DYARBAKIR-2011 ylnda 0-8 ya aras çocuklarn %52si teknolojik cihaz eriimine sahipken bu oran 2013de %75e yükseldi ve u an hemen her çocuun elinde bir akll cihaz var. çocuklarn sürekli dijital ekranlara maruz kalmas akll ekran sendromunu da beraberinde getiriyor. Bugünün bebek ve okul öncesi çocuklar olan Alfa Kua, gözünü artk akll ekranlarla açyor dünyaya. Daha konumay örenmeden akll cihazlar kullanmay örenen bu kuakta en büyük sorun ise akll ekranlarn yaratt hiperaktivite ve beraberinde gelen uykusuzluk sorunu.
çocuklarn büyümek için en büyük ihtiyac olan uykunun düzensiz olmas ve uykusuzluk sorunlarnn yaanmas çocuklarn nörogeliimsel sürecini olumsuz etkiliyor. Uyku, salk, akademik baar ve günlük yaam için önemli bir fonksiyon fakat küçük çocuklarn yaklak %20 ila %30u uyku ile ilgili problemler yayor. Yetersiz uyku, gecikmi uyku-uyanklk döngüsü ve uyku bozukluklar, çocuklar arasnda günümüzde oldukça yaygn görülen problemlerden.
çocuklarn uyku süreleri ksald!
Günümüz çocuklarnn, 20. yüzyl çocuklarna göre her bir gece için ortalama bir saat daha az uyuduklar ortaya çkm. Peki çocuklarn uyku sorununa doal yoldan çözüm bulmak mümkün mü? Elbette mümkün. Öncelikle uykudan önce akll ekran karsnda geçirilen vakit en aza indirilmeli ki uyku performans dümesin. Dier yandan gün içinde çocuun fiziksel anlamda enerjisini atabilmesi için ekran banda geçirdii süreyi düürüp oyuna ayrd süreyi artrmak gerekiyor ki bu aamada ebeveynlere büyük görev düüyor. Ekran kullanm düen çocuun uyku düzenini hzla eski performansna getirmek ve hiperaktivite belirtilerini en aza indirmek için uzmanlar arlkl battaniye kullanmn öneriyor. Sinadann yurt dnda yok satan ve uzun bir AR-GE sürecinden sonra Türkiyede de sata sunduu arlkl battaniyeleri özel dizayn edilen arlkl cam kürecikleriyle, kaslara derin basnç uyarmyla birlikte masaj terapisi yapyor ve gece boyunca çocuun ayn uyku pozisyonunda kalmasn destekleyerek ml ml bir uyku çekmesine yardmc oluyor. Arlkl formuyla uykuya dalma ve derin uyku evresinde kalma süresini de uzatan arlkl battaniyeler ile çocuklar salkl bir uyku döngüsüne yeniden kavuabiliyor.