Örmeci, yapt yazl açklamada, uykunun fizyolojik fonksiyonlar düzenleyip dengelemesinin yan sra bellein de güçlenmesini salayan aktif bir süreç olduunu, dolaysyla yeterli ve zamannda uyunamadnda uzun vadede ciddi problemlerin ortaya çkabileceini aktard.
Uzun süreli uykusuzluk yaayan kiilerin daha sinirli ve agresif hale geldiini, entelektüel kapasitesinin de azaldn belirten Örmeci, unlar kaydetti:
Bununla birlikte yorgunluk artar, hormonal düzen bozulmaya balar, kan ekeri ve tansiyonda sk ve büyük oynamalar, adet düzeni bozukluu, tiroid hormonu bozukluklar, çocuklarda büyüme ve gelime bozukluu ve baklk sisteminde anormallikler (çabuk hastalanma, iyilemede gecikme) gibi durumlar ortaya çkabilir. Uykusuzluun baklk sistemini direkt olarak olumsuz etkilemesinin yan sra oluturabilecei dier salk sorunlar nedeniyle olumsuz etkisi de katlanarak artyor.
- Youn endie ya da stres de uyku sorunlarna neden oluyor
Youn endie ya da strese bal uykusuzluu, uyum bozukluuna bal uykusuzluk olarak tanmlayan Örmeci, bu durumda kiinin birkaç gece süren uykuya dalma veya sürdürme problemi yaayabileceini, stresli durum sona erdiinde ya da kii uyum salamaya baladnda uykunun normale döneceini anlatt.
Doç. Dr. Örmeci, bu dönemde uyumak için daha fazla çaba sarf etmenin durumu daha da kötületireceini belirterek, Stresli dönemlerde yaanan uyku bozuklar kiinin gün içindeki performansnn iyi olmayaca endiesi yaratr. Bu nedenle de gece uyumak için daha fazla çaba sarf eder. Ancak bu durum endieyi artrarak ilerin daha da kötülemesine neden olabilir. Sadece birkaç gece üst üste kötü uyku bile psikofizyolojik uykusuzluu tetikleyebilir. Baz kimseler stresli dönemlerde dier kiilere göre daha kolay uykusuzluk yaar. Stres ile ba etmeyi örenmek uykusuzluunuzu tedavi etmede yardmcdr. deerlendirmesini yapt.
Her türlü biyolojik ritim deiikliklerine adaptasyonun yallarda ve bebeklerde daha zor olduunu ifade eden Doç. Dr. Örmeci, her iki grupta da gündüz uykusu ihtiyac olduunu belirtti.
- Uyku sorunlarn önlemek için bu tavsiyelere dikkat
Doç. Dr. Örmeci, bu süreçte uyku sorunlarn önlemek açsndan yarar salayacak önerileri öyle sralad:
Uykuyu bozan yiyecek ve içecekleri tüketmeyin, alkolden uzak durun, gündüz deil, gece uyuyun, ekerleme yapmayn, yatma saatine yakn egzersiz yapmayn, uyku hijyenini salayn, uykunun gelmesini yatakta beklemeyin, yatmadan önce yediklerinize dikkat edin. Uyumak istediiniz saatten en az 3 saat önce yeme braklmaldr ve akamlar hafif eyler yenmelidir. Uyuyamadnzda oyalanmak için bir eyler yememelisiniz. Ek olarak akam saatlerinde uyku kalitesini bozacak yiyecek ve içeceklerden (mide ekimesi veya gaz yapan yiyecekler, çay, kahve, enerji içecekleri gibi uyku kaçran maddeler barndran içeceklerden) uzak durulmaldr.