Beslenme ve Diyetetik Uzman Dr. Öretim Üyesi Gonca Güzel diyerek bayram salkl geçirmek için önerilerde bulundu.
BAYRAM SABAHI SALIKLI BR KAHVALTI YAPIN
Salkl bir kahvaltnn önemine dikkat çeken Dr. Öretim Üyesi Gonca Güzel Ünal, Ramazan ay boyunca öün says azald için özellikle bayram kahvaltlar ölene dönüüyor. Bayram sabahn börek, kek, çörek gibi karbonhidrat arlkl bir öüne dönütürmek yerine yumurta, peynir, zeytin, ceviz, mevsim yeillikleri ve tam tahll ekmekten oluan klasik Türk kahvalts eklinde yapmanz uzun süredir yavalam olan metabolizmanz canlanmasna yardmc olacaktr dedi.
SALIKSIZ ATITIRMALIKLARDAN UZAK DURUN
Önerilerine devam eden Ünal, Bir ay boyunca iki öün beslenen metabolizma için öün saysn ve miktarn salksz attrmalklarla birden arttrmak bedeni zorlayabilir. Bulant, kusma, ishal gibi sindirim problemleri olabilir. Bu yüzden gereksiz attrmaktan uzak durmak faydal olur diye konutu.
GÜN çNDE TÜKETTNZ çAY VE KAHVE MKTARINA DKKAT EDN
Gün içinde tüketilen çay ve kahve miktarna dikkat edilmesi gerektiini söyleyen Ünal, çay ve kahvenin içerdii kafeinin fazlaca tüketilmesi vücutta direkt etki yapacandan sv elektrolit kaybna sebep olacaktr. Bu yüzden günlük çay kahve tüketiminin 2-3 fincan geçmemesi ve oluacak kaybn önlenmesi için günlük en az 2.5 litre su tüketilmesi gereklidir diye konutu.
TATLILARDA KONTROLLÜ OLUN
Ramazan Bayramnda yaplan hatalardan biri de fazla miktarda baklava gibi ar erbetli tatllar, çikolata ve ekerleme tüketmektir diyen Ünal öyle devam etti:
Glisemik indeksi yüksek olan bu besinler kan ekerinizde hzl ve ani yükselmelere ve sonrasnda hzl bir düülere neden olarak kan ekeriyle ilgili dengesizliklere yol açarak diyabet kalp krizleri gibi kronik hastalklara davetiye çkarmaktadr. Ayrca vücuda alnan ekerin fazlas ya olarak depolanacandan gözle görülür bir kilo artna sebep olacaktr. Bu yüzden ikramlarda tercihinizi erbetli tatllar yerine sütlü tatllardan yana kullann.
FZKSEL AKTVTE YAPMAYI HMAL ETMEYN
Fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi gerektiini belirten Ünal ,Yürüyü hafif tempolu kou ve ya yüzme gibi fiziksel aktivite yapmanz yavalayan metabolizmanz hzlandrmaya çok yardmc olacaktr. Asansör kullanmak yerine merdivenleri kullanarak veya bahçe ileriyle uraarak bile fiziksel aktivite düzeyinizi artrabilirsiniz açklamasnda bulundu.
POSA TÜKETMN ARTTIRIN
Bayramda kzartmal veya ar yemekler yerine, zgara, buulama ve halama eklinde piirilen yemekleri tercih edin önerisinde bulunan Ünal, Tam tahll veya çavdarl ekmek tercih ederek uzun süre tok hissetmenizi salayabilirsiniz. Ramazanda bozulan barsak düzeninizi salamak için bayramda posal besinlere arlk verin. Posa tüketiminizi artrmak için; kuru baklagilleri, sebze ve meyveleri, kepei ayrlmam tahllar tüketebilirsiniz. Pirinç pilav yerine yemeklerin yannda eer hazrlayacaksanz bulgur pilav veya esmer pirinçten yapl pilav tercih edebilirsiniz dedi.
stanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öretim Üyesi Gonca Güzel Ünal Bayram, Ramazan öncesi beslenme düzeninize döneceiniz geçi günleri gibi düünebilirsiniz. lk güne hafif beslenerek balayp bedeninizi altrarak yemek yemeli, üçüncü gün tüketiminizi ilk güne oranla biraz daha arttrarak normal beslenme düzeninize geçi yapmalsnz diyerek sözlerini tamamlad.