Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, kronik böbrek hastalnn böbrekleri hasara uratan ve normal görevlerini yapmasn engelleyen uzun süreli bir hastalk olduunu söyledi. Prof. Dr. Süleymanlar, Bu hastaln tehisi, üç aydan daha uzun süren idrar albumin atlm art veya böbrek fonksiyonunda önemli azalma ile konulur. Bu hastalk tansiyon yükseklii, kanszlk, kemik hastal ve kalp-damar hastalklar gibi komplikasyonlara yola açabilir diye konutu.
BELRTLER NELER?
Kronik böbrek hastalnn, ileri aamaya gelinceye kadar genellikle ciddi belirti vermeyebileceini kaydeden Prof. Dr. Süleymanlar unlar söyledi: Bununla birlikte halsizlik, çabuk yorulma ve enerji kayb, konsantrasyon bozukluu, itahszlk, uyku bozukluklar, geceleri kas kramplar, ayak ve bacakta ilik olmas, özellikle sabahlar göz çevresinde ilik olmas, ciltte kuruluk ve kant, geceleri daha sk idrara çkma, bunlardan biri veya birkaçna sahip olan kiilerde kronik böbrek hastal veya yetmezlii olabilecei akla gelmeli ve gerekli testler yaplmaldr. eker hastal, tansiyon yükseklii, imanlk, yallk, ailesinde eker hastal, tansiyon yükseklii ve böbrek hastal bulunanlar, sigara içenler, kronik böbrek hastal ve kronik böbrek yetmezlii riski tamaktadr.
Dünyada 500 milyondan fazla insanda bu hastaln olduunu, her 10 yetikinden 1inde deiik derecelerde kronik böbrek hastal olduunun hesaplandn söyleyen Prof. Dr. Süleymanlar, Ülkemizde ise her 7 kiiden 1inde kronik böbrek hastal olduu düünülmektedir dedi.
BÖBREKLERMZ KORUMAK çN NE YAPMALIYIZ
Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, imanln böbrek hastalklarn önemli oranda tetikleyen bir faktör olduunu vurgulad. Prof. Dr. Süleymanlar, Böbreklerimizi korumak için düzenli egzersiz yapmal, salkl beslenmeli ve ideal vücut arlmz korumal, tuzu azaltmal, yeterli su içmeli, sigaradan ve ar alkol tüketiminden kaçnmalyz dedi.