Uykuda nefesiniz kesilmesin

Uykuda solunum durması olarak tanımlanan uyku apnesi, hastaların yorgun uyanmasına ve gün içinde yanlış zamanlarda uyuyakalmasına yol açabilmesi nedeniyle iş ve sosyal yaşamı da olumsuz etkileyebiliyor.

Haberler 26.10.2017 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Bölümünden Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, uyku apnesi ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

çocuktur horlar demeyin

Uyku srasnda az, boaz ve burun arkasndaki hava yolunda oluan darlk varlnda horlama görülebilmektedir. Özellikle çocukluk çanda tedavi edilmeyen horlamalar ileri yata apne gelimesine neden olabilmektedir. Ebeveynlerin, çocuklarn gece uykularn yakn takibe almalar, uykuda aznn açk olup olmad, horlama veya hrltl nefes almalar belli zaman aralklaryla kontrol edilmelidir.

Gündüz uyukluyorsanz

Uyku apnesi yani uykuda nefes durmas yaam kalitesini bozmaktadr. Gece boyu uykusunu alamayan hastalar gündüz bazen uygun olmayan yerlerde ve zamanlarda uyuyakalarak i ve özel hayatlarnda ciddi problemler yaayabilmektedir. Uykusuzluun yan sra;

Horlama

Az-boaz kuruluu

Gece idrara çkma ve gece terlemeleri

Uykuda ar hareketlilik ve huzursuzluk

Uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede bozukluk

Gündüz uykululuk hali ve gündüz uyuklama

Sabah yorgun, dinlenmemi uyanma ve ba ars

Konsantrasyon bozukluu, unutkanlk, hafza kusurlar, dikkat azl

Sinirlilik, depresyon gibi psikiyatrik bozukluklar

Cinsel fonksiyon bozukluklar

lerleyici kilo alm veya kilo verememek gibi çok farkl belirtiler de ortaya çkabilmektedir.

Tedavide geç kalmayn

Farkl nedenlerden kaynaklanabilen uyku apnesinin tedavisinde multidisipliner bir yaklam önemlidir. Kulak burun boaz hastalklar, göüs hastalklar ve nöroloji uzmanlar tarafndan yaplan muayene ile birlikte baz tetkiklerin deerlendirmeleri sonras uyku apnesinin tehisi konulabilmektedir. Horlama ve uyku apnesinin vücutta neden olduu deiiklik ve bozukluklar tespit etmek için polisomnografi yani uyku testi yaplmaktadr. Uyku testinde, hasta uyku laboratuvarnda bir gece yatrlarak baz parametreler gelimi teknolojik izleme cihazlar ile kayt ve analiz edilir. Tedavi edilmeyen uyku apnesi ilerleyen dönemde kalp ve damar hastalklar bata olmak üzere; felç, hormon dengesi bozukluklar, obezite, diyabet, erkeklerde impotans yani iktidarszlk hatta ani ölümlere neden olabilmektedir.

Apne nedenine göre tedavi deiebiliyor

Uyku apnesinin nedeni ve derecesi tedaviye yön vermektedir. Horlama ve hafif uyku apneli hastalarda kilo verme etkili koruyucu tedavilerin banda gelmektedir. Bu hastalarda az içi apareyler de kullanlabilmektedir. Alkol tüketimi ve uyku ilaçlar hastaln artmasna neden olabilecei için uzak durulmaldr. Orta ve ar uyku apneli ameliyat olamayan hastalar ile akcier hastalklar ve nörolojik apneleri olan hastalar CPAP, B-PAP gibi uykuda solunum cihazlarn kullanmalar gerekmektedir.

Robotik cerrahi ile tedavi edilebiliyor

Tkayc uyku apnesinde her hastada patoloji farkl olduu için cerrahi baar doru hastaya, doru tkanma bölgelerine, doru ameliyat yapmakla salanabilmektedir. Horlama hastalarnda üst solunum yoluna deiik cerrahi yöntemler uygulanabilir. Hafif, orta ve ileri tkayc uyku apneli hastalar genel anestezi ile ameliyat olmalarnda saknca yoksa cerrahi tedavi için uygun adaylardr. Orta ve ileri tkayc uyku apneli hastalarn yarsndan fazlas CPAP kullanamamaktadr. Tkayc uyku apneli bu hastalarda son yllarda çok seviyeli robotik uyku apnesi cerrahisi ile baarl sonuçlar alnmaktadr.

Robotik cerrahinin avantajlar

Robotik cerrahi ile açk cerrahi veya endoskopik cerrahi aletlerinin ulaamad ve görüntüleyemedii dil kökü ve grtlan üst ksmna kolaylkla ulalmaktadr.

Robotun 5 milimetrelik uçlaryla bu bölgede gerekli cerrahi ilemler yaplabilmektedir.

Robotun kollarna taklan bu uçlar el bileini taklit eder. El bileinden daha fazla 7 düzlemde hareket kabiliyeti vardr, eilip bükülebilir. Elin titremesi robot tarafndan önlenir.

Robot 3 boyutlu ve 16 kez büyütme salar. Bu görü üstünlüü ile dokular daha iyi görünür, çkarlma, damar ve sinirlerin korunmas, diki atlmas ve kanama kontrolü daha iyi yaplr.

Ameliyatlar, trakeotomi ad verilen solunum yoluna delik açma ilemine gerek kalmadan yaplabilir.

Robotik cerrahi ile çok ileri OSAS yani tkayc uyku apnesi hastalarna bile müdahale edilerek tedavi edilebilmektedir.

Ana Sayfaya Git