Türk Hemofili Dernei Bakan Prof. Dr. Bülent Zülfikar, kandaki phtlamay salayan faktörlerin eksiklii sonucu ortaya çkan ve kaltsal bir hastalk olan hemofilinin zamannda tedavi edilmemesi durumunda sakatlkla sonuçlanabildiini belirterek, Türkiyede kanama bozukluklar tehisi konulan 12 bin hasta bulunuyor. Özellikle kadnlarda görülen kanamalar çou kez olaanm gibi görülerek atlanmakta ve tan konulamyor. Bunlarn tam tehis edilmesiyle, ülkemizde gerçek rakamlarn 30-40 binlerde olmas bekleniyor. dedi.
Prof. Dr. Bülent Zülfikar, hemofilinin kanamalarn vücudun phtlama sistemindeki bozukluk nedeniyle kontrol edilemedii, ömür boyu süren ve hayati tehlikesi olan bir hastalk olduunu söyledi.
Hemofili hastalarnn, vücudunun herhangi bir bölgesinde, çounlukla da eklem içlerinde, kaslarnda ve yumuak dokularnda kanamalar görüldüünü anlatan Zülfikar, hastalarda iddetli ar, kanama olan bölgede ilik, s art ve hareket kstll olduunu belirtti.
Prof. Dr. Zülfikar, hemofilinin ortaya çkmas durumunda en çok eklemlerin, el bileklerinin, dirseklerin ve diz eklemlerinin etkilendiini ifade ederek, iyi tedavi edilemeyen hastalarda kalc eklem sakatlklarnn da geliebileceine, hastalarn çarpmaya ve dümeye kar korunmas gerektiine vurgu yapt.
- Hemofili hastas babann kz çocuu risk altnda
Prof. Dr. Zülfikar, öyle konutu:
Türkiyede kanama bozukluklar tehisi konulan 12 bin hasta bulunuyor. Özellikle kadnlarda görülen kanamalar çou kez olaanm gibi görülerek atlanmakta ve tan konulamyor. Bunlarn tam tehis edilmesiyle, ülkemizde gerçek rakamlarn 30-40 binlerde olmas bekleniyor.
Hastalk kromozomlarda yer alan genlerde deiik nedenlerle oluan mutasyonlar sonucu ortaya çkyor. Her yeni doanda böyle bir risk oluabilir. Özellikle ailesinde hemofili ve benzeri kaltsal bir kanama bozukluu olan hastalarda görülme oran daha yüksek. Babalar hasta olan tüm kzlar hastalk taycsdr ve bir ksm hastalk bulgular verir. Tayc anneden doan her erkek çocuu yüzde 50 ihtimalle hasta doabilir. Doan her kz çocuu ise yüzde 50 ihtimalle tayc olarak doabilir. Sonraki nesillerde de hastalk belirir.
Türk Hemofili Dernei Bakan Zülfikar, kanamal hastalklar için gelitirilen tedavi olanaklarnn son yllarda gelitiine dikkati çekerek, tedavi yöntemleri sayesinde hastala maruz kalanlarda sakatlk ve ölüm oranlarnda ciddi düüler yaandn söyledi.
Hastala maruz kalanlarn sakat kalmas ve kaybedilmesinin tamamen yetersiz bakm ve yetersiz tedaviden kaynaklandnn altn çizen Zülfikar, Zamannda ve yeterli tedavi edilemeyen her hemofili hastas sakatlk riskiyle kar karya kalr. Bata kafa içi kanamalar olmak üzere hayati kanamalar sonrasnda ölüme varabilen sonuçlar da ortaya çkar. Gelimi dünyada ve ülkemizde bu sorunun ortadan kalkmas için hastalara sadece kanama deil, kanama olmadan da koruyucu tedavi yöntemleri uygulanmaldr. diye konutu.