çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. Ercan Tutak, çocuklarnn okul hayatnda baarl olmasn isteyen velilere öneride bulunarak, çocuklar eitim-öretimin balad bu dönemde diledii kadar ambalajl, katk maddesi içeren, karbonhidrat içerii yüksek ve öün atlamasna neden olacak gdalardan kaçndrlmaldr. Sabah kahvalts muhakkak yaptrlmal ve kesinlikle atlanmamaldr. çocuklarmz ilk derse uykulu bir ekilde ve aç karnyla balamamaldr. dedi.
Tutak, okul öncesinde anne kontrolünde beslenen çocuklarn, okula balad zaman yeni bir beslenme düzenine almas gerektiini belirterek, bu dönemde miniklerin ambalajl gdalar yerine doal gdalara altrlmas gerektiini vurgulad.
Okula yeni balayan çocuklarda çok sk görülen astm, alerjik ve gribal semptomlarn önüne geçmek için doru ve doal beslenmenin önemini dile getiren Tutak, Özellikle hastalklara kar hassas ve riskli olan çocuklarmza ifa olacak baz gdalar var ki bunlar tüketmeleri çok önemlidir. K boyunca bal, ar sütü, propolis, çinko, C vitamini veya bütün bunlar içeren ek takviye olarak üretilen, ayn zamanda da gda içerii olan damla ve urup eklindeki ilaçlarn, doktor gözetiminde düzenli bir ekilde kullanlmasdr. diye konutu.
çocuklarn kiisel temizliine dikkat edilmesinin yan sra, okul çana kadar yaptrlmas zorunlu olan alarn da tamamlanmasnn önemli olduunu ifade eden Tutak, konumasn öyle sürdürdü:
Uykulu ve aç karnyla balamamaldr
çocuklar eitim-öretimin balad bu dönemde diledii kadar ambalajl, katk maddesi içeren, karbonhidrat içerii yüksek ve öün atlamasna neden olacak gdalardan kaçndrlmaldr. Sabah kahvalts muhakkak yaptrlmal ve kesinlikle atlanmamaldr. çocuklarmz ilk derse uykulu bir ekilde ve aç karnyla balamamaldr. çocuklarmz, en az 8-10 saat uyuyup dinçletikten sonra sabah kahvalts yaptrlmal ve okula o ekilde gönderilmelidir. çünkü öle saatine kadar uzun bir zaman var. Akam yemeini 21.00de yemi olan bir çocuun sabah 08.00de okula gittiini var sayarsanz ve öle yemeini 12.00de yiyeceini düünürseniz, 21.00den 12.00ye kadar süren 15 saatlik açlk süresini, 4-6 ya arasndaki bir çocuun kaldrabilmesi mümkün deildir.
Tutak, okul yana kadar doru beslenip, salkl bir uyku düzenini oturtmay baaran ve okulun balamasyla kahvaltsz-uykusuz ekilde okula giden çocuun, hastalklara kar direncinin çok zayf olacan aktararak, çocuklar, okulda, mümkünse öle saatlerinde onlar için kalorisi uygun ekilde hazrlanan sulu yemekleri yemelidir. Mümkün deilse anneler, kendi hazrladklar çantaya süt, yourt, protein arlkl olan bir sandviçi koymaldr. Ayn zamanda tok tutan ve çocuklarn zeka geliimini destekleyen meyve, kuru yemi, kuru kays gibi ürünleri koymaldr. Ceviz, fndk, fstk ve bademler hem demir eksikliinin önüne geçecek, hem de doal ve dengeli bir ekilde beslenmelerine vesile olacaktr. görüünü dile getirdi.
- çocuklarmz obeziteden, salkl besleyerek koruyabiliriz
Doç. Dr. Tutak, okul döneminde anne-babalarn çocuklarna bol bol harçlk vermemesini önererek, Okul dönemi, ayn zamanda harçlk olarak verilen parann nasl kontrol edileceinin de örenildii bir dönemdir. Hem aile, hem çocuk, hem de okul ibirlii içerisinde parann nasl kullanlaca öretilmeli ve bu dönemde çocuklara kontrolsüz harçlk vermenin önüne geçilmelidir. deerlendirmesinde bulundu.
Kontrolsüz ve bol verilen harçlklarn, alnan ekerlemelerle hastala dönüeceini iaret eden Tutak, sözlerini öyle tamamlad:
çocuklar bu yalarda, eline geçen paray ne kadar söylenirse söylensin uygunsuz ekilde harcayacaklardr. Okul yönetiminin de okul kantininde, çocuklara uygun olmayan gdalarn satlmasn engellemesi çözüm olabilir. çünkü artk çocukluk çanda obezite çok yaygnlat ve çocuklarmz obeziteye kar salkl ve doal besleyerek koruyabiliriz. Obeziteye neden olan eyler ise kalorisi çok yüksek olan gazl içecekler, çikolatalar, ekerlemeler ve ambalajl yiyeceklerdir. Bunun önüne geçmek de okul yönetimi tarafndan mümkün olabilir. Ailelerin de çocuklara eker-çikolata gibi ürünleri ödül olarak sunmamas çok büyük önem arz etmektedir.