TURKOVAC'ın etkinliği BioNTech olanlarda da araştırılacak

TURKOVAC Koordinatör Araştırmacısı Doç. Dr. Bedia Mert Dinç, yerli Covid-19 aşısının iki doz Sinovac aşısı yaptıranlara hatırlatma dozu olarak uygulandığı Faz 3 çalışmasında aşılanan gönüllü sayısının 600'e ulaştığını söyledi. Dinç, "Önümüzdeki günlerde bakanlığımızın onayı ile izinler çıktıktan sonra 2 doz BioNTech aşısı olmuş gönüllülerde de Turkovac etkinliğini araştıracağımız bir çalışma başlatacağız" dedi.

Haberler 30.10.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yerli Covid-19 as TURKOVACn hatrlatma dozu olarak etkinliini test etmek amacyla 28 ilde 41 merkezde yaplan Faz 3 klinik çalmas devam ediyor. TURKOVAC Koordinatör Aratrmacs Doç. Dr. Dinç, 2 doz Sinovac as olmu, 18-60 ya aras kadn ve erkek gönüllülerin çalma kapsamnda olduunu söyledi. Gönüllünün Covid-19 enfeksiyonu geçirmemi olmas gerektiini hatrlatan Doç. Dr. Dinç, Kontrol altnda olabilir, ama kontrol altnda olmayan kronik hastal olan gönüllüleri çalmaya dahil edemiyoruz. Kulland ilaçlar sorguluyoruz. Sigara öyküsünü sorguluyoruz. Ve 2nci doz Sinovac asndan sonra en az 3 ay en fazla 9 ay geçmi olmas gerekiyor. A uygulamasndan sonra tarama için kanlarn alyoruz. Ve bize 4 kez daha gelmeleri gerekiyor. Bu vizitlerde de ann antikor cevab açsndan etkinliini ölçüyoruz dedi.

GÖNÜLLÜ SAYISI HER GEçEN GÜN ARTIYOR

Doç. Dr. Dinç, gönüllü saysnn 600e ulatn belirterek, Her geçen gün artyor. Bu bizim için çok kymetli. Gönüllülerimizin bu çalmaya katks çok kymetli; özellikle bunu vurgulamak istiyorum. Ayrca bu çalma sadece Ankarada veya sadece Ankara ehir Hastanesinde yürüyen bir çalma deil. Türkiyede 28 ilde 41 merkezde yürüyen çok merkezli bir çalma. Onlarn katks bu açdan çok önemli. Biz ne kadar çalrsak çalal gönüllü olmad sürece, yeterli sayy salayamadmz sürece, çalmay ilerletmemiz mümkün deil diye konutu.

HATIRLATMA DOZU OLARAK ETKNLN ÖLçECEZ

Doç. Dr. Dinç, bu çalmann dier çalmalardan farknn açk etiketli oluu olduuna dikkat çekerek, Yani gönüllü kendisine hangi a yaplacan biliyor. Onun tercihine sunuyoruz; Sinovac m olmak istersiniz TURKOVAC m olmak istersiniz diye. Burada amaç Sinovac ile TURKOVACn etkinliini karlatrmak ve çok hzl bir ekilde TURKOVAC amz için acil kullanm onay almak. TURKOVAC bizim yerli ve milli amz. Yan etki açsndan daha önceki çalmalarda test edildi. Ve güvenli olduu gösterildi. Bundan sonra ann etkinliine bakacaz. Etkinlik de dier alarla karlatrlarak yaplyor. Bu çalmalar hem naif gönüllülerde; yani hiç alanmam bireylerde TURKOVAC etkinliine bakld ki bununla ilgili veriler de çok yaknda yaynlanacak. Bir de hatrlatma dozu olarak etkinliini ölçeceiz ki amz bir an önce acil kullanm onay alsn ve ülkemizde kullanmna balansn. Da bamll azaltmak ve kendi amzla yola devam etmek istiyoruz dedi.

BONTECH OLANLARA DA TURKOVAC

Doç. Dr. Dinç, TURKOVAC için çok farkl çalmalar yürütüldüünü ifade ederek, TURKOVAC asnn hem naif kiilerde etkinliini hem de hatrlatma dozu olarak etkinliini ölçüyoruz. Bununla ilgili farkl çalmalar da tasarlanyor. Bakanlmzn bu konuda farkl yaklamlar da var. çünkü öyle ki Türkiyede tüm popülasyon Sinovac ile alanmad. BioNTech ile alanan da çok ciddi bir kesim var. Dolaysyla önümüzdeki günlerde bakanlmzn onay ile izinler çktktan sonra 2 doz BioNTech asn olmu gönüllülerde de TURKOVAC etkinliini aratracamz bir çalma balatacaz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git