DYARBAKIR(SÖZ)-Kaliteli bir uyku ile baklk sistemini güçlü tutmak enfeksiyonlardan korunmada 4 kat etkili olduunun altn çizen Kulak Burun Boaz Hastalklar uzman Dr. Turgay Ercan Tunç, özellikle koronavirüs pandemisinde 6 saatten az uyuyan, uyku apnesi ikayeti olan hastalarn virüse yakalanmalar ihtimalinin 4 kat daha yüksek olduuna dikkat çekti.
UYKU APNES BAIIKLII DÜÜRÜYOR
Baklmz için önemli olan uyku-uyanklk döngüsünü düzenleyen melatonin hormonu gece 23.00 ile 02.00 saatleri arasnda devreye girer ve özellikle bu saatlerde uykuda olan kiilerde baklk hücre aktivasyonunun gece uykusu uyuyan kiilerde, uyuyamayan veya gündüz uyuyan kiilere göre daha yüksektir diyen Dr. Turgay Ercan Tunç, bu nedenle gece uyku süresinin 6 saatten az olmamas gerektiini ifade etti.
Tunç, sözlerini öyle sürdürdü:
Baklk sistemi hücreleri uyku srasnda çoalp, yenilendii gibi kötü uyku kalitesi nedeniyle tansiyon ve eker dengesini de bozarak vücudun enfeksiyonlara kar direncini düürüyor. Kiiler uyku esnasnda nefessizlik ve buna bal olarak horlama durumlar yaayabiliyor. Horlama, uyku srasnda yaanan tekrar eden nefes durmalar ile karakterize bir hastalk olan Obstrüktif Uyku Apne Sendromu en sk görülen belirtilerden biri. Uyku apnesi yaayan kiilerde, nefes durmalar srasnda, kanndaki oksijen düzeyi azalr ve her apnenin ardndan saniyeler süren ksa bir uyanklk dönemi olur. Bu da kiide immün sisteminin dümesine neden olduu için sabahlar yorgun uyanma, az kuruluu, ba ars, gündüz ar uyku hali, kilo alma, depresyon, unutkanlk, dikkat eksiklii, kolay sinirlenme, i veriminde azalma, cinsel isteksizlik ve iktidarszlk gibi durumlar yaanabilir.
PANDEMDE HORLAMA TEDAV EDLMELDR
Uykusuzluun, horlamann ve uyku apnesinin kiinin salna olumsuz etkileri nedeniyle özellikle pandemi döneminde bu rahatszln tedavi ettirilmesi gerektiini belirten Dr. Turgay Ercan Tunç, Horlama hastalar öncelikle beraberinde Tkayc Uyku Apne Sendromu varl açsndan aratrlmal ve gerekiyorsa hasta uyku testinden geçirilmelidir. Burada horlama, apne says ve süresi, kan oksijen düzeyleri, uyku derinlii gibi parametreler belirlenerek hastaya kesin tehis konur. Hastada Uyku Apne Sendromu saptanmaz ise, horlama genellikle KBB uzmanlar tarafndan uygulanan baz cerrahi giriimler, radyofrekans gibi yöntemler ve di hekimleri tarafndan uygulanan az içi aparatlar ile tedavi edilebilir. Öncelikle üst solunum yollarnda darlk yapan sebepler bulunursa, bunlarn tedavisi gerçekletirilir. Burundaki et veya kemik, damak veya küçük dildeki sarkmalar ameliyatla düzeltilebilir. Horlamaya Uyku Apnesi elik ediyorsa, tedavi yaklamlar tamamen deiir. Hasta ile hekim koordineli hareket ederek tam tedavi gerçekleebilir ve hastann yaam kalitesi düzeltilebilir diyerek tedavi hakknda bilgi verdi.