Hamilelikte progesteron seviyesinin, mensturasyon siklusundan 10 kat, östrojen seviyesinin ise 30 kat yüksek seviyelerde seyrettiini belirten uzmanlar, gözlenen bu hormon seviyelerindeki deiime bal olarak da di eti problemlerinin oluma riskinin artmakta olduunu ifade etti.
Hamilelik döneminde di kaybetmeyin uyarsnda bulunan Dt. Pertev Kökdemir, konuya ilikin u bilgileri paylat:
Hamilelik döneminde meydana gelen di eti rahatszlklar nasl önlenir?
Etkili plak kontrolü sadece hamilelerde deil tüm bireyler için önem tamaktadr. Ancak hamilelikte daha dikkatli olunmas gerekmektedir. çünkü plak birikimi ve di eti hastalklar ile hamilelik srasnda oluan hormonal deiiklikler arasnda direk iliki vardr. Hamilelik döneminde günlük az ve di bakm düzenli ve doru yaplmas gerekmektedir. Hamilelik öncesi tam bir az muayenesinden geçerek optimal az hijyenine kavuulmal ve bunu sürdürme alkanl kazanlmaldr.
Hamilelikte di eti rahatszlklar nasl tedavi edilir?
Hamilelik döneminde di eti iltihab, dilerin etkin olarak bakm ve temizlenmesi ile önlenebilir. Balangç tedavisi olarak, az hijyeni eitimi, detertraj (di ta temizlii) ve polisaj ilemi yaplabilir. Bu uygulamalarn yan sra her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra diler frçalanarak di ipi ile de temizlik ilemi yaplmaldr.
Dental tedaviler hamileliin hangi döneminde uygulanabilir?
Az ve di sal sorunlarnn ilk ortaya çktnda tedavi edilmesi, hamilelikte küçük problemlerin büyümesini önlemek adna çok önemlidir.
Hamileliin ilk 3 aylk döneminde düük, son 3 aylk döneminde ise erken doum riski olmas nedeni ile di tedavileri için en uygun zaman 4, 5 ve 6nc aylar kapsayan dönemdir. Bu dönemde anne adayn strese sokmayacak ekilde di ta temizlii, dolgu, di çekimi tedavileri yaptrabilir.
Hamilelik döneminde di sal için beslenmenin önemi
Bebein di geliimi anne karnnda balar. Bu dönemde anne hem kendi sal hem de bebeinin di geliimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir.
Anne adaylar, bu dönemde A, C, D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler, meyveler ve sebzeler, tahl, süt ve süt ürünleri ile et, balk ve yumurta dengeli olarak tüketilmelidir. Böylelikle gebelik sürecinde beslenmesine dikkat eden bireyler hem kendi di eti saln hem de bebein saln ve geliimini koruma altna alm olur.
Hamilelikte bulantnz çok fazla ise ve bu nedenle di frçalayamyorsak, yapkan ekerli yiyeceklerden kaçnlmaldr. Ve az mutlaka her yemekten sonra bol su ile çalkalanmal ve diler küçük bal di frçalar ile günde 2 defa frçalanmaya çallmaldr.
Ayrca, beyaz peynir tüketimi ve ekersiz sakz çinemek dilerde çürük oluumu ile bulant problemini 1-2 aylk süreçte yavalatacaktr.