NKÜ Tp Fakültesi Tümör Biyolojisi ve mmünolojisi Anabilim Dal Bakan Prof.Dr. Burhan Turgut, Kanser as diye de ifade edilebilen özellikle hücresel immün tedavi yöntemi diye ifade edebileceimiz bir yöntem üzerine de çalmalarmz oldukça ilerlemi durumda. Preklinik aamasndayz u anda ama oldukça ilerledik, sonlarna yaklam durumdayz. Bir yl içinde insan çalmalarna balamay hedefliyoruz. Bu konuda beklentilerimiz oldukça yüksek dedi.
Türkiyede kanser hastalarna umut veren a çalmas Tekirdadan geldi. Tekirda Namk Kemal Üniversitesi Tp Fakültesi Tümör Biyolojisi ve mmünolojisi Anabilim Dal Bakan Prof.Dr. Burhan Turgut, Tbbi Biyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Doç.Dr. Bahadr Batar, yüksek lisans örencileri Elif Serdal, Nurcan Tutar, doktora örencisi Bahar Ylmaz, lisans örencisi Metehan Gaziolu, TUBTAK Marmara Aratrma Merkezi ile ibirlii yaparak, kanser hastalar için hücresel immün tedavisinde kullanlmak üzere balattklar a çalmasnda önemli aama kaydetti.
BEKLENTMZ OLDUKçA YÜKSEK
Tekirda Namk Kemal Üniversitesi Tp Fakültesi Tümör Biyolojisi ve mmünolojisi Anabilim Dal Bakan Prof.Dr. Burhan Turgut, kansere kar 6-7 yldr çalmalarnn sürdüünü belirterek, bununla ilgili çok sayda projeleri olduunu söyledi. Turgut, Kanser as diye de ifade edilebilen özellikle hücresel immün tedavi yöntemi diye ifade edebileceimiz bir yöntem üzerine de çalmalarmz oldukça ilerlemi durumda. Preklinik aamasndayz u anda ama oldukça ilerledik, sonlarna yaklam durumdayz. Bu projemizi TÜBTAK Marmara Aratrma Merkeziyle ortak yürütüyoruz. Bir yl içinde insan çalmalarna balamay hedefliyoruz. Bu konuda beklentilerimiz oldukça yüksek dedi.
ABD, AVRUPA VE çNDE HASTALAR ÜZERNDE DENENYOR
Prof.Dr. Burhan Turgut, a çalmalaryla ilgili üniversitede 7-8 kiilik, Marmara Aratrma Merkezinde de 10 kiilik bir ekibin ortaklaa çalmalarn sürdürdüünü söyledi. Her iki merkezin de lavoratuvar imkanlaryla, projenin büyük bir ksm Marmara Aratrma Merkezinde gerçekletiini söyleyen Turgut, Özellikle konstrak oluturma denilen aamalar var. Bizim merkezimizde de özellikle crispr teknolojisiyle ilikili çalmalar devam ediyor. Bir bütünlük içinde, oldukça geni bir ekip diye ifade edebiliriz. Bu yöntemler hücresel immün tedavi yöntemleri dünyada batda özellikle Amerikada, Avrupada ve çinde hasta üzerinde de deneniyor ve kullanlyor. Hatta standart tedavi olarak baz merkezlerde kullanlmaya balanm durumdadr. Özellikle hematolojik kanser dediimiz lösemi, lenfoma lenf bezi kanserlerinde kullanmlar söz konusu. Ama ülkemizde henüz bizim çalmamzla beraber baarl olursak kullanlabileceini düünüyoruz dedi.
NSANLARA UYGULAMA AAMASINA 1 YIL çNDE GEçMEY PLANLIYORUZ
Yaptklar çalmann insanlar üzerinde belli bir deneyim kazanmas gerektiini ifade eden Prof.Dr. Burhan Turgut, çalmann yaplmasn en az 6 ay düünürsek 1,5- 2 yllk bir aama gerekebilir, standart tedavi olarak Türkiyede kullanlmas için. Bizim üreteceimiz ürünün devreye girmesi için belli bir klinik aama gerekiyor. u an preklinik dediimiz laboratuvar aamasnda. Hücreler üzerinde bu, genetik mühendislik çalmas aslnda bu. Yani T lenfosit dediimiz immün hücreleri yani baklk sistemi hücrelerinin deiimiyle, genetiklerinin deitirilmesiyle oluturulan hücresel bir tedavi yöntemi bu. Bu aamann sonlarndayz. Yani preklinik aama diyoruz, klinik dediimiz insanlara uygulanma aamas. O aamaya henüz gelinmedi. O aamaya 6 aylk - 1 yllk bir süreç içerisinde geçmeyi planlyoruz. Bunlar kullanmay planladmz hastalar genelde artk baka tedavi seçenei kalmam lösemili, lenf bezi kanserli hastalar olacaktr dedi.
TÜMÖR HÜCRELERN TAMAMEN ORTADAN KALDIRMAYI AMAçLIYORUZ
Biyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Doç.Dr. Bahadr Batar, Türkiyede bu çalmay sadece kendilerinin yaptn söyledi. Kanser as gelitirilmesindeki çalmalarnda en etkin, en güçlü ve en son gelitirilen genetik mühendislii teknolojilerinden bir tanesini kullandklarn belirten Batar, Bu genetik mühendislii teknolojisi crispr olarak adlandrlmaktadr. Ve crispr sistemi u an dünya genelinde modern kanser immün tedavisinde en yaygn olarak kullanlabilecek tekniklerden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Crispr sistemi özellikle hücrelerin genomunda yani genlerinde yeniden düzenlemeyi, genlerde deiiklik yapmay salayan bir sistemdir. Biz de kanser as çalmalarmzda özellikle baklk sisteminde önemli rol oynayan hücrelerin genlerinde yeniden düzenleme yaparak bu baklk sistemi hücrelerinin tümör hücrelerine etkili bir ekilde kar koyarak bu tümör hücreleriyle savamasn ve tümör hücrelerini tamamen ortadan kaldrmay amaçlyoruz. çalmalarmz tamamladmzda umuyoruz ki baklk sisteminde rol oynayan hücrelerin yeniden programlanmasyla birlikte tümör hücrelerine çok daha güçlü bir baklk yant oluturulabilecektir diye konutu.
Yaptklar çalmalar dünya üzerinde de güncel olarak takip ettiklerini ifade eden Doç.Dr. Bahadr Batar, Dünya genelinde u an immün tedavi stratejileri modern immün tedavi stratejileri gelitirilmitir. Ancak u an crispr sisteminin kullanld herhangi bir immün tedavi yöntemi u an itibariyle bilinmemektedir, gerçekletirilmemektedir. Ancak u an crispr sistemi ve immün tedavi stratejilerinin bir arada kullanlabilecei çalmalar, laboratuvar çalmalar u an yaygn olarak gerçekletirilmektedir dedi.