Uzman uyarısı: Aşırı sıcaklar stres bozukluğuna neden olabiliyor

PSİKİYATRİ Uzmanı Dr. Mehmet Hancıoğlu aşırı sıcakların deprem, sel ve benzeri doğal afetlerdeki gibi travma yaratabildiğini ve pek çok kişide buna bağlı 'travma sonrası stres bozukluğu' görülebildiğini söyledi. Sıcakla ilgili olarak en çok yaşlı ve kalp-damar hastalarına uyarı yapıldığını belirten Uzm. Dr. Hancıoğlu, "Aşırı sıcak hava psikiyatri hastalarını da çok etkiliyor" dedi.

Haberler 08.07.2017 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PSKYATR Uzman Dr. Mehmet Hancolu ar scaklarn deprem, sel ve benzeri doal afetlerdeki gibi travma yaratabildiini ve pek çok kiide buna bal travma sonras stres bozukluu görülebildiini söyledi. Scakla ilgili olarak en çok yal ve kalp-damar hastalarna uyar yapldn belirten Uzm. Dr. Hancolu, Ar scak hava psikiyatri hastalarn da çok etkiliyor dedi.

Türkiyeyi etkisi altna alan Afrika scaklar geride kalp mevsim normallerine dönülürken Psikiyatri Uzman Dr. Hancolu, önlem alnmad takdirde 35- 40 derecelik scaklklarn sadece beden deil, ruh saln da bozabileceine dikkat çekti. Demansl hastalarn, ilaç kullanan psikiyatri hastalarnn bugünlerdeki hava scaklklarndan olumsuz etkileneceini belirten Uzm. Dr. Hancolu öyle konutu:

SICAKLAR STRES ARTIRIYOR

Ar scaa bal olarak intihar giriimlerinde istatiksel olarak art ve depresyon hastalarnn saysnda art görüldüü bildirilmektedir. Demansl (bunama) hastalarda hastaneye yat oran yükselirken, izofreni gibi ar akl hastalklarnda da hastalarn kullandklar ilaç ve ar scan etkileimi nedeniyle hipertemi (vücut ssnn yükselmesi) geliebiliyor. Nasl olutuu çok bilinmemekle birlikte çevresel asgari temel yaam koullarnn bozulmasna bal olarak baz kiilerde sknt, kayg ve depresyon belirtileri görülebiliyor. Salkl kiiler için bile saat 11.00-16.00 arasnda dar çklmamas önerilirken, yallar, kalp-damar hastalar için olduu gibi bunama ve psikiyatri hastalarnn da ar scaa maruz kalmalar önlenmeli. Serin, klimal ortamlarda bulunmalar salanmal. Scaklarn ruh salmz olumsuz etkilememesi için yaplan uyarlar ciddiyetle dikkate alnmal.

Ana Sayfaya Git