Dr. Öretim Üyesi Rütü Uçan, Kurban Bayramnda kesim srasnda yaanabilecek olas kazalarla ilgili önemli uyarlarda bulundu.
Aletler keskin ve temiz olmal
Kurban kesimi srasnda yaanacak olas kazalarn önüne geçmek için iin uzmanlarndan yardm alnmas gerektiini belirten Rütü Uçan,kurban kesimi srasnda yaplmas gerekenleri öyle vurgulad: güvenliinin en önemli unsurlarndan biri ii, iinde uzman olan kiiye yaptrmaktr. Özellikle büyükba hayvan kesimini kasaplara yaptrmak kaza saysn önemli oranda azaltacaktr. Aletler keskin ve temiz olmal! Kesim srasnda kullanacanz kesici aletler tam olmaldr. Bunlar her sene bilemelisiniz. Ayrca olas el kesilmelerine kar, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanlmas gerekir.
Tüm kesici aletler dezenfekte edilmeli
Bunun yan sra hijyenin önemine binaen bu bçaklarn ve tüm kesici aletlerin antiseptikle ykanmas ve temizlenmesi gerekir. En azndan alkol veya kolonya ile silinmelidir. Aletler ne fazla ar keskin ne de fazla kör olmaldr. çok keskin olduunda yaralanmalar daha ar sonuçlanmaktadr. Aletlerin keskin olmamas sebebiyle, kurban eziyet çekmektedir.
Kesim srasnda 1 metreye dikkat!
Kurban keserken, baka kiilerle arada en az 1 metre mesafe olmas gerektiini vurgulayan Rütü Uçan, Böylece tecrübesizlik dolaysyla en azndan baka kiilere zarar vermemi olursunuz. Kurbann can havli ile sçramalar da baka bir risk olup, kurban çok iyi balanmaldr dedi.
Veteriner kontrolünden geçmi kurbanlk aln
Veteriner kontrolünden geçmi kurbanlk alnmasnn önemine deinen Dr. Öretim Üyesi Rütü Uçan, sözlerini öyle sürdürdü: çünkü hayvanlardan direkt kiilere geçen bulac hastalklar bulunmaktadr. Kontrollü hayvan alarak bunu önlemi olursunuz. Kulaklarndaki kontrol iaretleri bunu salar. Belediyelerce belirlenen alanlar kullann. Belediyeler hijyen kurallarna azami özen göstermektedir. Gerek kesim srasnda, gerekse kesim sonras hijyen kurallarna uyulmaldr.
Kurban derilerine zarar vermeyin
Kurban derisini yaralamadan çkarnz ve aldnz kaya tuzuyla ovalayarak saklaynz diyen Dr. Öretim Üyesi Rütü Uçan, Ekonomiye katk salamak adna bu ilem önem arz etmektedir. Dolays ile hem ekonomik, hem de güvenlik nedeniyle bu i için de uzman kiilerin bulunmas faydal olacaktr eklinde konutu.
Plastik kaplardan uzak durun!
Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen ise kurban etlerinin saklanmasnda plastik kap kullanlmamas gerektiini belirterek u uyarlarda bulundu: Plastiklerin içinde bulunan kimyasallar, gda ile temas ettiinde maalesef gdaya geçerler. Bu kimyasallara örnek olarak Bisfenol A, PCB, PBB ve PBDEler verilebilir. Bunlarn gdaya geçileri scakln etkisiyle olmaktadr. Scaklk arttkça, zararl maddelerin yiyecee geçii daha kolay olur. Üstelik bunlar vücudumuzda pseudo östrojen yani östrojen mimik eklinde metabolize olmaktadr. Bunun sonucunda erkeklerde ve kadnlarda ksrla, kadnlarda göüs kanserlerine ve nöropsikolojik rahatszlklara neden olmaktadr. Bu yüzden yal ve scak gdalarn, plastik kaplarda saklanmas daha zararldr.
Kurban eti yal kda sarlmal
Plastiklerin içinde bulunan karsinojen kimyasallarn yiyecekle temas, insan sal açsndan oldukça tehlikelidir. Bu tür bula engellemek amacyla kurban etinin önce yal kda sarlmas ve daha sonra poetlenmesi doru olacaktr. Poetlerin azn da açk tutmakta yarar olacaktr. Ayrca kurban etinin souk zincire dhil edilerek, salkl bir ekilde saklanmas tavsiye olunmaktadr. Özellikle de plastik poetler, en sk kullandmz ürünler arasndadr. Marketlerden aldmz poetler, pazar torbalar, buzdolab poetleri, çöp poetleri, genelde hep plastiktendir. Geri dönüümü olmayan plastikler, çok ciddi çevre sorunlarna yol açyor. Bu plastik atklar, sadece çevreye ve bize deil, hayvanlara bile zarar veriyor.
Kurban etinin soumasn bekleyin!
Kurban Bayramnda kesilen kurban etlerinin, darda hiç dinlendirilmeden scak scak plastik poetlere konularak paylaldn da hatrlatan Mustafa Cüneyt Gezen, Bu durumda, plastiin yapsnda bulunan zehirli kimyasallar, scan etkisiyle kurban etine bulamakta buradan da insanlara geçmektedir. Plastik kullanmn azaltarak ya da bu konuda biraz daha bilinçli davranarak, daha kaliteli yaama frsat elde edebiliriz. Dolaysyla kurban etlerini belirli bir süre soumaya braktktan sonra poetler ile taynz. Sznt yapmayacak, kaln poetler kullannz. Poete koymadan tepsiler vastas ile tanmas daha uygundur. Bu süre zarfnda etler sour ve bakteri üretmesi durumu azalr. Souduktan sonra datlacak etler poetlenmelidir tavsiyesinde bulundu.