz Bölgesinde alerji ve alerjik astm istisnasz tüm illerde en çok aranan hastalk konumundayd.

- Her ülkede stres ve depresyonla ilgili aramalar benzer sklklarda

Doktor Takvimi Üst Yöneticisi (CEO) Cem Yücelten, arama eilimlerinin, ya, corafya, cinsiyet, ehir gibi deikenlere göre ekillendiine iaret ederek, hasta ve dananlarn internet aramalarn yeni bir bilgiye ulamak veya bir hekime, uzmana danarak bir sonraki admlarna karar vermek adna yaptn belirtti.

Polonya, spanya, talya, Meksika ve Brezilyada merkez ofisleri bulunan DocPlannern Türkiye aya konumunda bulunduklarn dile getiren Yücelten, u deerlendirmelerde bulundu:

Hizmet verdiimiz her ülkedeki hasta ve dananlarnn davranlarnda kendilerine ve kültürlerine özgü farkllklar görebildiimiz gibi benzer aramalarn yapldn, benzer sorularn sorulduu durumlar da görebiliyoruz. Örnein hizmet verdiimiz her ülkede stres ve depresyonla ilgili aramalar benzer sklklarda yaplyor ve yine hizmet verdiimiz her ülkenin büyük ehirlerinde bu aramalarn daha çok yapldn görüyoruz. Dermatoloji ile ilgili problemlerin de hizmet verdiimiz hemen hemen her ülkede benzer sklklarda arandn ve soru olarak sorulduunu gözlemliyoruz. Farkllklara gelecek olursak, ülkemizde kadn hastalklar ve doum branyla ilgili aramalar ve sorular dier ülkelere göre daha sk gelmekte. Gelen sorularn türüne baktmz zaman bunun temel sebebinin ülkemizde cinselliin ve kadn salyla ilgili baz konularn halen birer tabu olarak gözükmesi olduunu söyleyebiliriz.

Ana Sayfaya Git