DYARBAKIR-Kurban Bayramna sayl günler kala vatandalar kurbanlk araylarna da balad. Kurban kesim yerlerindeki kalabaln koronavirüs tehlikesini artrdn ve kesim ileminin salk kurallar çerçevesinde yaplmas gerektiini söyleyen Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Güler Delibalta, Seçilen kurbanlklarn salkl olmas, salkl koullarda profesyonel kiiler tarafndan kesim yaplmas da virüsten korunmak kadar önemlidir. Kalabalk ortamda etin kesildii srada virüsü tayan kiilerin konuma, öksürme, haprma srasnda saçt damlacklar etin üzerine gelirse, virüs etin üzerinde birkaç saat canl kalabilir. Virüsün ete bulama riski uygun artlarda piirilerek azalabilir. Pien ette virüs olmaz diye konutu.
EL HJYENNE DKKAT: KURBAN PAYINI DAITANLAR DA BULATIRICI OLABLR
Kurbann kesilmesi, etin pay edilmesi, tanmas, depolanmas, piirilmeye hazrlanmas gibi ilemler srasnda el hijyenine de dikkat edilmesi konusunda uyarlarda bulunan Delibalta Virüs bulam ete dokunulduunda elleri, sabunla ykamadan aznza, burnunuza ve gözünüze temas ettirirseniz bula riskini arttryor. Kurban kesim ve pay iini yapan veya kalabalk ortamda bulunan-gezinen kiilerden birinin virüsü bulatrc olabilmesi mümkün. Eller, ete dokunduktan sonra su ve sabunla en az 20-30 saniye ykanmadan az, burun ve göze temas ettirilmemeli. Kesim srasnda olabildiince az sayda kii olmaldr. Maskelerin usulüne uygun olarak taklmas ve sosyal mesafe kurallarn gözeterek ilemlerin gerçeklemesi gerekir ifadelerini kulland.
ENFEKSYON RSKNE KARI SER VE STERL OLUN
Koronavirüsün dnda da var olan enfeksiyonlara kar bilgi veren Dr. Güler Delibalta, Yeni kesilen etlerin seri ve steril bir ekilde uygun koullarda muhafaza edilmemesi, bulac hastalk riskini oldukça artrr. Uygunsuz ortamlarda hijyen kurallarna uymadan kesim yaplmas, hayvanlarda görülen birçok bakteriyel, viral, paraziter ve mantar hastalklar direk temas ile bulaabilir dedi.
ET VE ET ÜRÜNLERNDE BAKTERLER HIZLICA çOALIYOR
Et ve et ürünlerinin bakterilerin çoalmalar için son derece uygun bir ortam olduunu belirten Delibalta, unlar söyledi:
Bu gibi uygun ortamlarda bakteriler hzla ürerler ve tek bir bakteriden 7 saat içinde 2 milyon, 12 saat içinde bir milyar bakteri oluabilir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmedii takdirde bir gece sonra insan sal açsndan son derece riskli bir durum oluturabilir. Bu nedenle kesim, yüzüm ve eti parçalama ilemlerinin güne görmeyen serin yerlerde, kesim srasnda kullanlan bçak, satr gibi kesici aletlerin, kullanlan kaplarn ve kesim yapan kiilerin ellerinin temiz olmas oldukça önemlidir.
BU BELRTLERE DKKAT!
çeitli nedenlerle bakteri tayan etlerin sindirim sistemine ulamas mikroorganizmaya bal toksinler araclyla gda zehirlenmesi ve çeitli enfeksiyon hastalklarn beraberinde getirdiini ifade eden Delibalta, Gda zehirlenmesi genellikle hafif geçirilse de bazen ölümcül de olabilen yaygn bir hastalktr. En yaygn görülen belirtiler ise kusma, karn ars ve ishaldir. Sebebe bal olarak, belirtiler dhilinde ate ve üüme, kanl dklama, dehidrasyon (bedenin çok fazla sv kaybetmesi) kas arlar, halsizlik ve bitkinlik de saylabilir dedi.